RSR 1 weggeblazen van Heijplaat

door Koots Keet, 10 februari 2019


Meerdere kortsluitingen voorafgaand aan de wedstrijd hadden tot gevolg dat nog voordat wij richting de nieuwe lokatie van Charlois-Europoort afwaaiden, al met 1-0 achter stonden. Dit keer was de olifant beslist minder groot dan die van exact een maand geleden, toch moesten wij met dezelfde miserabele cijfers afdruipen. Al had het nog erger gekund.

De vroegtijdige verkoop van je-weet-het-maar-nooit-Wil aan de KNSB-tak van RSR 1 was een groot succes en fijn voor Wil ook, maar veel garen werd hierbij niet gesponnen. Maarten was wat laat met het doorgeven van zijn reisintenties en het is altijd vervelend om op de dag zelf nog allerlei afspraken daarover te moeten wijzigen.

Het is voorstelbaar dat wijze lessen over een mysterieus stofje, dat wij uitademen en waar planten van groeien en waaraan voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid geheel nieuwe belastingperspectieven worden opgehangen, toch niet in goede aarde vielen bij Bobs klimaatspijbelende leerlingen. Ziek van de extra bezorgde vrije dag en nodend tot een stuk in de kraag leidde dat tot een afmelding aan het verkeerde adres? Het zou een originele toevoeging aan ons pletsmoezenboek zijn geweest. We kunnen dat niet meer met zekerheid vaststellen.

In een hotsie-knotsie carokann zag ik mij tegen Lendert den Ouden al gauw genoodzaakt om alle schepen te verbranden. Pionnen en zelfs hele stukken deden er niet meer toe. Het ging alleen om Lenderts koning in het midden vast te houden of - bij ontsnapping met korte of lange rokade - die koning mat te zetten. Er zat wat in - voornamelijk luchtkastelen - maar helaas vond ik die enige probleemzetten niet en daarna was het een koud kunstje voor Lendert om wat matering terug te offeren en toch genoeg over te houden voor winst (2-0).

Mark, Maarten en Paul T. kregen elk hun kansjes, maar benutten die niet en kregen allen de kous op de kop (5-0). Alleen Fung beloonde zijn vergaande kennis van een siciliaans zijvariantje met een verdiend halfje. Dick kwam een eind tegen Zhi Yang Fan, maar vond de veelbelovende voortzettingen tenslotte niet. In de enige en laatste partij ging het bij Paul B. van kwaad tot erger tegen Gijsbert Kamerman. Misschien omdat de meeste beren al geschoten waren of omdat die laatste paar benodigde krachtzetten juist voldoende verborgen lagen, ging Gijsbert geheel volgens de logica der schaakwetten door zijn vlag (6½-1½ nederlaag).

Alle vooruitgesnelde nieuwtjes over containerschaak en bozige Kasparovs bleken nep. Charlois' nieuwe lokatie de Kolk was gewoon een knus wijkhonk met slechts een containerhoedje. Ruimte voor intern geschaak was er zeker, maar niet gezien.

   Charlois Europoort 1    1966 - RSR Ivoren Toren 1      1908 6½ - 1½
1. Lendert van den Ouden   2048 - Herman Keetbaas         1880 1  - 0
2. Gijsbert Kamerman       2029 - Paul Batenburg          1974 0  - 1
3. Cor de Wit              2027 - NO                           1  - 0  Regl.
4. Hans Uitenbroek         2025 - Michael Fung            1941 ½  - ½
5. Jesus Canedo jr.        1956 - Paul Tromp              1999 1  - 0
6. Eduard Smits            1883 - Maarten van Doorn       1805 1  - 0
7. Angelique Osinga        1961 - Mark Beijen             1843 1  - 0
8. Zhi Yang Fan            1796 - Dick Straathof          1911 1  - 0