Jeugdnieuws: RIJST 2023

door Margreet, 28 november 2023


Afgelopen zaterdag 18 november werd er door onze club weer eens een Grand-Prixtoernooi georganiseerd. Het was meteen een heel groot toernooi want ook de over-allprijzen van de Grand-Prixtoernooienreeks van 2023 werden uitgereikt. En veel kinderen wilden dus ook meedoen omdat ze hoopten een van díe prijzen in de wacht te slepen.


De RIJST-prijzen !

Het toernooi werd gehouden in het Grafisch Lyceum, locatie Stadhoudersplein. Dat was via de vader van David en Maarten geregeld!

Bas Muntslag had de leiding over de organisatie, en ik denk (weet) dat hij er een zware kluif aan heeft gehad, maar het is allemaal geweldig verlopen: de locatie was echt fantastisch, ruim voldoende plaats voor iedereen, ook voor begeleiders, zag er keurig netjes uit en, niet onbelangrijk: we hoefden ons niet wezenloos te sjouwen met meubilair. De tafels hadden wielen, en in alle lokalen stonden ook voldoende stoelen! Dan moet er natuurlijk nog veel meer geregeld worden: hulptroepen voor de bar en inkopen, voor de wedstrijdleiding en invoeren van de standen, tafelleiders, en nog wat vliegende keeps voor alle tussendoorprobleempjes. Vanuit de RSB kwamen Hans van den Beukel en Peter Scheeren helpen met de indeling en de standen. Daar hadden ze van tevoren ook al veel werk aan gehad want de indeling in groepen is natuurlijk heel belangrijk. Je wilt niet een beginner zonder enige ervaring tegenover een kind met een rating van 1500 zetten. Dat is voor niemand leuk. Daarom sluit de inschrijving van deze toernooien ook een dag of wat vóór het toernooi, en kun je niet op de dag zelf nog even aankomen om alsnog mee te doen, tenzij er toevallig iemand uitgevallen is.

Ook Philip Westerduin was aanwezig als algemeen wedstrijdleider/arbiter, maar ik weet niet of hij veel te arbitreren had.

Verder hadden we een enorme hoeveelheid vrijwilligers weten te recruteren. Van onze club waren er Nathanael, Bahman, Angelo, Femke, Leonardo, Rik, Wouter, uiteraard Bas zelf (voelt op een gegeven moment niet meer zó vrijwillig), en ik met onze jongste zoon Willem. Vanuit de andere RSB-verenigingen waren er Youri, Wilco en Patrick (Pionnetjes), Ruud (KoKo), Ivan (Houten Paard), Roderick, Ronald en dan nog een stel ouders: de ouders van Hoyoung en de moeder van Daniel A achter de bar, en de vader van Arda als vliegende keep. En ook Michel, wiens zoon bij Messemaker speelt. Hopelijk heb ik ze nu allemaal!

Op de deelnemerslijst stonden 172 kinderen, van wie er 10 niet gekomen zijn. Gelukkig heeft Peter een computerprogrammaatje waarmee hij heel snel veranderingen in de groepen kan aanbrengen, maar dat waren er nog best veel. Het duurde even voordat iedereen bij de juiste groep zat. Bas was erin geslaagd om ruim voldoende tafelleiders te mobiliseren, waaronder een aantal die al veel ervaring hebben. Die komen meestal bij de beginnersgroepen want natuurlijk is daar nogal eens enig ingrijpen noodzakelijk, omdat die kinderen nog niet helemaal weten hoe het werkt. Daar moet je ook altijd duidelijk uitleggen: aangeraakt is zetten, en losgelaten is gezet, en als je met jouw stuk een stuk van de tegenstander aanraakt moet je het slaan (de meeste discussies gaan over dit soort zaken).

Er waren 7 vierkampen. Daarin zitten de kinderen met de hoogste rating. Zij kregen natuurlijk de langste speeltijd want ze speelden ook maar 3 partijen totaal: 30 min pppp en 5 sec per zet erbij. Ze pasten allemaal samen in één groot lokaal, en dat zal wel een van de rustigste plaatsen van het hele toernooi geweest zijn want daar wordt nagedacht! Ik heb ze heel de dag niet gezien... Van onze club zaten Amir en Arda in V1, waar ze 2e en 4e werden.


V1 aan het werk: Chingtang-Amir, en Tamila-Arda.

In V3 zat Tycho, die de 3e plaats haalde, nét geen prijs. Dat zou wel eens kunnen komen doordat hij weliswaar net zo veel punten had als nr 2, maar minder SB-punten, omdat de nr 2 van de nr 1 had gewonnen, terwijl Tycho van de nr 1 had verloren.


Tycho - Ethan werd remise in V3. Zoals je ziet kun je met 1 arm nog steeds winnen... (Neije)


Casper werd 4e in V4. Hij won wel van de nr 2.


Zware dag voor Esko: hij had 1 uit 3. Daarmee werd hij 3e in V5.

De zeskampen hadden wat meer plaats nodig, daar waren er 8 van, dus die hadden 2 lokalen. Ze speelden natuurlijk 5 partijen en kregen daarvoor 15 minuten pppp + 5 sec. increment. Uiteraard hadden we daar ook spelers van onze club. In Z1 werd Daniel Grigoryan, die voor ons E-team dubbellid bij RSR is geworden, winnaar van de 2e prijs.


Daniel kijkt helaas nét naar een andere fotograaf, misschien zijn vader.

Emir werd ook 2e, in Z2. Hij vroeg zich af of hij (en de nr1) niet wat te laag ingedeeld waren. Maar verder vond hij het een leuk toernooi.

Alt speelde daar ook, maar hij was niet op dreef zaterdag en haalde maar 1½ punt.


Emir heeft ondanks alle rust en stilte in het lokaal toch maar een koptelefoon opgezet: heeft kennelijk geholpen! Alt zit een beetje scheef, misschien toch te weinig concentratie!

In Z3 deed Daniel Andersen het heel aardig: hij werd 3e. Hij liet weten dat hij het heel leuk had gevonden om in dat lyceum te spelen, en dat alles gezellig was. Natuurlijk was hij het meest tevreden over zijn 3e plaats! Luka, ook in Z3, was deze dag minder dan anders, en had maar 1 punt. Dat overkomt iedereen wel eens. Je kunt niet altijd de beste zijn, en heel vaak heeft hij wel een prijs. Maar zijn moeder zei dat hij momenteel zo’n druk programma heeft dat schaken oefenen er nogal eens bij in schiet...


Luka zit achter een bord. Hij is al klaar met deze ronde , maar zo te zien is het niet goed gegaan. Misschien net van Daniel A verloren...

In Z7 werd Arne 4e, helaas net als zijn broer, buiten de prijzen gevallen. Hij had net zoveel punten als nr 3, 3 uit 5, maar jammer genoeg had hij daarvan verloren, en dat telt mee bij gelijke stand.


Dat was het qua foto’s van Arne wel zo’n beetje, een halve, maar serieus bezig!

Nico, in Z8, had het zwaar. Hij is nog maar kort lid bij ons, en waarschijnlijk is deze groep (rating boven 600) nog net een maatje te groot. Maar dat komt wel goed want hij is erg enthousiast en leert snel bij!


Nico aan het werk. Zo te zien werd er nogal snel gespeeld: de klok staat voor beide spelers nog boven 15 minuten en er zijn al aardig wat stukken van het bord af.

Er waren dus wat veranderingen in de lijsten doordat kinderen niet gekomen waren en omdat er te veel kinderen voor een extra zeskamp waren werd er een nieuwe achtkamp samengesteld: A0. Die zat qua sterkte net iets boven A1. In de achtkampen werd gespeeld met 15 minuten pppp op de klok. Nathanael leidde A0 en Hermen speelde daarin, met succes: hij werd 2e! Hij is veel bezig met schaken en dat zie je ook aan al zijn resultaten van de laatste tijd. Vrijdag won hij de thuisblijverscup nog.


Hermen met alweer een hoodie! Deze keer heeft niemand die van zijn hoofd afgetrokken!

Elve werd 6e in A1. Dat vond ze zelf niet zo best, maar er zaten best goede spelers in die groep. Ik denk dat wanneer ze online meer gaat oefenen, dat ze dan flink vooruit zal gaan. Jammer genoeg kon ik geen foto van haar vinden.

Datzelfde geldt voor William, die overigens wel veel oefent thuis, zij het niet meer dagelijks, zegt zijn moeder. Hij speelde in A2, waar ik dus ook niets van gezien heb. William dacht eerst dat het wel goed ging maar uiteindelijk werd hij 7e, met 2 punten. Hij was waarschijnlijk ook wat overdonderd door de ambiance, en er zaten veel oudere kinderen in zijn groep (hij is 7).


Zo waren er in de benedenzaal dus 11 groepen, 86 kinderen geloof ik, volle bak!

Kymani deed voor het eerst mee aan een toernooi. Hij is nog maar kort lid van onze club, en wilde het graag eens proberen. En het was lekker dichtbij natuurlijk. Zijn moeder vertelde dat hij het erg spannend vond, maar wel leuk om eens mee te maken. Misschien kwam het ook een beetje door de zenuwen dat hij 5e werd met 2½ punt. Zijn trainer gaat een paar onderwerpen nog eens met hem doornemen.

Youri, een van de tafelleiders, had nog een mooie: hij kwam een paar stoeiende kinderen tegen uit zijn groep en zei dus: “Kom op, jullie moeten weer schaken!” Waarop ze zeiden: “Oh...ja.” Ze waren het totaal vergeten...


Kymani, ook met hoodie, ook niet van zijn hoofd afgetrokken. Ik weet alleen dat hij het was vanwege de opvallende kleuren van de hoodie...

In A7 was Hoyoung geplaatst. Die sprak ik even tijdens het toernooi, en toen zei ze dat het best goed ging. Dat bleek ook wel: de 3e prijs met 4½ uit 7!


Dus waarom ze niet mee wilde eten met ons??????

Walter, in A8, is nog druk bezig om ervaring op te doen bij toernooien. Hij is bijna 8 jaar en wil natuurlijk net zo goed worden als zijn broer (en liefst nog iets beter). Met 3 uit 7 werd hij 5e. Dat is echt niet slecht. Langzaamaan komen de bekers wel in zicht! Een foto helaas niet...

Over A9 hoef ik helemaal niets te zeggen, want Bahman heeft daar een briljant stuk van afgeleverd, compleet met analyses. Yinuo, die ook bij hem traint, zat in die groep.


Yinuo zal deze toch wel gewonnen hebben?


Het verhaal van Bahman!!

Op een sfeervolle, zij het regenachtige dag, verzamelden schaaktalenten zich in Groep A9 voor een intense achtkamp. Met de deelnemers Jonathan, Kyra, Marko, Mir, Yinuo, Mahdi, Levi, en Ayoub beloofde het een boeiende strijd te worden.

De groep kende een opmerkelijke afloop, met zowel Jonathan als Mir die de hoogste eer deelden met indrukwekkende 6½ punten. Een prestatie die niet onopgemerkt bleef en getuigde van het schaaktalent in deze groep.

Een hoogtepunt van het toernooi was de ontmoeting tussen Jonathan en Mir. Onder tijdsdruk wist Jonathan een verrassende patstelling te creëren, waarmee hij de sterke positie van Mir neutraliseerde. Een indrukwekkend staaltje schaakstrategie in een cruciaal moment van de partij.

Yinuo, afkomstig van onze club RSR Ivoren Toren, bracht het publiek in verrukking met enkele prachtige partijen en tactische combinaties. Helaas overkwam hem een bekend euvel: in een gewonnen positie slaagde hij er niet in het matbeeld te zien, waardoor zijn tegenstander keer op keer wist te ontsnappen.

Kayra liet ook zijn schaakvaardigheden zien, hoewel hij af en toe wat scherpte miste door stukken ongedekt te laten staan. Marko, als jongste van de groep, imponeerde met een goede positionering van zijn stukken, maar de ervaren tegenstanders toonden dat oefening en ervaring de sleutels tot succes waren.

Een interessante strijd ontvouwde zich tussen Ayoub en Levi. Levi domineerde het middenspel en leek op weg naar een overwinning, maar een slippertje resulteerde in het verlies van meerdere stukken. Hierdoor kreeg Ayoub de kans om terug te vechten. Het eindspel werd een ware uitputtingsslag, zonder pionnen en slechts een koning en toren tegen een koning. Na meer dan 60 zetten werd de partij uiteindelijk door de tafelleider tot remise verklaard, hoewel achteraf bleek dat dit officieel niet is toegestaan zonder notatie.

De eindspelfase bleek voor velen een struikelblok, wat leidde tot de meeste fouten in de groep. Een toewijding aan eindspellessen zou ongetwijfeld de schakers in deze groep ten goede komen.

Mahdi was afwezig op het toernooi, waardoor een zevenkamp werd gespeeld. Dit bood de kinderen de gelegenheid om tussen de partijen door een wat grotere pauze te nemen.

In zijn totaliteit was het schaaktoernooi in Groep A9 een dag vol intense partijen, leermomenten en schaakplezier.Bahman met de prijswinnaars: Yinuo werd 3e!

Als laatste groep was er dan nog A10, waarin Sara zat, en ik tafelleider was. Ook in deze groep zaten maar 7 kinderen, waarvan er 1 (alleen figuurlijk) met kop en schouders boven de rest uit stak. Dat was Yiwei. Hij won al zijn partijtjes. Sara begon heel aardig: tegen de nummer 2 en 3 een remise, en tegen nr 5 won ze heel mooi: ze zette mat met 2 dames. Maar voor haar duurde het toernooi erg lang. Ze is pas 6 jaar en met al die drukte begon ze haar concentratie te verliezen. Dat resulteerde in een verlies bij de overige partijtjes. Ze werd 6e.


Sara staat schaak (tegen Yiwei)


Bij de prijsuitreiking! A10.

De winnaar van het toernooi was degene die 1e werd in V1, dit keer eindelijk een meisje!


Tamila Maschenko, die aan de Hogeschool Rotterdam studeert.

Na de diverse prijsuitreikingen, meestal in of bij de speelruimtes, waren de meeste mensen snel vertrokken: de dag had lang genoeg geduurd! Dat was een beetje jammer want voor de overall prijsuitreiking van de Grand-Prix kwam Sinterklaas zijn opwachting nog maken. De meeste mensen hebben dat gemist.

Nadat we hadden opgeruimd was er voor de vrijwilligers nog chinees gehaald en hebben we met een man of 20 gezellig zitten eten!

Het was een heel geslaagd toernooi. Bas, je hebt het geweldig geregeld! Hulde!!

Alle eindstanden zijn hier te vinden (pdf-document).