Caruana, Giri en Nepo doen goede zaken, stand Vaccincup 16 april

door Robert Aarts, 21 april 2021
De herstart van het Kandidatentoernooi begon meteen lekker. Het eindspel in de partij tussen Caruana en Vachier-Lagrave was om te smullen. Het leek erop dat Vachier-Lagrave in het eindspel paard/pion tegen toren/pion een vesting had gemaakt, maar commentator Carlsen zag als eerste welke stelling voor Caruana winnend zou zijn. En na een aantal zetten heen en weer schuiven zag Caruana het ook:Commentator David Howell gaf aan dat het paard op g7 perfect zou staan. Er is dan echt een muurtje rondom de drie zwarte stukken. Maar het paard stond op g8, waardoor er een gaatje was voor de witte koning om doorheen te glippen en via g4 naar h5 te gaan. Daarna kon de witte pion, verdedigd door de koning, opstomen en gaf Vachier-Lagrave op.

Een dag later kwam Giri tot winst tegen Wang:38...Pe4 39.Pxf7! en Wang gaf op. Er dreigt mat en er gaat materiaal verloren. (bijvoorbeeld 39…Pf6 40.Pe5+ Pd7 41.Pxd7)Maar woensdag won Nepomniachtchi van Alekseenko en daardoor gaat Nepo aan de leiding met een punt voorsprong op Giri, Caruana en Vachier-Lagrave.

Bij de Vaccincup was er vrijdag 16 april weer een ronde (alweer de 14e). Ook jeugdkampioen RSB C én D, Mees, deed mee en hij pakte meteen de tweede plek! Paul Batenburg is de nieuwe klassementsleider.