Carlsen weer terug op de plek waar het allemaal begon, start van de Vaccincup op internet

door Robert Aarts, 23 januari 2021


Gelukkig kan topsport op dit moment doorgaan en dat betekent dan ook dat Tata Steel, het Wimbledon van het schaken, weer is begonnen. Ook Magnus Carlsen is er weer bij. In 2004 was in de C-groep zijn doorbraak, vooral door zijn volgende partij tegen Sipke Ernst.



Pg6!! Daarna werden ook nog de loper en de toren geofferd en eindigde het uiteindelijk zo:



Epaulettenmat, de koning wordt aan weerskanten geblokkeerd door zijn eigen stukken. Carlsen had het erg naar zijn zin op het toernooi, won met 10½ uit 13 en haalde zijn eerste grootmeesterresultaat binnen.


Carlsen met vader Henrik

En Carlsen heeft dit toernooi zijn eerste overwinning binnen, ook nog eens tegen Firouzja, misschien wel zijn opvolger.



En ook nu met een paardenoffer, Pxh6+!! Er volgt ...gxh6 2 Dxh6 Dc7 3 Dh7+ en zwart gaat snel mat door loper en dame.



Bij RSR Ivoren Toren begon vrijdag 15 januari op internet de Vaccincup voor de volwassenen. Zolang er nog allerlei internationale coronamutaties op ons afkomen, zal het allemaal nog wel even duren, dus op verzoek hou ik een klassement bij. Voor de puntentelling wordt de voormalige telling van de F1 aangehouden. Dit houdt in dat de eerste acht plekken punten scoren, namelijk 10 / 8 / 6 / 5 / 4 / 3 / 2 / 1. Voor de mindere schaakgoden (of een schaakgod met een mindere dag), is er op de 11e plek nog een puntje te verdienen (1). En dan is op dit moment de tussenstand als volgt: