Verslag Online RSR Toernooi 22 januari 2021

door Maxim le Clercq, 22 januari 2021


Het liefst keren we natuurlijk allemaal weer zo snel mogelijk terug aan het echte bord en op de vertrouwde clubavond. Stukken die je kan verzetten en een tegenstander die je kan zien. Laten we hopen dat met de gestarte vaccinatie dit binnenkort weer kan. Zolang dit nog niet kan, moeten we de tijd nog even doorkomen. Het wekelijkse online RSR toernooi is met de vele beperkingen van wat er nu kan een leuk alternatief.

Ook deze avond ging het er weer heftig aan toe en werd het een spannende strijd. In totaal waren er dertien RSR'ers die met elkaar de strijd aanbonden.

In de eerste ronde speelden Michael en Ed wel één van de opvallendste partijen. Michael opende met 1.f3, 2. Kf2 en 3.e3. Misschien verveelde hij zich en zocht hij naar een nieuwe uitdaging. Na 14 zetten won hij echter een belangrijke centrumpion en bracht hij zijn koning naar g1. Het leek inmiddels alsof hij toch gewoon had gerokeerd! Na actief spel kreeg hij wat later ook een stuk cadeau. Zo wist hij ondanks (of door?!) deze bijzondere start van de partij uiteindelijk in 24 zetten het punt binnen te slepen.


Wit heeft 'gerokeerd' na Kg1?

De grootste verrassing van de eerste ronde was Joaquin die het met wit opnam tegen het Hollands van Mark Jolly (nieuw lid?!). Ondanks zo'n 400 ratingpunten verschil wist hij netjes remise te maken. Er kwam een toreneindspel op het bord waarin wit een pion meer had. Misschien had er dus zelfs nog wel meer in gezeten. Mark bood remise aan en Joaquin vond het wel best.

In de tweede ronde stonden gelijk alweer een aantal mooie clashes op het programma. De match Mark Beijen tegen Paul Tromp was er zo één. Paul koos met zwart voor de Grünfeld. Het leek erop dat Mark na Tb1 zijn d4-pion wegblunderde, maar hij kreeg toch druk op de damevleugel en won daar zelfs twee pionnen. Hiermee kreeg hij een a2-vrijpion, maar Paul had weer zeer actieve zware stukken. Mark liet echter bijna zijn toren insluiten op de 7e rij en besloot toen om deze voor een kwaliteit te offeren.


Hier offerde Mark zijn kwaliteit op e6. Misschien dat Ta7-Ta4 nog een optie was?

Mark wist echter ondanks zijn kwaliteit minder weer 2 pionnen te winnen, waarmee hij 3 vrijpionnen kreeg. Onderstaande stelling is de slotstelling. Hier ging Paul met zwart door zijn vlag, maar het wordt ook al erg lastig om de g- en h- pion tegen te houden.


Slotstelling na Kg5

Ondertussen had Michael weer wit gekregen wat betekende dat hij wederom zijn f3-Kf2-e3 systeem kon spelen. Ditmaal tegen Arjan Beaumont. Arjan bleek hier wel raad mee te weten en het lukte Michael ditmaal niet om kunstmatig te rokeren. Uiteindelijk zette Arjan wit mat met de koning op f2.


..De3#

Met 2 rondes gespeeld waren Mark Beijen en Arjan de enigen die nog niet geen punten hadden verspeeld en mochten zij in de derde ronde tegen elkaar. Het werd de zeer theoretische Winawer hoofdvariant van het Frans. Mark met zwart offerde thematisch zijn d-pion voor activiteit. Het zag er interessant uit!


Stelling na 16 zetten, waarbij zwart zijn d-pion heeft geofferd voor positionele compensatie.

Arjan wist echter zijn g- en h-pionnen met indrukwekkende snelheid naar voren te brengen, waardoor negen zetten later de volgende stelling was verschenen:


Stelling na g7

De pionnen waren niet meer te stoppen en hiermee kwam Arjan aan kop met 3/3 punten.

In de vierde ronde werden Paul Batenburg met 2½/3 en Arjan met 3/3 tegen elkaar ingedeeld. Het werd een Caro-Kann, waarbij Paul koos voor een op het eerste oog kansrijk stukoffer: Lxh6.


Stelling na ..Lxh6!?

Zeker bij snelschaken, waarbij het initiatief hebben nog belangrijker is, lijkt dit een kansrijk offer.

Arjan wist echt goed te verdedigen en met zijn stukken de open g- en h-lijn gesloten te houden. Het materiële overwicht ging steeds meer meewegen en uiteindelijk wist Arjan het met een tactische wending netjes af te maken.


Stelling nadat Arjan het sterke ..Te8! Heeft gespeeld.

Michael met wit stond op 2/3 en speelde tegen Paul Tromp, die hetzelfde puntenaantal had. Voor welke opening hij voor de 3e keer (!) koos, is inmiddels geen uitleg meer nodig. Michael wist zijn koning weer kunstmatig te rokeren, maar kreeg alsnog een hevige koningsaanval te verduren.


Stelling na ..18 Pg3+!

Vrijwel alle stukken van zwart doen mee en Paul wist even later deze mooie aanval af te ronden met een penning van de dame.


De slotstelling na ..Tf2

In de 5e ronde speelde Arjan 4/4 tegen Paul Tromp 3/4. Arjan had zwart en koos voor een Pirc opstelling. Zwart kreeg veel ruimte op de damevleugel, maar wit kwam erg gevaarlijk door op de koningsvleugel. Paul kon voor eeuwig schaak gaan, maar wilde meer. Gezien de stelling op dat moment leek dat erg logisch:


Stelling na 22. Ta-e1

Hierna bracht Paul volgens het boekje zijn toren na de h-lijn om een zeer krachtige batterij met de dame te vormen. Dit leidde tot een onhoudbare stelling en Paul had zelfs mat in 1, maar blunderde Dh8 na een, in zijn eigen woorden, 'brainslip'. Arjan kroop hiermee door het oog van de naald, maar kwam hiermee wel op de perfecte score van 5/5.


Met wit aan zet was de overwinning binnen muisbereik

Met 4/5 zat Mark Beijen hem nog het meest op de hielen met daarachter drie spelers met 3/5. Michael en Maarten hadden overigens remise gespeeld na 1.f3! ..h6!!

In de 6e en laatste ronde speelde Arjan met wit tegen Mark Jolly. Mark speelde het agressieve 1. e4 .. e5 2. Pf3 ..f5. Het leek er echter op dat Arjan deze opening vaker tegen zich had gehad, want hij wist er zeer kordaat mee om te gaan. Iets later kwam onderstaande stelling op het bord waarna wit na ..Pxe4 met Lh5 de dame binnenhaalde en daarmee later ook de partij. 6 uit 6 dus en daarmee overtuigend de winnaar!


Wit speelt Lh5 en pent de dame

Mark Beijen wist zijn partij tegen Maarten ook te winnen en eindigde hierdoor met 5/6 op de tweede plek. Op weerstand werd Paul Batenburg derde met 3½/6.

Hieronder de eindstand. Tot volgende week!




Binnenkort het Fung-systeem?