Computer verslaat mens, tussenstand Corona-klassement 8 mei

door Robert Aarts, 11 mei 2020



Op 11 mei 1997, 23 jaar geleden, versloeg voor het eerst de computer de sterkste speler ter wereld, op dat moment Garri Kasparov. Er was een hoop gedoe over, want Kasparov en zijn team beschuldigden IBM van valsspelen. In de tweede ronde kon de computer Deep Blue namelijk twee pionnen winnen, maar de computer koos ervoor om een betere stelling te verkrijgen. Volgens Kasparov was dit te geavanceerd voor een computer en kon dit alleen maar als Deep Blue werd ondersteund door echte grootmeesters. En in de zesde en beslissende ronde (stand was 2½-2½) gebeurde er ook nog dit:


Volgens Kasparov kon een computer alleen maar voor Pe4 kiezen, maar het werd Pxe6!


En na 19 zetten was het punt voor Deep Blue. De winst van Deep Blue zorgde voor een enorme boost voor IBM op de computermarkt. De partij verliep vanaf zet 8 als volgt:



Enfin, terug naar het heden. Fung pakt alweer een overwinning en maakt een sprong in het klassement. Ook Maxim doet goede zaken en nadert Thijs. Technische malheur voor Bahman en in de laatste ronde voor Joaquin in het eindspel, waardoor Shakir de wedstrijd pakt. En dit levert hem een bonuspunt en plek op het scorebord op.