Verslag Open Kampioenschap van Utrecht

door Robert Aarts, 3 juni 2019


Van vrijdag 31 mei tot en met zondag 2 juni vond het OKU plaats in het Utrechts Stedelijk Gymnasium. Er werd gespeeld in drie groepen, totaal waren er 178 (!) deelnemers aanwezig. Er waren diverse grootmeesters aanwezig, maar ook de nationale jeugdtopper Max Warmerdam speelde mee. Vanuit RSR Ivoren Toren deden Joaquin, Bent en Maxim mee. Het speeltempo was 1 uur en 50 minuten per persoon plus 10 seconden per zet extra. Het was een bloedheet weekend, maar gelukkig deed de airco het prima en was het, ook door voldoende te drinken, goed te doen om te schaken. Verder stonden er op diverse plekken grote liveborden, waren er allerlei schaakstands en was de catering uitstekend verzorgd. En er kon binnen en buiten uitgebreid nageschaakt worden.

Maxim zat in de sterk bezette groep A. Hij wist van een 2000+ speler te winnen en daar was hij zeer tevreden over. Totaal haalde hij 2½ uit 6 en daarmee eindigde hij keurig in de middenmoot.

Joaquin en Bent speelden in groep C. Omdat Joaquin zijn tweede partij en Bent zijn eerste partij verloor, deden ze niet meer mee om de geldprijzen. Joaquin ging in een zware en lange partij met dame/toren tegen dame/toren tegen de nummer 1 geplaatste ten onder, waarbij hij misschien beter remise had kunnen vragen. Bent kreeg in de derde partij twee keer een penning om z'n oren en dat was te veel. Maar hij wist ook een lange partij te winnen, waarbij de stelling gelijk stond, maar de tegenstander opeens vol op de aanval ging spelen. Bent overleefde diverse matdreigingen en wist de partij binnen te slepen.

Joaquin wist in de derde ronde met een prachtig torenoffer mat te zetten; deze partij werd door de wedstrijdleiding gekozen tot een van de mooiste partijen van het toernooi (speel 'm hieronder na). Uiteindelijk eindigden ze ook netjes in de middenmoot, Joaquin met 3 uit 6 en Bent met 2½ uit 6.In de hitte gingen we weer terug naar Rotterdam, een mooie schaakervaring rijker.