NK Snelschaken 2023, zaterdag 9 september, Rotterdam

door Robert Aarts, 13 september 2023

Zaterdag 9 september vond in zalencentrum Rustburcht in Rotterdam het NK Snelschaken 2023 plaats. Het speeltempo was 3 minuten per persoon per partij met een increment van 2 seconden per zet. Er waren maar liefst 211 schakers aanwezig, dus het was behoorlijk vol en dat viel met de hitte niet mee. Het zweet was al snel te zien (en ook te ruiken). Ik had ook nog over het bord vliegende schaakstukken verwacht, maar ik heb dat zelf maar bij een enkele partij zien gebeuren. Misschien kwam dat ook wel door de hitte. Het toernooi verliep opmerkelijk soepel door een strakke organisatie.

Er waren drie voorrondes van ieder 5 wedstrijden en een finaleronde van 11 wedstrijden. Totaal dus maar liefst 26 schaakpotjes! Er waren vanuit RSR Ivoren Toren vijf deelnemers aanwezig, te weten Michael, Mark, Joaquin, Bent en Oscar. Die hadden het zwaar, niet vreemd want er waren heel veel nationale toppers aanwezig. Na de voorrondes stonden Joaquin en Oscar op 8, Michael en Mark op 6½ en Bent op 5 punten. Oscar won wel in ronde 2 spectaculair van de sterke Manuel Bosboom (blitz-rating 2412)!

In de finale haalde Oscar 6½ (en werd daarmee 89e in het totaalklassement (gedeeld 4e in finalepoule H), Joaquin 3 (107e overall, gedeeld 10e in finalepoule I), Mark 5½ (138e overall, 6e in finalepoule L), Michael 2½ (144e overall, 12e in finalepoule L) en Bent 8 punten (182e overall, gedeeld 3e in finalepoule P). Bent miste daarmee net een pouleprijs. Casper Schoppen werd Nederlands kampioen met 12 punten in de voorrondes en 10 punten in de finale.