NK Fischer Random Chess 2024, zaterdag 1 juni te Amsterdam

door Robert Aarts, 6 juni 2024


Op zaterdag 1 juni organiseerde schaakclub FischerZ, in 1982 opgericht en vernoemd naar de destijds populaire popgroep, voor de 19e keer het Nederlands kampioenschap Fischer Random Chess. In de 18e eeuw werd deze vorm van schaken al gespeeld, maar Bobby Fischer maakte het in de jaren ‘90 van de vorige eeuw populair. In 2001 was Peter Leko de eerste wereldkampioen, de huidige wereldkampioen is Hikaru Nakamura.

Om half twaalf zaten 36 schakers (waaronder Joaquin, die zich stevig had voorbereid) achter de borden in gebouw De Poort in Amsterdam. Dat hadden er best meer kunnen zijn, alleen was tegelijkertijd het NK Lightning in Tilburg, het weekendtoernooi in Eindhoven en de laatste ronde Best of the West in Amsterdam.
Dat was best jammer, want de speellocatie is in een mooie omgeving (in de buurt van het scheepvaartmuseum) en het is een leuk concept. Iedere ronde wordt de beginstelling omgeroepen, waarbij de volgende regels gelden:
Pionnen staan op hun gewone posities (2e en 7e rij).
Een koning moet altijd tussen twee torens geplaatst worden.
Dit betekent dat de beginpositie van een koning nooit in een hoek (A of H kolom) kan zijn.
Eén loper moet op een wit veld, de andere op een zwart veld. De beginopstellingen voor wit en zwart zijn symmetrisch, dat wil zeggen dat de witte dame tegenover de zwarte dame staat, enz.

Voordat de wedstrijd begint, mag de stelling even bestudeerd worden. Het toernooi bestond uit 7 rondes met een speeltempo van 15 minuten per persoon plus elke zet 5 seconden increment. Er waren behoorlijk sterke schakers aanwezig waaronder oud-winnaars Dimitri Reinderman en Erik van den Doel. De volgende beginstellingen kwamen op het bord:


De Sesse-score is een door de computer berekende waardering van de stelling. Hoe hoger de score, hoe meer voordeel voor wit.

Het is handig om zo snel mogelijk ruimte te pakken en een “normale” stelling op het bord te krijgen (gouden regels!) en dat lukte Joaquin best behoorlijk. Uiteindelijk kwam hij uit op 4 uit 7, goed voor een 10e plek. Winnaar, voor de vijfde keer al, werd Dimitri Reinderman met 6½ uit 7. Het was een succesvolle week voor Dimitri, want hij won ook het Giro-spel van wielerflits.nl! (zie deze link)