Wegverstopping op de A13, en voor team 3

door Leonardo, 12 oktober 2024


De heenweg naar Voorschoten verging nog zo soepel. Twee volle auto’s met spelers en chauffeurs, vol optimisme. Waarschijnlijk omdat het team nog niet de uitslag van de dag wist. De terugweg verliep stroef. In ieder geval één auto moest een grote omweg nemen, daar de A13 voor een groot deel dicht was (zonder het even te melden bij Google Maps). Maar het feit dat het team verloor speelde waarschijnlijk nog veel zwaarder mee.

Ikzelf (Leonardo) was als eerste klaar met de partij, aan bord 2. Het bleek ons enige volle puntje te worden. Ik had de zwarte stukken:



Dit was, mijns inziens, de climax van de partij. Ik probeerde mijn pionachterstand weg te poetsen door stiekem een aanval op de dameflank door te drammen. Echter na 17... b4 18. Pxc4?! begon mijn paniek toe te nemen (de engine zegt dat zwart hier prima staat na 18... bxc3. Ik dacht alleen bij mezelf “o nee, daar gaat wéér een pion”). Na 18... Tc8 19. Pe4?? keerde het tij eindelijk. 19... Pdxe5 20. dxe5 bxc3! en wit kan niet terugslaan op c3:



Dxc3 werkt overduidelijk niet door de onvermijdelijke penning na elke paardenzet. bxc3 werkt echter ook niet, vanwege... Pb4! Na Db2 volgt Txc3+! De dame kan uiteraard niet terugslaan, en de witte koning komt helemaal open te liggen. Zo ver is het echter niet gekomen. 21. b3? La3+ 22. Kb1 Pb4 23. Dh2 c2+ 24. Ka1 Dc7 25. Tc1? (Volgens de engine was 25. Dd2 mat in 8 zetten) Dc3# De stand staat goed: 1-0 voor ons! Niks meer aan doen!

Aangezien ik vroeg klaar was, heb ik lekker kunnen genieten van de andere partijen van mijn teamgenoten. Esko zat met wit aan bord 7. Zijn tegenstander was slechts negen jaar, maar liet daar op het bord niets van blijken. Esko kreeg, in zijn eigen woorden, “De optimale King’s Indian positie” op het bord. Daarbij ook nog twee pionnetjes meer. Wat kan er misgaan?

Na 27... Pf6 zegt de engine hier echter dat zwart een aanzienlijk voordeel heeft, zelfs als wit de verleiding weerstaat om op d6 te slaan en simpelweg de koning van de f-lijn haalt (Pg4+ en Pxe4+ zijn vervelende zetten). Na 28. Pxd6?! Pg4+! 29. Kg1 Pxh2 30. Kxh2 Dg3+ 31. Kh1 h3 en wit gaf binnen een paar zetten op. De stand werd 1-1.

Het was rond drie uur, en ik had mijn grootste hoop gevestigd op bord 3, Arda. Zijn pionstructuur leek lange tijd de betere, en er zat weinig dreiging in de stelling. Te weinig helaas, het werd remise:



Terwijl zwart (Bert Cornet) bij zet 20 een remiseaanbod deed, wilde Arda even op z’n gemak kijken of hij wat complicaties op het bord kon forceren. Het bleek nog negen zetten te duren, tot Arda zelf een remiseaanbod deed. De stand werd 1½-1½.

Over remiseaanbod gesproken, dat is precies wat onze bord 8, Tycho, met zwart ook deed. De situatie was wel een tikkeltje anders. Tycho stond na de 29e zet zelfs +4!



Onze vriend Stockfish zegt dat wit (Romero Erez) hier beter niet 29. La5?? had kunnen spelen. Er zat wel een idee achter. Na 29... bxc4 lijkt 30. e6 een gemene val. 30... Pe5 31. Txe5+ Kxe5! 32. Lc7+ Kxe6 33. Lxb8 en wit is echter compleet verloren:



Tycho heeft ontzettend veel engine-approved zetten gespeeld in deze partij. Des te jammer dat hij hier de winnende zet niet heeft kunnen vinden. Tycho speelde 33... c3?? (wit staat nu beter. De winnende zet was 33... d3!, en de pion is niet meer tegen te houden.) 34. Kg2! en de witte koning komt in het vierkant van de d-pion. Afijn, ik had het toch over een remiseaanbod? Dan moeten we kijken naar:



Het lastige voor zwart is dat wit hier geen enkele haast heeft om iets te doen. Immers kan de witte koning altijd een zet van de c3-pion en d2-pion dwarsbomen. Wit zag hier ook geen reden om het remiseaanbod te accepteren, en een paar zetten later was het voorbij. Voor het eerst dit seizoen RSR Ivoren Toren 3 een punt achter: 1½-2½.

Intussen begon bij ons de moed in de schoenen te zinken. Shakir leek het zwaar te hebben, al helemaal omdat onze last-minute invaller en redder in nood op bord vier(!) werd gezet. Beide spelers hadden een toren, een loper, en nog zeeën van pionnen. Alleen had meneer Ruurd de Boer de sterkere toren, de sterkere loper, en een voordeel in het aantal pionnen. Toch heeft Shakir meesterlijk verdedigd zoals alleen hij kan, tot uiteindelijk deze remisestelling op tafel kwam (zie hieronder, zwart aan zet)



Shakir vroeg bij deze stelling of hij voor de remise moest spelen. Hoewel ik zijn doorzettingsvermogen enorm waardeer, en ik hier misschien zelf nog een Te5’je had geprobeerd, vertelde ik dat hij toch maar voor de remise mocht gaan (daar gaat hij namelijk ook zelf over). Na nog een zet of vijf later, kwam daar ook de remise. Mooi resultaat! 2-3.

Dan de partij van Leo die op bord 6 speelde met zwart. Om uit te leggen hoe spannend deze partij was om naar te kijken, is niet in woorden uit te leggen. Je had erbij moeten zijn. De 40e zet nadert. Zwart staat overduidelijk beter. 40... Te3??:



Leo staat al een toren voor, en probeert gebruik te maken van de dreiging op de h-lijn en het gepende paard om de dame weg te jagen. Dat lukt ook (maar wit zag 41. Dxe3! helemaal over het hoofd. Nu werkt 41... Th1+ niet. 42. Kxh1 Dxf1+ 43. Dg1!). Wit (Jaden Birginia) speelt 41. Dc4?? en schudt daarna meteen zijn hoofd. Ik heb achteraf niet gevraagd of dat kwam omdat hij de veel betere Dxe3 niet gespeeld had, of omdat hij toen zag dat Dc4 ook nog eens een gigantische blunder was, die Leo een mat in 6 oplevert! Ik probeerde kalm te blijven, maar het lukte niet. Toe nou, Leo! Speel de winnende zet! Mijn maagkramp was in die twintig minuten onverdraagzaam. Na de partij vertelde Leo mij dat hij, in de twintig minuten die hij had nagedacht over zet 41, totaal niet had gedacht om hier de dames te ruilen! Jammer, want dat was verreweg de snelste manier om te winnen (41... Dxc4!! 42. Txc4 Te1 en wit kan niks doen tegen Th1+ vervolgd door Txf1#). Leo speelde wat anders, en na niet meer dan drie zetten was het tij gekeerd en helaas werd Leo gevlagd. 2-4

De laatste twee partijen, van Casper en Simon waren de langste, maar nu moet ik toegeven dat ik druk bezig was met de partijen van Leo en Shakir analyseren, en ik ben er amper aan toegekomen om de partijen van deze twee heren te analyseren. Casper zat een lange tijd in een toreneindspel, waarbij beide kanten evenveel pionnen hadden, maar waarbij zwart (Ronald van Vleuten) een actievere toren had. Mijn kennis van het toreneindspel is niet geweldig, maar in mijn optiek leek het op remise af te sprinten. Niets leek minder waar, want beetje bij beetje raakte Caspers stukken in zugzwang. Zo bleef zwart over met twee pionnen tegen nul pionnen, en uiteindelijk wist zwart te winnen. 2-5.

Tot slot, Simon, onze bord 1 speler. Zijn tegenstander raakte al rond zet 27 in flinke tijdnood. Dertien zetten spelen op alleen increment, ik zou er zelf een hartverzakking van krijgen. Het leverde Simon uiteindelijk een materiaal voordeel op, maar het bleek te moeilijk om hiervan optimaal gebruik te maken. Het lukte zwart (Kylian van Veen) om zijn dame vrij te krijgen en een eeuwig schaak af te dwingen. Daarmee eindigt de score van de dag op 2½-5½. Gefeliciteerd, Voorschoten 3! Jullie hebben je kracht getoond. Misschien tijd om een paar van jullie spelers naar Voorschoten 2 te promoveren?

 Voorschoten 31817-RSR Ivoren Toren 317645½ - 2½
1.Kylian van Veen1827-Simon de Visser1854½ - ½
2.Chris Gerritsen1865-Leonardo Ayala19080 - 1
3.Bert Corneth1888-Arda Yantur1780½ - ½
4.Ruurd de Boer1853-Shakir Salih1672½ - ½
5.Ronald van Vleuten1768-Casper Kimenai1 - 0
6.Jaden Birginia1778-Leo Veth17261 - 0
7.Noah Sosef1742-Esko Baldé17251 - 0
8.Erez Romano Tuncel-Tycho Bultstra16841 - 0