Glansrijke overwinning 3e KNSB-team

door TL Rik, 7 februari 2024


Afgelopen zaterdag is het 3e team weer een stap dichter bij het kampioenschap gekomen. Met nog 2 wedstrijden te gaan en 3 matchpunten voorsprong op de nummer 2 zijn de vooruitzichten erg goed. Tegen Fianchetto 2 lukte het bijna om ook alle bordpunten binnen te halen.

Simon was snel klaar met zijn partij: Mijn tegenstander blunderde in de opening zijn loper door een dubbelaanval van mijn dame, hierna was het snel afgelopen.

Vicente volgde niet veel later:
The game started out with a very sharp opening. I decided to give away 2 pawns in exchange for quick development since he brought his queen out early, which gave me chances to develop while gaining tempos by attacking it.He decided to take both pawns and allowed me to finish my development.Here, my opponent should have castled. He instead decided to trade his knight for my bishop first, which was a big blunder because before recapturing I had the Zwischenzug Re8, which forces a king move and disallows castling.From here I brought all of my pieces into the middle while attacking his queen, making it hard for him to develop. My opponent was a bit greedy taking every pawn he could before developing his pieces. After Qxa6 and Rxc3 we arrived at the following position.There were many threats in this position and it was hard for white to make a move. Here my opponent blundered Ke1 and was mated with Qg2.


Daarna kon er een punt bij worden geschreven door Bas: Mijn tegenstander kwam 5 minuten na het begin van de wedstrijd hijgend en puffend de zaal binnen. Kennelijk had hij nogal gerend om voldoende tijd op de klok te hebben. Dat was achteraf niet echt nodig want aan het eind van de wedstrijd had hij nog maar 30 minuten nagedacht en dus ruim een uur over voor de zes zetten tot de tijdscontrole. De partij was dus vrij snel klaar en bevatte een fragmentje dat wel aardig was:

Jungmin over zijn partij: Ik speelde tegen Bart Germeys die een rating van 1695 heeft. Bart speelde een variant waar de dames het bord snel verlieten en wij in een dameloze middenspel of een eindspel terechtkwamen. Bart zette mijn centrum onder druk waarop ik een onnauwkeurige zet speelde die hij beantwoordde met een hele accurate zet waardoor ik iets slechter uit de opening kwam. Ik offerde een pion in ruil voor drie stukken die naar een betere veld werden verplaatst maar volgens de computer nog niet genoeg was om beter te staan. Vervolgens wist ik een sterk paard weg te jagen die mijn toren en paard wist te hinderen. Hij had een achtergebleven pion waar ik mijn toren wist te plaatsen en na heel erg hopen, trapte hij in een trucje en daarmee de partij.

Daarna volgde Brian:
Tegenwoordig geef ik samen met Leo 4e Stap (uit de Stappenmethode) les aan volwassenen op de Schaaksoos de Waerschut. En toevallig vonden de afgelopen lessen deze keer op mijn schaakbord plaats. Leo en ik hadden de onderwerpen de kracht van de lopers over de diagonaal, mat achter de paaltjes, de toren op de 7e rij en Uitschakelen van de verdediging (Onderbreken) behandeld.Na de opening stond ik met een pluspion voor met in het achterhoofd wel dat ik de pion weer moest teruggeven. De tegenstander dacht remise binnen handbereik te hebben maar blunderde en verloor zijn loper. Met deze uitslag van mij stond het al 5-0. De 2 matchpunten waren binnen.
Rawi haalde het volgende punt binnen. Na de opening kwamen de stukken van zijn tegenstander erg passief te staan en was het wachten op een foutje van zijn tegenstander. In de onderstaande stelling is net d6 gespeeld. Zwart moet nu zijn loper weggeven, daarna is de partij snel uit.Daarna was ik zelf aan de beurt. Ik was met de opening behoorlijk op achterstand gekomen, omdat ik 2 varianten door elkaar had gehaald. Dit kostte mij 2 pionnen. Omdat hij de aanval niet goed opzette, kon ik het initiatief overnemen en de partij uiteindelijk toch nog met winst afsluiten.

Als laatste was het aan Leo:
De opening ging voor mij voorspoedig. Ik kwam er met ruimte voordeel uit. Het centrum had echter een gesloten karakter. Teneinde een doorbraak te forceren, werd te vroeg de spanning in de stelling doorbroken. Dit gaf mijn tegenspeler de kans om zijn stukken te ontplooien. Hij kreeg zelfs een pion meer (de a-pion). Het werd daarna pas echt spannend toen hij (voor mij onvoorzien) een loper offerde. Als compensatie kreeg hij meerdere pionnen. En een pionnenmeerderheid in het centrum die naar voren marcherend uiterst gevaarlijk werd. Het lukte me echter (dankzij een goed gepositioneerd paard en actieve koning) tot een remisestelling te komen.Bij deze stelling had ik net voor de tweede keer Ta8 gespeeld. Zwart stelde remise voor.


Dat bracht de eindstand op 7½ – ½ in ons voordeel.

 RSR Ivoren Toren 31657-Fianchetto 215587½ - ½
1.Bas Muntslag1820-Ben Riksen17441 - 0
2.Jungmin Lee1715-Bart Germeys16951 - 0
3.Vicente Romero-Marco van Too1 - 0
4.Rawi Wortman1691-Fred van Gent15481 - 0
5.Simon de Visser1656-Hans Dopper15711 - 0
6.Leo Veth1586-Gilles Deegeling1497½ - ½
7.Brian van Kanten1524-Robbert Heijm12951 - 0
8.Rik Wortman1604-Julian Sap1 - 0