KNSB-team 3 blijft alleen aan kop

door TL Rik, 29 november 2023


Afgelopen zaterdag speelde het 3e team weer een wedstrijd voor de KNSB-competitie. Dit keer speelden we thuis tegen CSV 3. In de voorbereiding leek er weinig aan de hand, op 1 speler na leek het of we met het basisteam aan konden treden. Dit veranderde echter toen enkele uren voor de start bleek dat we onze bord 1 speler af moesten staan aan het 1e team. Uiteindelijk kon Shakir nog invallen, waardoor we het toch nog met een volledig team op konden nemen tegen CSV.

Jungmin, Ed en Brian waren alle 3 zo ongeveer tegelijkertijd klaar en brachten de tussenstand naar 3-0.

Jungmin vatte zijn partij als volgt samen: “Aan het begin van de partij opende mijn tegenstander met Pf3 en al gauw kwamen we in een slav structuur terecht in een iets andere zetvolgorde. Ik was mijn theorie vergeten en speelde de opening naar gevoel wat niet goed bleek te zijn en kwam slechter te staan. Ik speelde nog voor remise maar de stelling zag er heel erg kansloos uit voor mij. Uiteindelijk kreeg mijn tegenstander een vrijpion op de 6e rij die ondersteund was door een pionketen. Ik probeerde zo veel stukken af te ruilen en uiteindelijk bleven nog een toren en een dame op het bord. Hij kreeg een pion op de zevende rij en ik offerde mijn toren voor een kans op remise door eeuwig schaak en mijn tegenstander zag mat over het hoofd.”

Ed stuurde de volgende analyse van zijn partij:

Brian beschreef zijn partij op de volgende wijze: “Ik kwam minder uit de openingsfase maar door een aantal slechte zetten van mijn tegenstander vroeg in het middenspel kwam hij in een penning terecht waar ik de tactieken ‘Aanval op een gepend stuk’ (AGS) en een ‘Dubbele Aanval’ (DA) met de Dame toepaste. Daardoor verloor hij zijn paarden.”

Hierna volgde een nederlaag voor Angelo. Hij moest de partij opgeven nadat hij een stuk achter kwam te staan.

Manixia had ook een lastige partij. Haar tegenstander leek de opening beter te kennen. Nadat ze de dreiging uit de stelling had gehaald zag ze een torenoffer over het hoofd en was mat niet meer te voorkomen.

Daarna was het de beurt aan Shakir die in een gesloten stelling niets anders kon dan het remiseaanbod van zijn tegenstander aannemen. Zelf omschreef hij dit als: “Hij begon met de verovering door het Dame gambiet en veranderde deze vervolgens in de Italiaanse verovering. Volgens wat hij zei, speelt hij altijd verdedigend. Dat merkte ik aan zijn spel. De situatie was altijd gelijk. Ik kon alleen een aanval opbouwen door te offeren, wat ik niet deed omdat ik in een team speelde. Daarom gaf ik de voorkeur aan een gelijkspel.”

Dat bracht de tussenstand op 3½-2½ en dus was het aan Simon en mij om dit tot een goed eind te brengen. Er werd me al ingefluisterd dat we nog maar 1 puntje nodig hadden. Bij mijn partij zat er nog geen duidelijk voordeel in en bij Simon leek het voordeel ook minimaal. Dus remise op beide borden was voldoende geweest voor de winst van het team.

Van ons tweeën bracht Simon zijn partij als 1e tot een eind. In het toreneindspel kon hij zijn toren actiever krijgen dan die van zijn tegenstander. Hierdoor sneuvelden er wat pionnen van zijn tegenstander en was de winst van het team veiliggesteld.

Zelf had ik een partij die behoorlijk gesloten was. Toen de winst van het team binnen was, kon ik dit openbreken. Omdat mijn tegenstander al voor zetherhaling leek te gaan, kon ik daarnaast ook rustig een aanval opzetten. Deze zag hij niet goed aankomen. Met een aftrekaanval won ik veel materiaal en enkele zetten later gaf mijn tegenstander op. Dit bracht de eindstand op 5½-2½.

 RSR Ivoren Toren 31567-CSV 314805½ - 2½
1.Jungmin Lee1744-Mike Kemner15821 - 0
2.Simon de Visser1655-Pieter Visser15731 - 0
3.Manixia Wortman1623-Hans Koedam15790 - 1
4.Ed van Doorn1577-Alain de Callafon14741 - 0
5.Rik Wortman1597-Thomas Visser13641 - 0
6.Brian van Kanten1502-Vladimiros Eminidis1 - 0
7.Shakir Salih1478-Pedro Veloso1364½ - ½
8.Angelo Ayala1357-Ard van der Marel14240 - 1