2-0R achter, en dan ...

door TL Rik, 8 november 2023


Voor het 3e team stond afgelopen zaterdag de 2e ronde in de KNSB-competitie op het programma, een uitwedstrijd tegen Krimpen a/d IJssel 4. Beide teams hadden de 1e ronde gewonnen, dus deze wedstrijd zou gelijk de koploper van de poule bepalen. Een aantal spelers konden niet, maar met een paar invallers leken we een sterk team paraat te hebben. Helaas kwamen er 2 niet opdagen, dus begonnen we met een 2-0 achterstand.

Onze 3e invaller, Herman Keetbaas, kon de speelzaal gelukkig wel vinden. Alhoewel dat ook geen vanzelfsprekendheid was, gezien zijn conclusie over Krimpenhof 1. “Wie verzint het om zo’n blauwe doos tussen nr 2 - 4 en 6 -70 in te plempen. Het zal andersom zijn geweest, maar nummer die flat dan van -64 tot 0 of verzin een andere straatnaam!”, aldus Herman.

Herman vatte zijn partij zelf als volgt samen: “Om 1 uur had ik al de waterbus kunnen nemen, maar met een zaal vol bekende gezichten en een reeks bezienswaardige stellingen, besloot ik nog even te blijven hangen, in elk geval tot ik de 4½ pt naar binnen had gekeken. Met nog 31 andere partijen te gaan, hoefde je je ook niet te vervelen. Genoeg te zien.

Ondanks 5 o’s in zijn schaaknaam, kwam mijn tegenstander niet aan rokeren toe. Mijn laatste zet was dan wél lang rokeren met schaak, maar zelfs dat was niet de beste zet, mat in 2 missend. Het was kortom geen partij, meer een race om de stukken zo snel mogelijk terug in de doos te doen.
” Daarmee was het 1e punt binnen, maar was het nog wel erg spannend of dat ook op de andere borden zou gaan lukken.

Op het bord bij Jungmin leek het lang gelijk, totdat ook daar de betere speler een plan bleek te hebben, waartegen Peter de Weerd geen verweer had. Zelf schreef Jungmin daar over: “In de opening werd er heel erg solide gespeeld, we rokeerden in de tegengestelde richting. Ik begon op een gegeven moment met mijn pionnen naar voren te lopen en hij viel niet aan waardoor ik vrij spel had. Aan het eind blunderde hij een paard en de volgende zet gaf hij op.

Met het paard van zijn tegenstander nog op bord, stond Rawi best een lastige klus te wachten. Maak je even een ommetje, is dat paard ineens weg!

De beste pot uit één stuk was die van Simon en toen hij klaar was stond het al 2-4. Simon vatte dit zelf als volgt samen: “Mijn partij ging eigenlijk best makkelijk, mijn tegenstander speelde een beetje vreemde opening. Hierdoor kon ik snel e4 en d4 spelen en kon ik tegenhouden dat hij rokeerde. Ik maakte mijn paard actief en speelde Pg5 en na h6 gevolgd door Dh5, wat werkte doordat hij niet gerokeerd was. Het was ook een beetje een val, omdat hij de logische zet Lc6 had om f7 te verdedigen met de dame, maar ik kon hierdoor e6 slaan met mijn paard, en toen was het snel afgelopen.

Bij Brian was het nog even nagelbijten, want zijn 1e koningsaanval sloeg niet goed door. Maar met een ongelukkig paard op h1 en een misplaatste toren op c1 kon Samantha niet meer alle open lijnen blijven keepen. Zelf vatte hij dat samen: “Ondanks het grote Elo-verschil ging de partij gelijk op. Maar op het einde had mijn tegenstandster 2 zwakke punten. Toen ze een zwak punt ging verdedigen met 36.g2-g3 kon ze haar paard niet meer zetten. Al mijn stukken stonden op de koning gericht maar die van haar stonden compleet verkeerd. Toen dreigde ik eerst een paard te winnen maar het werd een mataanval.

Fragment van de partij van Brian:

Als laatste was het de beurt aan mijzelf. Ik was veel tijd kwijt met de pogingen de missende spelers te bereiken. Na 20 minuten gaf ik dat op en ben ik me op mijn eigen partij gaan focussen. Halverwege de partij probeerde mijn tegenstander mijn dame in te sluiten. Dat lukte niet, maar zorgde wel voor een verzwakking van zijn stelling. Dit voordeel kon steeds verder worden vergroot, waardoor het op gegeven moment voor mijn tegenstander niet meer te houden was. Hiermee haalden we ook het laatste punt binnen en kwam de stand op 2-6 in ons voordeel.

 Krimpen a/d IJssel 41396-RSR Ivoren Toren 316782 - 6
1.Leo Nootenboom-Herman Keetbaas18420 - 1
2.Peter de Weerd1248-Jungmin Lee17440 - 1
3.Maarten Geuskens1285-NO1R - 0R
4.Eric Hill1531-Rawi Wortman17300 - 1
5.Cornelis Pols1600-Simon de Visser16550 - 1
6.Eduard Hoogenboom1726-NO1R - 0R
7.Thom van Duin1396-Rik Wortman15970 - 1
8.Samantha Hoogerwaard989-Brian van Kanten15020 - 1