Vertraging

door TL Jason, 13 oktober 2024


De tweede ronde voerde team 2 naar het verre Haarlem, waar we de weg kwijt raakten rond en later ook in een gigantische sporthal. Het duurde daardoor even voordat ons team compleet was. Maar het duurde ook nog wel even voordat de wedstrijd kon starten, want we moesten eerst nog meehelpen om alle tafels en stoelen in de juiste opstelling te zetten. Onze gastheren van de Kennemer Combinatie hadden geen haast.

Homayoun had wel haast, hij won in sneltreinvaart aan bord 1 van Alekseev, toch geen verkeerde schaaknaam. Very easy and straightforward game, according to Homa.

Ook Bahman was snel klaar, met remise aan bord 8 tegen zoon Rooijakkers. Bahman wilde energie sparen voor de marathon van Eindhoven de volgende dag. Die hij vervolgens in een (in mijn ogen) fantastische tijd uitliep. Applaus voor Bahman!


Team 2 in actie (© Kennemer Combinatie)

Daarna tekende ook onze youngster Amir voor remise, tegen vader Rooijakkers. Amir had een nieuwe opening gespeeld, maar maakte naar eigen zeggen veel fouten door slecht rekenwerk en kwam ook nog eens achter op de klok. In plaats van een pion te offeren om zijn stukken te kunnen activeren, besloot hij daarom maar remise te accepteren. Verstandig.

Wie kent Philip Westerduin nog? Nou, hij is nog steeds lid hoor en hij bracht gisteren als invaller een nuttig punt over de streep. Hij doet zelf verslag. “Ik mocht van Jason een keer invallen in het tweede en dat was mogelijk doordat ik deze ronde niet nodig was om ergens een andere KNSB-competitiewedstrijd te leiden. Mijn laatste partij met klassiek speeltempo was alweer ca. drie jaar geleden, een invalbeurt tijdens een RSB-wedstrijd tegen Fianchetto. Aan bord 7 trof ik een uitermate sympathieke tegenstander (bleek tijdens de analyse achteraf). Na een enigszins slappe opzet (zwart ruilde al tijdens de eerste tien zetten twee lichte stukken) miste m’n tegenstander op de 17e zet stukverlies. Hij kreeg er weliswaar twee pionnen voor terug, maar door een open f-lijn en een achtergebleven pion op e6 bleef het een lastig te verdedigen stelling. Het lukte me om druk uit te blijven oefenen, waardoor ik een pion terug won. Vanwege onderste rij-dreigingen won ik drie zetten later nog een pion. Zwart speelde nog 16 zetten door, maar moest uiteindelijk toch berusten in een nederlaag.


Stelling na 16... a6? 17.f5 wint nu een stuk tegen twee pionnen.

Mark won ook, tegen een invaller aan bord 4. “Mijn tegenstander liet zomaar een vervelend schaak toe en kon toen niet meer veilig wegkomen met zijn koning. Prachtige paarden leverden me dubbele pionwinst op f2 en e4 en daarna wist ik hem ook nog soepel mat te zetten.


Dit hield wit niet lang meer droog.

Paul T. doet een verslag in drie versies. Versie 1: “Ik verprutste de opening, stond de hele partij minder en wist net remise te houden.Versie 2: “Ik begrijp niets van schaken en speelde remise. Thuis vertelde de computer namelijk dat ik de hele partij iets beter stond. Maar waarom? In het diagram hieronder staat mijn e-pion onder druk, heb ik moeite met ontwikkeling van mijn loper c1 en heeft zwart de d-lijn. Hoezo +0,6? Bonuspunt voor degene die hier de beste zet voor wit vindt zonder computerhulp.Versie 3: “Ik zat een hele middag in een sporthal in Haarlem te prutsen, terwijl het prachtig golfweer was. Het is niet alleen het schaken zelf dat ik niet begrijp.



Nog twee partijen te gaan. Die eindigden allebei in remise, maar niet bepaald zonder slag of stoot.

Ik kwam zelf met groot voordeel uit de opening, omdat mijn tegenstander Pranav veel te snel een hoop creatieve doch dubieuze zetjes op het bord toverde. Maar waarschijnlijk wist hij dat ik me met dergelijk voordeel meestal geen raad weet. En ook nu wist ik het weer eens grondig te verpesten. Zwart offerde toen maar eens een kwaliteit, wat achteraf niet eens zo gek bleek te zijn. En toen ik hem ook nog de cruciale pionbreak c5-c4 liet uitvoeren, stond ik totaal verloren.



Hier speelde hij, gelukkig weer na slechts een korte denkpauze, ...Pxe4+ (wat kan er mis zijn met pionwinst met schaak?), maar na Kc2 kon ik het nog remise houden. Winnend was eerst ...b3! want dan heb ik Kc2 niet.

En dan het staartstuk: Tamila tegen Sven Winter. Gelijkopgaande partij, totdat Tamila blunderde en verloren kwam te staan. Maar wit liet het eindspel toch nog glippen naar een potremise stelling: pion meer, maar ongelijke lopers en witte vrijpion eeuwig geblokkeerd door de zwarte koning. Misschien was het uit teleurstelling over de gemiste winst dat Sven daarna nog vele zinloze zetten lang doorspeelde. Na 50 zetten zonder slag- of pionzet claimde Tamila op correcte wijze remise, maar dat werd niet zomaar geaccepteerd. Er moest uiteindelijk een bevoegd arbiter aan te pas komen om de laatste puntendeling te kunnen noteren en de einduitslag: 2½-5½ voor ons.

Dat was nog niet de laatste vertraging, want zoals Leonardo ook al opmerkte in het verslag van het derde: de A13 was dicht en de A4 stond vast. Philip, Paul en de opa van Amir worden bedankt voor het rijden. Ik ben alleen bang dat niemand in aanmerking komt voor reiskostenvergoeding, want er zaten maximaal 3 personen in een auto.

 Kennemer Combinatie 41830-RSR Ivoren Toren 219532½ - 5½
1.Mikhail Alekseev1959-Homayoun Mohtaat19530 - 1
2.Sven Winter2010-Tamila Mashchenko2000½ - ½
3.Michiel Terwee1955-Paul Tromp1990½ - ½
4.Dimitri Walbeek1585-Mark Beijen19500 - 1
5.Pranav Agarwal1850-Jason Zondag1949½ - ½
6.Gert Rooijakkers1801-Amir Tetova1893½ - ½
7.Lucas van Elderen1749-Philip Westerduin19600 - 1
8.Liam Rooijakkers1729-Bahman Radfar1928½ - ½