Team 2 KNSB klampt aan

door TL Djeez, 5 februari 2024


Het tweede blijft lekker uit de wind in het wiel zitten en koploper Overschie in de nek hijgen, vertrouwend op een sterkere eindspurt. Ook in de zesde speelronde wonnen beide teams weer.

Met Michiel voor de geblesseerde Wijnand gingen we er kwalitatief niet op achteruit. Dat was ook wel nodig tegen Krimpen 2, want zij waren op papier favoriet. Michiel was ook de eerste die een vol punt binnenhaalde. Hij speelde naar eigen zeggen 23 computerzetten en toen had tegenstander Rongen een stuk verloren. Hoe deed Michiel dat? Zwart aan zet na de blunder Pd1.Kort daarvoor had Leonardo zich laten trucen door Joop Huijzer aan het staartbord. “Ik kwam best goed uit de opening, maar drukte onnodig door in het centrum. Hij kreeg twee torens en een dame op de halfopen b-lijn. Toen speelde ik Tb1, hij sloeg met z'n toren op a4, en ja, als ik met m'n pion terugsloeg, dan kon hij natuurlijk op b1 slaan...”

Mijn partij tegen Peter van Nieuwenhuizen was weinig enerverend. Eerst dacht ik misschien iets tegen zijn d4-isolani te kunnen bereiken en later kreeg ik het loperpaar tegen L+P, maar het was allemaal niet genoeg. Zelfs drie kwartier voorsprong op de klok mocht niet baten. Remise.

Dat werd het ook bij Paul T. tegen Cor de Zwart. Paul: “Ik kwam slecht uit de opening en probeerde wanhopig wat tegenspel gaande te houden. Uiteindelijk afgewikkeld naar een veel slechter toreneindspel. Gelukkig heb ik hard getraind op remise aannemen in slechtere stellingen: tweede KNSB-partij op rij waarin ik dat met uitstekende techniek deed (niet direct dankbaar aannemen, maar eerst rustig nadenken alsof er twijfel is). Natuurlijk daarna in de analyse de tegenstander ervan overtuigen dat hij min of meer gewonnen stond.”

De wedstrijd ging gelijk op, ook nadat Bent zich eindelijk had weten te verzoenen met een halfje tegen Hans van Nieuwenhuizen. Dat leek de hele middag op halma.

Nog drie borden te gaan.

Edwin stond een pion achter tegen Marcel Glissenaar, maar dat leek met beide dames nog op het bord remise te worden. Sander speelde natuurlijk weer op remise tegen Kiri Arnold en ruilde alles af. Mark was door het centrum aan het aanvallen tegen Peter Glissenaar.

Eerst gebeurde er wat geks bij Sander - Kiri. De Krimpense dame was blijkbaar haar klok uit het oog verloren, misschien dacht ze dat ze maar 35 zetten hoefde te doen? Hoe dan ook: vlag viel en punt voor Sander, die op overtuigende wijze beweerde dat hij anders ook wel gewonnen zou hebben.


Hier zijn zojuist de laatste lichte stukken geruild op b5, met een heerlijk eindspelletje voor Sander (thema verre vrijpion).

Mark drukte door naar een toreneindspel met twee pionnen meer (zie stelling hieronder, Mark aan zet speelde hier uiteraard b5-b6.). Dat moest gewonnen zijn, maar Peter verdedigde zich taai.Edwin verdedigde zich ook taai. Zo taai zelfs dat Marcel zich ineens lelijk liet beetnemen.Marcel nam nu terug op g5 met de koning en dat was niet handig. Na ...Dd8+ Kh6 bood hij nog remise aan, maar tevergeefs: Edwin zou na ...Dh8+ Dh7 g5+ zijn dame winnen.

De buit was binnen en misschien was het daardoor dat Mark even verslapte en een van zijn pluspionnen inleverde om de andere een stapje naar voren te kunnen zetten. Maar nu was het niet meer gewonnen en even later eindigde deze laatste partij in een puntendeling.

Eindstand 5 - 3. Weer een uitstekende ploegentijdrit. We blijven op het vinkentouw wieltje kleven en hopen op een mistrap van Overschie. Wie weet helpt Krimpen 2 ons een beentje op 2 maart. Wij fietsen dan zelf uit naar Fianchetto ... voor de eerste Voorjaarsklassieker.

Het verslag van Krimpen a/d IJssel

 RSR Ivoren Toren 21891-Krimpen a/d IJssel 219295 - 3
1.Paul Tromp1973-Cor de Zwart2048½ - ½
2.Mark Beijen1931-Peter Glissenaar2005½ - ½
3.Sander Vogelesang1930-Kiri Arnold19151 - 0
4.Edwin Ma1961-Marcel Glissenaar19571 - 0
5.Jason Zondag1882-Peter van Nieuwenhuizen1901½ - ½
6.Bent Blokland1864-Hans van Nieuwenhuizen1873½ - ½
7.Michiel de Ruiter1835-Arthur Rongen18441 - 0
8.Leonardo Ayala1749-Joop Huijzer18910 - 1