Team 2 KNSB hoppekee 6-2

door TL Jason, 17 september 2023


Na ons glorieuze kampioenschap in de vijfde klasse afgelopen seizoen, promoveerde TL Bas zichzelf naar het eerste team, als non-playing TL welteverstaan. Schrijver dezes is daarom maar weer eens TL geworden en tevens gewoon playing. Het team is op een aantal plaatsen gewijzigd, versterkt zou je geneigd zijn te zeggen. Eens kijken wat we ervan bakken in de vierde klasse. De eerste ronde was thuis tegen ZSC. Dat staat niet voor Zierikzeese Schaakclub, maar voor Zie Scherpe Combinatie. Daar is over nagedacht. Het is een samenwerkingsverband van twee eilandelijke verenigingen van Schouwen-Duiveland en Tholen. Deze wedstrijd leek op voorhand wel te winnen voor ons.

Maar de eerste drie resultaten waren niet geweldig: allemaal remises. Bij mijzelf tegen Olaf van der Sloot lag het bord verkeerd, wat we pas na een zet of 5 opmerkten. Toen toch maar de hele boel omgedraaid. Of het daardoor kwam weet ik niet, maar Olaf werd daarna zo verrast door een schaakje dat hij drie kwartier nadacht over de min of meer enige zet. En na mijn logische antwoord ging hij weer een halfuur in de denktank. Dit grove tijdmisbruik bleek funest voor mijn concentratie. Ik liet een pion liggen die ik had moeten grijpen en verprutste mijn goede stelling. Olaf speelde de partij vervolgens, met minder dan tien minuten op zijn teller, a tempo naar remise. Een bizarre ervaring.

Direct daarna tekende mijn buurman Sander ook voor een halfje, tegen Aloys Kersten. En niet veel later bracht ook Wijnand hetzelfde nieuws. Hij zegt er zelf het volgende over: “Na een opening waar het centrum gesloten bleef, kon ik het spel verplaatsen naar de damevleugel waar ik voordeel kreeg. Ik overzag 2 mogelijkheden om het voordeel uit te breiden. Met weinig tijd op de klok, ging ik akkoord met een remisevoorstel van de tegenstander (Van den Nieuwendijk).”

Maar gelukkig hebben we een sterke staart. Kort na elkaar brachten Leonardo en Bent aan de borden 8 en 6 volle punten binnen, tegen invaller Van Rooten en Van de Breevaart, waardoor we toch de weg naar de overwinning in sloegen. Leonardo wilde het volgende kwijt: “Mijn tegenstander had dubbele torens op de e-lijn en in onderstaande stelling staat het volgens de engine precies 0.00. Maar na Th1 en Pe7 (?) werd het ineens +2. Mijn toren kwam binnen over de open h-lijn en toen won ik een pion en was het makkelijk uitspelen (hij blunderde door een truc ook nog een toren).”Mark maakte remise aan bord 1 tegen TL De Graaf: “Na een standaard begin maakte ik een fout door al vroeg met de a-pion door te schuiven. Dat wist ik eigenlijk vrij snel nadat ik het gespeeld had en het werd bevestigd na analyse. Echt fatsoenlijk spel had ik niet en hij had meer het initiatief. Op een gegeven moment ging hij voor een koningsaanval. Ik moest lang nadenken, maar ik wist het te keepen. Na het ruilen van beide torens bood hij remise aan. Omdat we twee bordpunten voor stonden heb ik het geaccepteerd. Waarschijnlijk een terechte uitslag."

Toen hadden we nog maar een halfje nodig voor de matchpunten en beide overgebleven borden stonden goed voor ons. Paul T. speelde naar eigen zeggen aanvankelijk nogal slecht (beetje roestig?) tegen Van Eenennaam, maar het eindspel met dames en ongelijke lopers zette hij toch soepel om in winst. En ook KNSB-debutant Edwin haalde de vis op het droge, na een desperaat torenoffer van tegenstander Spiegels.

Eindstand 6-2. Een prima seizoensstart, maar we staan niet bovenaan, want Overschie 1 haalde 6½ bordpunten.

 RSR Ivoren Toren 21879-ZSC 117596 - 2
1.Mark Beijen1897-Dig de Graaf1876½ - ½
2.Paul Tromp1963-Joost van Eenennaam18261 - 0
3.Sander Vogelesang1965-Aloys Kersten1819½ - ½
4.Jason Zondag1892-Olaf van der Sloot1829½ - ½
5.Edwin Ma1976-Sjaak Spiegels17721 - 0
6.Bent Blokland1770-Rick van de Breevaart18121 - 0
7.Wijnand Rijnders1813-Kees van den Nieuwendijk1718½ - ½
8.Leonardo Ayala1753-Mark van Rooten14171 - 0