RSR 2 slaat op de cruciale momenten toe tegen Messemaker 2

door TL Bas, 15 maart 2023


Zaterdag 11 maart was een uitermate zonnige dag. Tenminste dat bleek ’s avonds toen ik de opbrengst van mijn zonnepanelen checkte. Veel hebben de spelers van ons tweede KNSB-team in het zaaltje tegen het tweede van Messemaker 1847 daar niet van meegekregen. Zo ingespannen werd er gespeeld, dat ik niemand even een luchtje heb zien scheppen.

Hoewel er voor onze tegenstanders niets anders op het spel stond dan een leuk potje schaken, deden ze hun clubnaam eer aan en hadden ze zich tot op de tanden toe bewapend. Waar in eerdere wedstrijden ze hun eerste bordspelers wel eens lieten invallen in hun eerste team, hadden ze de messen voor ons geslepen en traden ze nu op in hun sterkste opstelling.

Gelukkig waren wij ook met een sterk achttal naar Gouda gereisd. Bij deze dank ik dan ook Simon en Yorn hartelijk omdat zij heel sportief hun plekje aan sterkere spelers hadden afgestaan.

De wedstrijd begon vrolijk toen Alda en haar tegenstander er na een paar minuten achter kwamen dat het bord verkeerd was opgezet. Veld a1 wit? Huh?

Arjen was als eerste klaar. Vier weken geleden haalde Rob van de Walle het volle punt binnen tegen Paul Tromp in de RSB-competitie. Arjen nam op onparlementaire wijze revanche. In een partij die deed denken aan zo’n partij van Morphy tegen een hebberige amateur, offerde Arjen een toren voor een koningsaanval. Ik geloofde het eerlijk gezegd niet direct en had al rekening gehouden met een snelle achterstand. Arjen maakte het echter vakkundig af en kreeg de toren met behoorlijk wat rente terug en daarmee stond het 1-0 voor ons. Zie onderstaand fragment:

Wijnand gooide meerdere van zijn strategische stokpaardjes in de strijd: koning in het midden met een open centrum en aanval op de koningstelling bij tegengestelde rokades. Daar kon zelfs het scherpe eetgerei van zijn tegenstander niet tegen op: 2-0.

Sanders tegenstander was zo aardig om een dame tegen een toren en loper te offeren zonder compensatie. Het leverde Sander in ieder geval een veel makkelijkere middag op dan hij verwachtte: 3-0.

Alda’s tegenstander speelde een vlijmscherpe opening waarbij de pionnen razendsnel naar f4, e4, d4 en c4 vlogen. Dit veroorzaakte echter vele zwaktes. Alda’s leger sneed er dan ook doorheen als een warm mes door de boter: 4-0.

Zodra Jason hoorde dat hij net als in de vorige wedstrijd het winnende halfje binnen kon trekken, aarzelde hij geen moment en bood hij remise aan. Dat werd gretig aangenomen: 4½- ½.

Jasons verslag: “Ik dacht dat ik wel een redelijke partij had gespeeld met zwart en was vooral tevreden over de zet ...Kf8, waarmee ik mijn koning eindelijk in veiligheid leek te gaan brengen. Mijn tegenstander Michielen dacht dat ook. Maar de computer maakte, zoals wel vaker, gehakt van onze inschatting en ziet groot voordeel voor wit. Hoe dan ook, even later accepteerde Michielen mijn remisevoorstel en dat was het winnende halfje voor ons.” Een fragmentje:

Leonardo bereikte met zwart op een gegeven moment een betere stelling, maar wat er daarna gebeurde wenst hij het liefst zo snel mogelijk te vergeten: 4½ - 1½.

Onze kopman Homayoun speelde weer tegen een 2000+ speler. Beide partijen konden claimen gedurende de partij een tijd beter te staan, maar uiteindelijk werd besloten om de vrede te sluiten: 5-2.

Ikzelf was als laatste klaar. Mijn tegenstander had geen rating maar was wel hun topscorer met 4 uit 4. De hele partij had ik een klein strategisch voordeel. Uiteindelijk wikkelde ik af naar een toreneindspel met een pion meer. Ik wist het winnende plan helaas niet te vinden en moest na een kleine 80 zetten berusten in remise: 5½ - 2½.

 Messemaker 1847 21856-RSR Ivoren Toren 218722½ - 5½
1.Kees Brinkers2001-Homayoun Mohtaat1995½ - ½
2.Bart van Putten1964-Sander Vogelesang19540 - 1
3.Rob van de Walle1892-Arjen Klop19250 - 1
4.Frank Michielen1804-Jason Zondag1871½ - ½
5.Scott Verschoor-Bas Muntslag1838½ - ½
6.Simon Hamelink-Alda Shabanaj18430 - 1
7.Zoran Zekusic1618-Wijnand Rijnders18080 - 1
8.Ivar Rothuizen-Leonardo Ayala17441 - 0