Wedstrijdleider laat zijn klokkenspel zien, maar brengt RSR 1 niet van de wijs

door TL Bas, 7 maart 2024


Afgelopen zaterdag 2 maart speelde het eerste tegen Charlois Europoort 2. Dat is een leuke maar ook lastige wedstrijd omdat het team van de tegenstander zoveel bekenden herbergt. Omdat ik pas na afloop van mijn eigen wedstrijd met het derde binnenkwam, heb ik van de partijen die als eerste klaar waren niets gezien.

Rob was als eerste klaar met zijn partij. Hij speelde tegen oud-(dubbel)lid Eduard Smits. Rob schrijft er het volgende over: “Ik koos voor een niet zo handige variant in de Meraner, zonder enige kans op voordeel. Het koningsaanvalletje van mijn tegenstander stelde niet veel voor, dus na dameruil vonden we remise allebei wel best. Dus vroeg thuis, zodat Max Verstappen mij kon laten zien hoe je wél overtuigend voor de winst gaat...”: ½ - ½

Kort hierna begon het klokkenspel van de wedstrijdleider. Alsof de duvel er mee speelde, kregen verschillende spelers pardoes 30 minuten extra op de klok erbij terwijl ze nog geen 40 zetten hadden gedaan. Ook de klokken bij de wedstrijd in hetzelfde lokaal tussen Charlois Europoort 1 en HMC Den Bosch in de Hoofdklasse leken behekst te zijn. De wedstrijdleider moest van tafel naar tafel rennen om klokken te verwisselen, tijden op te schrijven, klokken te corrigeren en spelers gerust te stellen. Kennelijk had een onverlaat de klokken verkeerd ingesteld. Maar zoals ik in de titel al schreef: zelfs hierdoor raakt ons eerste niet van de wijs.

Wie wel van de wijs raakte, was Kresna Soerjadi, de tegenstander van Oscar. Hij had Oscar helemaal zoek gespeeld en onderstaande stelling bereikt:

1 - 1

Joost bereikte met zwart ook geen voordeel tegen Valery Maes: 1½ - 1½

Toen ik binnenkwam, kon ik nog net de laatste zetten zien van de partij van onze debutant Tamila. Tamila heeft 18 november jl. het door onze club georganiseerde jeugdtoernooi RIJST gewonnen. Inmiddels heeft ze ook al een paar potjes verdienstelijk meegespeeld in de interne. Omdat Homayoun niet kon spelen, kon ze op bord 8 invallen. Dat heeft ze uitstekend gedaan. In een solide partij haalde ze het eerste volle punt van de middag binnen: 2½ - 1½

Mees had tegen dubbellid Tjerk een bijna-dood-ervaring:

Uiteindelijk leidde dit tot een toreneindspel waarbij Mees een pion minder had, maar theoretisch remise is. Gelukkig had Harold dat er goed bij Mees ingeramd: 3 - 2

Op dat moment waren er dus nog drie borden bezig:

Lucas speelde een eindspel met loper en twee pionnen tegen een toren. Beide kanten hadden een vrijpion. Lucas zou dat met nauwkeurig spel toch wel remise moeten kunnen houden leek mij.

Joaquin zat in een complex eindspel met lichte stukken (loper paard tegen loper paard). Dat leek ook remise te gaan worden.

Nathanael stond een volle kwaliteit voor (Toren tegen loper) en kon dat eindeloos gaan melken totdat zijn tegenstander een fout zou maken.

Lucas hield zijn partij inderdaad keurig op remise: 3½ - 2½

Hij liet me weten dat het een behoorlijk complexe partij was. En het was aan zijn gezicht af te lezen dat het een middag hard werken was geweest. Afgelopen seizoen was het sowieso hard werken voor Lucas, maar daarom is hij wel (gedeeld) topscorer.

Onze andere topscorer Joaquin was vanwege zijn goede prestaties op bord 1 gezet. Ook daar steeg hij boven zichzelf uit en speelde een uitstekende partij tegen Kees van Drunen (een 2100+ speler).

Na de wedstrijd kon Joaquin opscheppen met een nauwkeurigheidspercentage van 96,4% in een complexe partij met 48 zetten! Magnus zou er dik tevreden mee zijn. Helaas speelde zijn tegenstander net zo nauwkeurig en werd het dus remise: 4 - 3

Nathanael haalde zoals verwacht ook het volle punt binnen: 5 - 3

Er was echter nog meer goed nieuws die middag. Onze directe concurrent Het Witte Paard 2 kreeg onverwachts hele harde klop van onze vrienden van Souburg.

Om hun daarvoor te bedanken, wil ik u wijzen op een erg leuk toernooi dat zij van de zomer organiseren:

26e HZ University of Applied Sciences Schaaktoernooi zal van 3 t/m 10 augustus 2024 plaatsvinden in Vlissingen. Er worden 9 ronden Zwitsers gespeeld.

Op zondag 4 augustus zijn er twee ronden. Het is mogelijk op die zondag 1 bye te nemen.

Het inschrijfgeld bedraagt € 70,- bij inschrijving voor 1 mei, € 80,- bij inschrijving van 1 mei tot 1 juli en € 90,- bij inschrijving vanaf 1 juli.

Voor meer informatie: zie de website www.hztoernooi.nl. Charlois Europoort 21985-RSR Ivoren Toren 120383 - 5
1.Kees van Drunen2104-Joaquin Aarts1927½ - ½
2.Tjerk Tinga1982-Mees van Batenburg2166½ - ½
3.Kresna Soerjadi1981-Oscar Koppenens1914½ - ½
4.Valery Maes2093-Joost van Rosmalen2125½ - ½
5.Albert Kamman1929-Nathanael Spaan20220 - 1
6.Eduard Smits1933-Rob van der Plas2178½ - ½
7.Cor de Wit1938-Lucas Gortemaker2043½ - ½
8.Viktor van de Wetering1922-Tamila Mashchenko19290 - 1