Smakelijk schaken in Zeeuws-Vlaanderen

door TL Bas, 18 december 2023


Afgelopen zaterdag mocht het eerste KNSB-team weer aantreden in Zeeuws-Vlaanderen. Dit keer waren we op bezoek bij de sympathieke heren van schaakvereniging Landau Axel. Zeeuws-Vlaanderen is niet zo dichtbevolkt. Des te bijzonderder is het dat er in Zeeuws-Vlaanderen twee schaakclubs op steenworp afstand van elkaar liggen die meerdere teams in de KNSB-competitie hebben spelen. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen er meer Belgen dan Nederlanders in de teams spelen. Zo stelde Landau Axel afgelopen zaterdag maar liefst 6 Belgen op.

In een leuke partij met een koningswandeling mocht Michael als eerste een punt bijtekenen. 1 - 0. Hij geeft hieronder commentaar.

Daarna was het de beurt aan mij. In een nogal vlakke partij tekenden mijn tegenstander en ik na 32 zetten de vrede: 1½ – ½.

Vroeg klaar zijn heeft als voordeel dat je eens rustig rond kan kijken wat er verder op de andere borden allemaal gebeurt.

Joaquin had op dit moment een behoorlijk dichtgeschoven stelling waarin hij als enige op winst kon spelen. Mees was bezig een koningsaanval aan het afronden. Homayoun stond ook veelbelovend in het vroege eindspel. Lucas had een gezonde pluspion. Joosts stelling was absolute chaos:

en Nathanael stond ook goed. Kortom: geen vuiltje aan de lucht zou je zeggen.

Voor de tijdscontrole haalde Mees het punt binnen met een leuk slot:

en mat binnen een paar zetten: 2½ – ½.

Helaas overspeelde Homayoun zijn hand en kon zijn tegenstander met paard en toren ongenadig binnenkomen: 2½ – 1½. Dat was onverwacht en nogal zuur voor Homayoun die tot dan toe nog ongeslagen was.

Nathanael speelde tegen een oud-collega. Twintig jaar geleden had hij nog een rating van 2100+, nu net onder de 1900. Het kan verkeren. Na een miscalculatie van zijn tegenstander kon Nathanael de winst bijschrijven: 3½ – 1½.

Lucas had inmiddels nog een extra pion gewonnen. Nu zegt men wel eens dat alle toreneindspelen remise zijn. Deze keer ging dat gelukkig niet op: 4½ – 1½.

Nu de matchpunten binnen waren, ging het alleen nog om de eer en de bordpunten. Joaquins stelling zag er nog steeds goed uit. Helaas ging het rond de tijdscontrole toch mis. Joaquin wilde het te mooi doen en liet zijn tegenstander ontsnappen. Heel jammer en onnodig. Maar goed. Weer een goede les. 4½ - 2½.

De chaos van Joost was inmiddels wat opgeklaard. Er bleef uiteindelijk een eindspel over van Toren (Joost) tegen Paard en twee geïsoleerde pionnen. Na wat heen en weer geschuif, werd tot remise besloten: 5 - 3.

De vaste Chinees in Zelzate was helaas vol. Restaurant De Kreek in Terneuzen was een uitstekend alternatief. Als oud-leerling van Helmut Cardon was de eigenaar blij ons te ontvangen en zette ons een zeer smakelijke maaltijd voor. Een goede afsluiting van de eerste seizoenshelft.

 S.Landau 11871-RSR Ivoren Toren 120233 - 5
1.Gertjan Verhaeren2122-Joost van Rosmalen2114½ - ½
2.Patrick Moens1868-Mees van Batenburg22110 - 1
3.Nick Dubbeldam1895-Nathanael Spaan20410 - 1
4.Wim Versporten1915-Lucas Gortemaker20350 - 1
5.Gwijde Vincent1818-Homayoun Mohtaat20481 - 0
6.Tom Liessens1903-Joaquin Aarts18601 - 0
7.Janco Dees1785-Michael Fung20450 - 1
8.Koen Dhuyvetter1658-Bas Muntslag1826½ - ½