Zuinige zege voor Team 1

door TL Djeez, 4 november 2018


Om 12:50 uur begon ik me toch enige zorgen te maken of we wel op tijd compleet zouden zijn. Er zaten al 16 Leidenaren in De Lombard (het was een dubbele ontmoeting RSR-LSG), maar van de onzen ontbraken er nogal wat. Dat kwam natuurlijk allemaal goed. Wedstrijdleider Paul D., die ook nog zelf moest schaken, rekte zijn inleidende praatjes totdat ook Spaan als laatste op zijn plek zat. Ook de wedstrijd zelf kwam goed, maar we maken het wel graag spannend.

Fung was als eerste klaar. Remise tegen Thomas Thissen. Hij doet zelf verslag:
"Ik kreeg met wit te maken met een IJslands gambiet. Gelukkig heb ik dit zelf vele jaren terug met zwart gespeeld, waardoor ik wist welke variant het vervelendst is voor zwart. Omdat ik me alleen de eerste paar zetten kon herinneren stond ik enorm onder druk, aangezien mijn koning heel lang in het centrum bleef. Achter het bord lukte het me niet om het stukoffer van zwart te weerleggen en stond zelfs eventjes minder. In de eindstelling (zie diagram) had ik drie stukken tegen een dame, maar mijn stukken waren heel passief en moesten elkaar blijven dekken. Mijn remiseaanbod werd aangenomen."



Ook Philip boekte een remise, tegen Leendert Pols. Hij maakt er zelf weinig woorden aan vuil:
"Na een met de damepion geopende partij kreeg ik met zwart twee hangende pionnen. Het evenwicht werd echter nergens verbroken, waarna remise overeengekomen werd."

Paul T. speelde ook al remise, tegen Marcel Wubben. Van deze partij heb ik helemaal niets gezien.

Sebastiaan, met wit aan 8, verloor van invaller Jeroen Berrevoets. Er was iets met een witte loper op g2 en twee zwarte torens op de tweede rij. Dat was blijkbaar te veel van het goede. "Oh, dan heb ik nog 6 wedstrijden om alles goed te maken," beloofde hij vol vertrouwen.

De TL speelde met zwart tegen invalster Adinda Serdijn. Het was haar eerste partij in zeven maanden, maar zo slecht ging het niet. Geheel tegen mijn principes in, kreeg ik een gevaarlijke koningsaanval op het bord.



In het diagram (vanuit zwart perspectief) heeft wit net cxd5 gespeeld. Hier kon ik al mijn resterende bedenktijd gebruiken om nog iets winnends te vinden, want ik zag de remisewending. Maar ik mis dan de rust (en het inzicht) om echt in zo'n stelling te duiken. Dus ik speelde na een minuutje of tien tobben toch maar ...Ph3 en bood remise aan. Kansrijk was ...Dh3. Wat doe je dan met wit? Het meest logisch lijkt kwaliteitsverlies voorkomen met Td2 (dekt ook nog eens indirect g2). Maar dan geeft de computer het fantastische ...Df3!! met winnend voordeel voor zwart. Veel te moeilijk voor mij.

Wie heeft meegeteld weet dat we nu achter stonden. Dus onze top dogs moesten voor de ommekeer zorgen. En dat deden ze!

Herbie (invaller voor Lucas) schrijft over zijn pot tegen Dirk Sikkel in de derde persoon enkelvoud:
"Herbie zat flink te tobben met de flexibele openingsopzet van zijn tegenstander. Totdat zwart eindelijk kant koos op de veilig veronderstelde damevleugel: ineens wisten de witte stukken weer wat te doen, en ontstond er alsnog een meedogenloze aanval op de koning, bekroond met een aardig matje."
Dat was de gelijkmaker.

Joost (we hoeven er geen Ros meer achter te zetten want ik zag laatst dat Ruit nu echt geen lid meer is) zat aan bord 1 tegen Jorgen Henseler. Ze maakten er een spannende aangelegenheid van. Wit offerde het een en ander, maar moest uiteindelijk met heel weinig tijd proberen om eeuwig schaak te maken met een toren minder. Dat lukte niet en Joost wikkelde af naar een gewonnen eindspel. Dat bracht ons op voorsprong.

Toen was het aan Spaan om de overwinning over de streep te trekken. Maar dat kon nog wel even gaan duren, want de tijdcontrole was gehaald. Er stond een rare materiaalverhouding op het bord, die eigenlijk alleen zwart winstkansen beloofde.
Spaan zelf heeft het laatste woord: "Ik kreeg tegen P. Tromp een Panov op het bord. Na een afwijking mijnerzijds waren we beiden out of book. Volgens de theorie bleken we steeds de beste zetten te doen, totdat mijn tegenstander een vroege aanval op de witte pionnenstructuur met ...b6 inluidde. Wat volgde waren een aantal pionnenoffers om voorsprong in ontwikkeling te krijgen. Volgens de computer had ik daar zelfs eerder mee moeten beginnen. Wat restte in het eindspel was een ongelijke materiaalverhouding van paard tegen drie pionnen. Gelukkig kon ik bij een vier - drie voorsprong het gouden halfje binnenhalen."
   RSR Ivoren Toren      2011 - LSG 3                 1975 4½ - 3½
1. Joost van Rosmalen    2122 - Jorgen Henseler       2008 1  - 0
2. Nathanaël Spaan       2130 - Patriek Tromp         2006 ½  - ½
3. Philip Westerduin     1999 - Leendert Pols         2018 ½  - ½
4. Herbert van Buitenen  2131 - Dirk Sikkel           1970 1  - 0
5. Jason Zondag          1989 - Adinda Serdijn        1996 ½  - ½
6. Michael Fung          1940 - Thomas Thissen        1992 ½  - ½
7. Paul Tromp            1969 - Marcel Wubben         1952 ½  - ½
8. Sebastiaan Janse      1808 - Jeroen Berrevoets     1855 0  - 1