Ivoren Toren is helaas geen Hercules

door TL Bas, 29 januari 2024


Vrijdag 19 januari speelde ons KNSB-bekerteam in de derde knock-out ronde tegen de tweevoudig Nederlands clubkampioen LSG. De KNSB-bekercompetitie is een competitie waar teams van vier het tegen elkaar opnemen. Dat maakt de kans op verrassingen groter, want als twee tegenstanders foutjes maken en het 2-2 wordt, kan er met het beslissende snelschaak alles gebeuren.

Nu konden we hoop putten uit de gewonnen wedstrijd in de tweede ronde. Daarin trokken de onzen tegen Oegstgeest, met twee Internationale Meesters in de gelederen, na snelschaak uiteindelijk aan het langste eind. Oegstgeests buren uit Leiden was die stunt niet ontgaan en LSG kwam in volle oorlogssterkte opdagen met maar liefst een Internationale Meester op elk bord!

Nu konden wij geen meesters opstellen maar wel een Mees en drie andere vervaarlijke drakendoders.

Nadat de vier Internationaal Meesters dan eindelijk klaar waren om aan de drommen jeugdspelers handtekeningen uit te delen en boeken te ondertekenen, kon de wedstrijd even na achten beginnen.

Wellicht door al die aandacht leken de onzen enigszins geïntimideerd aan de wedstrijd te beginnen. Op de meeste borden stonden de stukken van de onzen na een zet of 12 al wat gedrukt en was er overal een tijdsachterstand opgebouwd.

Een positieve uitzondering was Michael. Door in de Franse opening de zetten net iets anders te spelen dan gebruikelijk, voelde zijn tegenstander zich genoodzaakt al op zet 9 een stuk te offeren. Een grote verrassing hing in de lucht!

Helaas wist Michael zich geen raad met deze weelde en liet hij Michiel Bosman terug in de wedstrijd komen en verloor hij helaas: 0 - 1.

Commentaar van Michael bij de partij:

Nathanael kwam met wit iets minder uit de opening en kreeg daarna geen kans meer. 0-2

Paul Batenburg begon ook met goede moed aan de partij, maar kwam niet goed uit de complicaties rond zet 20. 0-3

Mees dacht dat hij voldoende compensatie had voor een dubbel pionoffer. Dat bleek niet zo te zijn: 0-4.

Na een mooie tocht eindigt dan toch helaas het sprookje. Hopelijk kunnen we volgend jaar onze reputatie als echte cupfighters nog verder oppoetsen!

 RSR Ivoren Toren2078-LSG IntelliMagic23980 - 4
1.Mees van Batenburgz2191-IM Jan-Willem de Jongw23950 - 1
2.Nathanael Spaanw2061-IM Mark van der Werfz24100 - 1
3.Paul Batenburgz2019-IM Edwin van Haastertw24390 - 1
4.Michael Fungw2040-IM Michiel Bosmanz23460 - 1