Jeugdnieuws: 2e Grandprix van 2024, in Maassluis

door Margreet, 8 maart 2024


Afgelopen zondag, 3 maart, organiseerde de stichting Corry Vreeken, samen met SV Maassluis, de 2e Grandprix van dit jaar. Een paar weken geleden hadden ze de inschrijving al geopend met een maximum van 130 deelnemers, maar tot mijn verbazing werd dat aantal steeds verder opgeschroefd als het maximum bereikt was, zodat er uiteindelijk bijna 180 kinderen op de lijst stonden! Dat dat aantal zo hoog opliep had zeker te maken met het feit dat het toernooi op een zondag plaatsvond: veel kinderen kunnen niet naar zaterdagtoernooien omdat ze op die dag andere activiteiten hebben, zoals voetbal of taalles... Maar zoals altijd waren er flink wat afmeldingen, zodat uiteindelijk ruim 130 kinderen over bleven.

Corry Vreeken, voormalig Nederlands kampioene, was er de laatste jaren niet meer bij, ze is al in de 90. Maar vroeger kwam ze nog wel om de prijzen uit te reiken. Ze vond het vooral geweldig dat er ook veel meisjes kwamen meedoen.

Het toernooi was makkelijk bereikbaar met het OV, en stiekem had ik gehoopt dat bijna al onze deelnemers samen met de metro zouden gaan: milieuvriendelijk en nog gezellig ook! Uiteindelijk gingen er 9 mee, van de indrukwekkende 19 kinderen van onze club die waren ingeschreven.

Er waren 8 vierkampen gemaakt, 7 zeskampen en 8 achtkampen. In de vierkampen speelden in groep 1 Oscar en Amir, in groep 2 Casper en Arda, in groep 3 Tycho en Noah en in groep 8 Emir.


De zaal met de vierkampen: Emir prominent vooraan, achterin zie je Tycho en Arda nog net.

In de zeskampen zaten in groep 9 Alt, in groep 10 Daniel en Hermen, in groep 11 Luka en in 12 Arne.


De zes- en achtkampen allemaal in de grote zaal: vooraan Daniel, en op de rug gezien Hermen met pet, aan de tafel daarachter Luka en daarachter nog Arne’s rug.

In de achtkampen hadden we Nico in groep 16 (te laag ingedeeld), William en Stefan in groep 18, Hongbo in 19 en Yinuo, Walter en Milo in 22.

Het duurde wel even voordat het toernooi begon. Allereerst waren er wat aanpassingen nodig in de groepen door het grote aantal afmeldingen, en toen wilde de printer niet doen wat de wedstrijdleider wou, en vervolgens ging een meneer van de Corry Vreekenstichting een verhaal houden, zonder microfoon, in een stampvolle zaal met ongeduldige mensen. Dat praatje kan vrijwel niemand gehoord hebben, en het was ook niet verstandig om dat zó breedvoerig te doen, maar ja... Intussen moest ook een groot aantal klokken nog ingesteld worden. Bij mijn tafel stonden ze op 1:30. Leek me wat lang voor een middagtoernooi met 7 rondes. De bedoeling was 10 minuten + 5 sec increment. De zeskampen hadden 15 minuten + 5 sec en de 8-kampen 30+5.

In de achtkampen werd de achterstand in het speelschema heel snel weggewerkt: ik had de leiding bij een tafel die bij de 3e ronde alweer helemaal op tijd klaar was. En bij de andere tafels liep dat ook prima. Het was goed te doen in de zaal: geen al te grote herrie, en geen rennende kinderen, of ouders die erbij kwamen of zich ermee bemoeiden.

In groep 22 waren de heren al gauw de tel kwijt van het aantal partijtjes dat ze nou gewonnen of verloren hadden. Milo dacht dat hij wel 2 keer had gewonnen maar er was nog iets... Dat bleken 2 remises te zijn (met een half jaar schaaklessen en 1 toernooi achter de rug weet je zulke dingen nog niet zo goed). Walter dacht dat het wel goed ging, en Yinuo was teleurgesteld dat hij een keer verloor. Hij had alleen niet in de gaten dat de rest van de groep veel meer verloor!

Een en ander reulteerde in 5½ punten voor Yinuo, 5 voor Walter en 3 voor Milo. Yinuo werd hiermee 1e in zijn groep! De nr 2 had ook 5½ punten maar minder SB-punten. Walter werd 3e! Milo 6e,met 3 punten, wat ik heel goed vind voor een beginner!


Milo-Yinuo, ½-½. Milo gaat er vaak bij staan heb ik gemerkt.


De groten leggen het af tegen de kleintjes!

In groep 19 deed Hongbo het niet slecht. Hij speelt niet zoveel toernooien omdat hij op zaterdag Chinese les heeft, maar op zondagen kan hij dus wel meedoen. In de competitie doet hij het ook heel goed.


Zo lijkt hij wel érg klein. Hij werd 4e met 3½ punt.

William en Stefan speelden in groep 18. Stefan was denk ik voor het eerst op een toernooi, want hij is nog maar kort lid bij onze club. Groep 18 telde maar 7 kinderen, en Stefan werd daar 5e met 3 punten. William was 4e. Ik denk dat hij er meer van verwacht had, maar misschien is de drukte in zo’n zaal toch niet goed voor zijn concentratie.


Stefan aan het werk!


Alweer zo’n kleintje tussen al die grote jongens! William met de medaille.

Nico was ingedeeld in groep 16. Hij was het wel met mij eens dat het niveau daar een beetje te laag voor hem was. Hij blunderde 1x, vertelde hij, maar verder won hij alle partijtjes makkelijk, en dus ook de 1e prijs. Hopelijk heeft hij dan ook binnenkort een rating die iets voorstelt: dan kan hij zich echt met de beteren meten, en vooral ook met leeftijdgenoten, want hij is al 11!


Nico is 1e!

Arne, in groep 12, een zeskamp, werd daar laatste. Dat was een beetje sneu want de nummers 3 t/m 6 hadden allemaal 2 uit 5 gehaald. Ik weet nog steeds niet precies hoe die SB-punten nou het verschil maken, maar goed, het is niet anders. Hij won notabene van de nrs 2 en 3.


Millie - Arne, deze won hij dus!

Luka, in groep 11, verging het al niet beter: met 1 winstpartij en 2 remises werd hij 5e. Hij moet hoognodig weer wat meer aan schaaktraining gaan doen. Tijdens corona oefende hij heel veel online en dat was aan zijn spel te merken: hij vloog vooruit! Maar het valt waarschijnlijk niet mee om dat vol te houden als je net op de middelbare school bent begonnen. Hopelijk gaat hij er weer meer aan doen.


Hij ziet er wel geconcentreerd uit!

Daniel en Hermen speelden in groep 10. Ze hadden allebei hun dag eigenlijk niet. Daniel had 2½ uit 5, waarmee hij nog 4e werd, maar Hermen won alleen van Daniel, en dat zijn we eigenlijk niet zo van hem gewend: hij doet het juist vaak erg goed op toernooien! Helaas kwam ik te laat om nog een foto te maken, dus hij staat er nu niet bij.


Daniel neemt wel de tijd, dat is tegenwoordig vaak zo bij hem.

Alt kwam uit in groep 9. Sinds hij op zaterdag meestal moet voetballen doet hij veel minder vaak mee met een toernooi en dat is wel jammer; bovendien gaat het ten koste van zijn niveau met schaken. Als hij nog een beetje bij zijn leeftijdgenoten wil aanhaken zou het goed zijn als hij regelmatig online oefent (dat geldt overigens voor meer kinderen). Hij werd 5e met 1 uit 5.


Dit was een potje voor de lol met Emir en Arne.

Emir dus was in groep 8 geplaatst. Dat was geloof ik eerst een zeskamp, maar door al het geschuif nu een vierkamp. Hij is onverminderd flink bezig met schaken en dat werpt zijn vruchten af: hij ging alweer naar huis met een beker! Nog even en er moet een extra (inloop-)kast bijgebouwd worden.


Emir werd 2e met 2 uit 3!

Daniel Grigoryan, die dubbellid bij ons is vanwege het D-team, deed ook mee, maar groep 5 was iets te veel voor hem. Ze hadden daar allemaal een hogere rating dan hij, en hij viel niet in de prijzen.

In groep 3 zat Tycho. Hij was daar best op zijn plaats, gezien de ratings. Uiteindelijk verloor hij ook maar 1 partij. De andere 2 eindigden echter in remise, waardoor hij 3e werd. Noah, die sinds kort dubbellid bij ons is, werd daar 2e (remise tegen Tycho).


Noah - Tycho dus.

Grote successen voor RSR werden behaald in de hoogste groepen. Bijvoorbeeld in groep 2, waar Casper de winnaar werd met 2½ uit 3! Meestal is Arda net iets beter maar deze dag toch niet. Die werd nu 4e.


Arda - Yuhong werd helaas 0-1.

Casper en Arda speelden remise tegen elkaar. Ze kennen elkaar ook al jaren, dus ze weten heel goed hoe de ander speelt!


Casper dik tevreden met de 1e prijs!

Nou, dan was groep 1 natuurlijk nog over. Bij de Grandprixtoernooien is de winnaar van groep 1 ook altijd de winnaar van het hele toernooi. En onze club had in groep 1 wel 2 deelnemers: Oscar en Amir! Dubbele kansen dus.

Bij Amir loopt het de laatste tijd niet overal even gemakkelijk. Misschien is hij een beetje moe van al dat schaken; hij doet vaak mee aan toernooien. Bij de PJK was het hem in eerste instantie niet gelukt om zich voor het NK te plaatsen, maar via een andere bond heeft hij gelukkig wel een startbewijs kunnen bemachtigen. Maar in Maassluis werd het geen succes. Enfin, hopelijk wel op het NK, want hij is echt een goede schaker!


Hij ziet er ook wel wat moe uit...

Maar de grote klapper kwam op naam van Oscar, die al een tijdje in bloedvorm verkeert. Hij is al kampioen in de C- en D-categorie van de RSB en wint overal prijzen op toernooien. Hij was vooraf al de favoriet voor de eindoverwinning; had de hoogste rating! Die ratings zijn bij iedereen flink opgepept door de nieuwe berekening die de bond nu hanteert. Heeft iets te maken met de internationale standaarden voor ratingberekening geloof ik. Een paar jaar geleden liet Oscar nog wel eens een paar punten liggen bij jeugdtoernooien, maar dat is nu echt niet meer het geval.


Oscar - Chingthang 1-0. Die hebben ook al vaak tegenover elkaar gezeten, van kleins af aan. Maar ik weet niet wie er toen won...??


De winnaar van groep 1, en dus van het hele toernooi, met 3 uit 3!!!

Gefeliciteerd Oscar! En trouwens alle prijswinnaars hierboven natuurlijk ook!

Het volgende Grandprixtoernooi wordt gehouden in Rotterdam, georganiseerd door Barendrecht-IJsselmonde, op 13 april in VMBO Veenoord.

Op 6 april is er een leuk toernooi in Spijkenisse, dat niet bij de Grandprix hoort en waar je ingedeeld wordt op leeftijd, niet op rating.