Jeugdnieuws: De PJK’s van 2024

door Margreet, 1 februari 2024


Doorgaans worden de persoonlijke jeugdkampioenschappen van de RSB verspreid over de maand januari gehouden. Dat was nu ook niet anders, maar ik was nog niet aan het verslag toegekomen; excuses daarvoor. De PJK voor de jongsten waren al op 13 januari, bij de E de 20e en de D op 27 januari. Bij de E hadden we geen deelnemers, maar bij de overige categorieën wel.

De PJK FGH dus eerst. Die werden, net als vorig jaar, gehouden in de basisschool Eduard van Beinum in Hillegersberg. Ideaal voor deze leeftijd want de kinderen hoefden nu niet moeilijk op hun knieën te zitten om bij het bord te kunnen: het meubilair heeft een fatsoenlijk kinderformaat!

Daar hadden we wel een aantal deelnemers: bij de F deed Alfred mee. Hij is nog maar pas lid bij onze club, samen met zijn broertje, dat het nog niet aandurfde, maar hij deed het niet slecht! Ik heb hem pas aan het eind van het toernooi gezien: bij het F-lokaal mocht je tijdens de partijen niet naar binnen. Dat is op zich een goede zaak want dan kunnen andere kinderen én volwassenen zich nergens mee komen bemoeien, maar wel jammer, want ik had graag gezien hoe hij speelde... Hij wist 3 punten te scoren, waarmee hij 17e werd. Goed begin!


Alfred aan het werk; ik weet niet of dit zijn allereerste toernooi was.


In de categorie G hadden we meerdere RSR-spelers: bij de meisjes 1 en bij de jongens (die groep heet “jeugd”, omdat meisjes ervoor mogen kiezen om niet voor het meisjesklassement te spelen, maar gewoon bij de jongens) 3. Bij de meisjes deed Izel mee. Ze was toen officieel nog alleen lid bij JSV Kralingen, maar intussen ook bij ons. Ze haalde 2 punten: 1 overwinning en 2 remises.


Hier speelt Izel tegen Sara. Ik geloof niet dat ze dat gewonnen heeft...


De meisjes van G en H speelden samen in 1 groep, en ook de jongens van H zaten daarbij! Er waren er kennelijk niet genoeg om 3 aparte groepen te maken. Maar er waren voor alle categorieën wel aparte prijzen, lekker veel ook!

Bij de G-jeugd deden 3 van onze jongens mee: William, die qua rating een favoriet was, Yinuo, die ook veel toernooien speelt, en Milo, die net begonnen is met schaken, in september, maar nu al goed speelt, en zelfs al stap 1 heeft afgerond!

William was niet erg op dreef deze dag, althans voor zijn doen. Hij had 4 uit 7 en daarmee viel hij buiten de prijzen. Vorig jaar was hij bij de H nog 5e, nu 7e in de G. Het concept van veel partijtjes winnen en dan een prijs krijgen is ook nog steeds niet helemaal ingedaald bij hem. Tot op heden ziet hij daar de lol niet van in, maar wel van het schaken zelf! Hij kan heel druk zijn maar focust erg goed als hij schaakt.


Je ziet dat hij echt goed oplet!


Voor Milo was dit natuurlijk zijn allereerste toernooi ooit, en van tevoren durfde hij het eigenlijk niet goed aan, maar zijn moeder heeft hem omgepraat om het toch te proberen. Het ging helemaal niet slecht: hij won 3 van zijn 7 partijtjes, en vond het leuk!


Waarvan akte...


Als beste van RSR kwam dit keer Yinuo uit de bus: hij wist 4½ punt te halen en werd 5e, midden in een gezelschap van kinderen met een rating van meer dan 600, terwijl hij zelf een rating van 218 heeft. Nou zeggen die ratings op deze leeftijd nog niet zoveel, maar het was toch wel opvallend!


Yinuo is dolblij met zijn beker!


De mooiste score viel echter bij onze enige deelnemer in de H-categorie: Sara. Zij is al eerder naar toernooien geweest, en ze heeft haar grote broer Adam al met veel prijzen thuis zien komen. Dat wil zij natuurlijk ook wel! En nu was het zover: ze speelde dus ook tegen meisjes in de G-categorie, waarvan ze er 2 versloeg, en haalde nog ergens een punt (ik weet niet meer tegen wie), en met een totaal van 3 punten werd ze 1e bij de H-meisjes!


Apetrots is ze! En poseert gewillig.


Het meisje dat 2e was geworden had echter ook 3 punten gehaald, en daarom moesten ze in een barrage van 2 partijtjes nog uitmaken wie er naar de Pupillendag (het NK voor FGH) zou mogen. De barrage werd direct na de prijsuitreiking gespeeld. Helaas was Sara zó moe dat ze er niets meer van terecht bracht. Ze zat alleen maar te schuiven. Dat was jammer want haar tegenstandster had nog net iets meer fut over. Sara verloor beide partijtjes, en heeft haar NK-ticket dus (nog) niet binnen. Maar er is best een kans dat ze alsnog een uitnodiging krijgt: dat gebeurt vaak bij de jongsten!

Alle deelnemers aan dit toernooi kregen als aandenken een enorme medaille. Dat is altijd een opsteker bij de jongste groepen. Vooral dat hij echt groot is!


Dan de PJK D!

Dat werd zaterdag 27 januari gehouden in Spijkenisse, in de Boekenberg. Dat is echt een mooie locatie vind ik: een ruime zaal, en een grote kantine waar iedereen zo naartoe kan. Ook bij dit toernooi werden 7 rondes gespeeld, alleen was natuurlijk de bedenktijd een stuk langer: 20 minuten pp + 5 seconden per zet. Van onze club waren Oscar (favoriet voor de eindzege), Amir en de 2 Daniels aanwezig. Adam was helaas ziek. Er werd hier al om 10u00 gestart. De D-meisjes speelden in dezelfde zaal een aparte competitie; 17 waren er opgekomen, waarvan de winnares ook al F- en E-kampioene is: Eviënne Jongejan van Pascal!

Enfin, ook de heren gingen vol goede moed aan het werk. Er werd voor de verandering weer eens niet genoteerd, alleen Daniel A is dat op een gegeven moment gaan doen, nadat hij een partij had verloren: die had hij eigenlijk met zijn trainer willen bespreken. Maar die staat dus niet op papier. En de partijen die hij wel noteerde won hij, waarop hij zei dat dat dus eigenlijk niet nodig was... Maar hij vond wel dat het hem hielp om beter te spelen.


Geconcentreerd, met de koptelefoon op! Ook al een goed hulpmiddel.


Daniel deed het best goed in dit veld vol schaakkanonnen: hij werd met 4½ uit 7 9e! Daar was hij zelf ook heel tevreden mee.

Zijn naamgenoot, Daniel G, die verder altijd bij Pascal speelt, maar dubbellid bij ons is vanwege de teams, deed het redelijk, al had hij er meer van verwacht. Met 4 uit 7 eindigde hij op de 12e plaats.


Daniel stond er op dat moment heel goed voor, met 2½ uit 3!


Amir had het niet breed deze dag. Hij is een heel goede en serieuze schaker, maar toch zat hij niet lekker in zijn vel. Hij wist natuurlijk wel dat hij waarschijnlijk niet van Oscar zou winnen, maar hij hoopte toch zeker op een plaats op het NK. Ik weet niet wat hem dwars zat die dag, maar hij was erg onrustig. Toch speelde hij wel goed, maar in de 6e ronde verloor hij van Ethan van Klimop, en dat kwam hard aan. Die verliespartij heeft hem waarschijnlijk het NK-ticket gekost. Erg jammer!


Deze partij won hij nog overtuigend!


Oscar heeft zijn favorietenrol helemaal waargemaakt! Hij was al RSB-kampioen bij de C, en hij was het aan zijn stand (en rating van 1794) verplicht om ook dit toernooi te winnen. Ik weet niet zeker of hij er last van heeft dat hij de gedoodverfde kampioen is. Een paar jaar geleden wel: tegen volwassenen speelde hij dan geweldig, maar tegenover leeftijdgenoten liet hij het afweten. Dat lijkt nu toch wel voorbij te zijn! Met 7 uit 7 werd hij kampioen van de RSB!! Gefeliciteerd!!