Jeugdnieuws: Afgang RSR A1

door Jungbin, 17 december 2023


Zaterdag 9 december werd het A1-team van RSR opgetrommeld om de laatste 2 rondes van het seizoen te spelen. Eerste worden was niet meer mogelijk. Het behalen van de 2e/3e plaats was nog wel in eigen handen. We speelden ronde 7 tegen het sterke Krimpen. De resultaten van RSR dit seizoen tegen Krimpen zijn erg wisselvalig. In de KNSB wist RSR te winnen van Krimpen, maar in de RSB werd weer verloren van Krimpen. Het was zeker dat ronde 7 erg zwaar zou worden.

Aan bord 3 speelde Bent tegen Samuel Lopes. Bent wist uit de opening Samuel zwaar onder druk te zetten. Samuel bleef op dat moment koelbloedig en wist met een prachtige tacktiekje alles te verdedigen. Het eindspel erna was een tikkeltje beter voor Bent. Hier werd alleen wel remise afgesproken.

Aan bord 1 mocht Mees het opnemen tegen oud-dubbellid Rhys Arnold. Beide spelers kwamen goed voorbereid achter het bord. Mees wist Rhys te verrassen in de opening. Mees kwam dan ook goed uit de opening, de evaluatie gaf op dat moment +1 aan. Mees deed op dat moment een aantal onnauwkeurige zetten, waarna Rhys het tij wist te keren. Het eindspel voor Rhys was dan ook op dat moment gewonnen. Enkele momenten erna gooide Mees de handdoek in de ring.

Een pessimist zou de strijd op dat moment als verloren beschouwd hebben. Alleen op dat moment had ik als teamleider wel goede hoop dat we goede kansen hadden om te winnen. Ook al was de stand 1½-½ voor Krimpen, de resterende spelers Joaquin en de teamleider (Jungbin) stonden op dat moment minimaal beter. De teamleider had 2 pionnen meer en Joaquin had een pion meer met een betere stelling. Het resultaat zou ons nog zwaar teleurstellen.

Alan bleek namelijk een tikkeltje te sterk te zijn voor Joaquin. In een slechtere stelling met een pion minder wist Alan Joaquin weg te spelen. Joaquin werd tijdens de partij erg gierig en besloot een giftige pion te nemen. Dit resulteerde uiteindelijk in een verloren eindspel voor Joaquin. Alan had heel weinig tijd maar wist dit knap weg te spelen.

De teamleider zelf had ook het een en ander verprutst helaas. De opening was een reti. Ik speelde het systeem met b5 om te voorkomen dat ik ge-move ordered zou worden in een variant van het catalaans die ik niet kende. Dit bleek mijn tegenstander te verrassen. Hij kende zelf blijkbaar de theorie niet en verloor een pion met een slechtere stelling. Ik voerde de druk op en mijn stukken domineerden zijn damevleugel. Hierna won ik nog een pion. Ik kreeg een dameruil aangeboden die ik aannam. Ik was namelijk ervan overtuigd dat ik het toren-loper eindspel met 2 pionnen meer wel kon winnen. Het waren weliswaar tegengesteld gekleurde lopers, maar ik dacht dat dat niet erg zou zijn zolang de torens op het bord bleven. Tegengestelde lopers met torens op het bord is geen remise-eindspel zoals veel mensen denken namelijk. Het is juist een heel gevaarlijk eindspel vol met veel aanvalskansen. Doordat de lopers een tegengestelde kleur hebben, kan de verdediger in vervelende situaties komen. Je kan namelijk de loper van de andere partij niet controleren doordat ze tegengesteld gekleurd zijn. Helaas had ik mijn kansen overschat. Waar ik geen rekening mee hield was dat de stelling gesloten was. Dit maakte het eindspel heel moeilijk om te winnen met zelfs 2 pionnen meer. De engine mocht hoog en laag willen springen, maar kwam er zelf ook niet helemaal uit. In een aantal gevallen gaf de computer een evaluatie van -4 tot -6, alleen de varianten die hij aangaf eindigden in sommige gevallen in zettenherhaling. De sleutel tot de overwinning was om de stelling geforceerd open te breken, en daarmee dynamisch spel te spelen. Helaas was dit te moeilijk voor mij om te zien met nog maar een halve minuut op de klok. Ik probeerde mijn stukken op de meest optimale velden te schuiven waarna ik de stelling inderdaad openbrak, helaas miste het gedeelte van het dynamisch spel. In tijdsnood had ik te weinig tijd om de twee cruciale varianten door te rekenen. Ik kon namelijk mijn eigen vrijpionnen laten rennen, of de koning van mijn tegenstander tegenhouden zodat hij zijn eigen vrijpionnen niet zou laten rennen. Ik gokte dat ik niet op tijd zou zijn als ik mijn eigen vrijpionnen zou laten rennen, en koos ervoor om die van mijn tegenstander tegen te houden. Dit resulteerde in een dood eindspel van tegengestelde lopers met nu maar 1 pion meer voor mij, waarna het eindigde in een zeer jammerlijke remise. Ik was helaas al de fout in gegaan toen ik de dames vrijwillig besloot af te ruilen.

Dit resulteerde in een 1-3 verlies voor RSR tegen Krimpen. Dit was in zekere zin een zeer pijnlijk verlies gezien we er erg goed voor stonden. De top 3 was niet meer haalbaar. De volgende partij werd dan ook enkel alleen gespeeld voor de eer. In de laatste ronde speelde RSR A1 tegen JSN A1. Dit team was niet compleet. De teamleider had dan ook geen tegenstander en we begonnen de wedstrijd met een 1-0 voorsprong. Op papier waren wij veel sterker. We verwachtten dan ook een slopende 4-0 overwinning, dit zou alleen nog wel tegenvallen.....

De eerste die klaar was, was Bent. Hij speelde tegen Evan de Wit. Bent kwam met een groot voordeel uit de opening. De aanval van Bent was helaas veel te agressief. Het had wat meer verfijning nodig. Bent probeerde het te forceren wat niet werkte. Geduld was in die stelling van belang. Zijn tegenstander wist hiervan gebruik te maken en dwong Bent de aanval af te breken. Hierna werd er afgeruild naar een gelijk eindspel. Er werden zetten herhaald en de vrede werd getekend.

Hierna stonden we er alsnog prima voor. De stelling van Mees zag er droog uit, maar Joaquin speelde tegen Himar Ambrova. Joaquin kwam met een gigantisch voordeel uit de opening. Helaas verspeelde Joaquin zijn voordeel. Erger nog, hij kwam terecht in een verloren middenspel. Hierna verdween de dame van Joaquin waarna de handdoek definitief in de ring gegooid kon worden.

Nu was de overwinning niet zo zeker. Sterker nog het zag er erg somber uit. De stand nu was 1½-1½, alle ogen waren nu dan ook gericht op de partij van Mees vs Cas Roorda. Cas Roorda is een jeugdtalent die erom bekend staat om veel openingstheorie te kennen. Dit kon nog eens een zware klus voor Mees worden. Mees besloot de Jobava-London te spelen. De Jobava-London is geen slechte opening. Er zijn alleen wel betere openingen om met wit voor een voordeel te vechten. De Jobava-London leidt namelijk best snel tot gelijke stellingen wanneer zwart het goed kent. In dit geval kende Cas de theorie met zwart gewoon goed, waarna een redelijk droge stelling ontstond. Gelukkig liet Mees zien waarom hij 300 ratingpunten meer had dan zijn tegenstander en wist ondanks de droge stelling toch een pion te winnen. Er ontstond toen een toren met 3 pionnen tegenover toren met 2 pionnen eindspel. Dit eindspel is moeilijk te houden als degene met 3 pionnen weet op welke manieren je voor een overwinning moet vechten. Desalniettemin is het een remise toren-eindspel. Mees wist zijn tegenstander weg te spelen in het droge eindspel en leidde het team naar de 2½-1½ overwinning.

De resultaten van de dag waren:
  •  Mees van Batenburg: 1 uit 2
  •  Joaquin Aarts: 0 uit 2
  •  Bent Blokland: 1 uit 2
  •  Jungbin Lee: ½ uit 1

We eindigden hiermee op de 7e plaats.





Eindstand: