Jeugdnieuws: RSR komt koploper tegen

door Jungbin, 11 oktober 2023


Op zaterdag 30 september hadden we de 2e speeldag van het JCC. We stonden 2e op bordpunten, en gedeeld 1e. Het beloofde een zware ochtend te worden. We speelden namelijk tegen de nr 1 van de competitie. Op papier hadden we een wat zwakker team gezien Joaquin niet kon spelen, gelukkig was Jungmin meer dan bereid om te spelen, en hadden we een compleet en alsnog sterk team. Hier onder een samenvatting van de partijen van de spelers zelf:

Bord 1: Mees van Batenburg
Ik speelde de eerste partij tegen Roger Labruyere, hij heeft een rating van 2220. We kwamen via de alapin in een soort rossolimo terecht, waar hij veel bekender mee was dan ik. Na een paar onnauwkeurige zetten van mij kwam ik slechter te staan. Iets van +2. Gelukkig speelde mijn tegenstander te snel in een ingewikkelde stelling, waardoor ik het initiatief overnam. Ik kreeg een dodelijke aanval waarbij ik een paar only moves moest spelen. Wat ik deed. Toen stond ik op 3/3 in totaal op bord 1.

Daarna moest ik tegen Rafael Goudriaan. Hij heeft een rating van 2180. Deze partij was merendeel voor mij openingprep. Ik moest pas nadenken rond zet 16. Toen stond ik al gewonnen omdat hij een fout maakte. Ik maakte het mooi af met een paardoffer.

Bord 2: Bent Blokland
Op zaterdag had ik twee erg sterke tegenstanders. Mijn eerste partij was tegen Leandro Slagboom. Een van de sterkste jeugdspelers van Nederland, en sinds kort zelfs een FM. Ik werd eerlijk gezegd van het bord geveegd door Leandro. Bij het nabespreken had hij al mijn plannen gespot en ik lang niet al zijn plannen. Helaas een pijnlijke, maar terechte uitslag.

De tweede partij begon met een vrij theoretische opening. Mijn tegenstander won mijn e5 pion, maar ik kreeg veel compensatie voor de pion. Bij de computeranalyse bleek dat ik (zwart) zelfs een truc had om de partij te winnen in deze stelling:


Ik had de eerste twee zetten van de combinatie gespot, maar de derde en ook moeilijkste zet wist ik niet te vinden. Vindt u de combinatie wel? Helaas miste ik deze zet en wist mijn tegenstander handig gebruik te maken van zijn pion extra en verloor ik de partij in het eindspel.

Bord 3: Jungmin Lee
Voor de partij was ik een beetje nerveus. Ik opende met een onbekende opening en kreeg al gauw een stelling die ik niet gewend was. Ik stond dan ook al gauw verloren. Ik probeerde nog terug te vechten voor een remise en toen ruilde de tegenstander veel stukken van het bord en werd het al gauw voordelig voor mij. Aan het einde van de reeks scheen de tegenstander een damezet te willen doen met een gevaarlijke aanval op een tegengestelde gerokeerde stelling. Dit werd helaas verkeerd ingeschat en leidde tot op zijn best een herhaling van zetten voor de tegenstander. De tegenstander verloor een kwaliteit voor een aanval wat niet genoeg was. Ik kwam in een gewonnen eindspel maar miste helaas de winnende reeks zetten.

Tijdens mijn tweede partij speelde ik al snel een onnauwkeurige zet en kwam slechter te staan. Nadat paar stukken werden geruild had de tegenstander een voordeel maar bood tot mijn schrik remise aan. Ik nam het aanbod aan en het werd een snelle remise.

Bord 4: Jungbin Lee
In de eerste ronde speelde ik tegen Chenwu Zhu. Een jeugdspeler met een rating van 2000+ Vorig jaar speelde ik precies met dezelfde kleur tegen hem in de JCC, wat toen eindigde in remise. We kregen precies dezelfde opening op het bord, een damegambiet geweigerd. Ik voelde me dit keer echter wat ambitieuzer en koos voor een andere lijn dan die ik vorig jaar tegen hem had gespeeld. Het was een wat obscure zijlijn in het damegambiet met een andere zetvolgorde. Ik kwam echter prima uit de opening met een gelijk eindspel wat remise bleek te worden. Tijdens het eindspel dacht ik een tactiek te hebben waarbij ik een kwaliteit zou winnen. Echter, ik had niet goed gekeken naar de tussenzet die hij had. Hierdoor moest ik mijn dame en paard inleveren voor twee torens. Ik probeerde nog in de partij wat weerstand te bieden, maar ik kwam niet ver en het werd helaas een nul.

De 2e partij kreeg ik een tegenstander die ik naar mijn mening wel weer kon hebben. Mijn tegenstander opende met 1.e4. Ik speelde de caro kann. Mijn tegenstander speelde een zijvariant van de 2 paardenaanval met g4. Ik ken de caro kann echter erg goed. Dus ook deze lijn was mij niet onbekend. Ik kreeg al snel dus een gelijke en comfortabele stelling met zwart. Mijn tegenstander had een ruimtevoordeel, maar ik zorgde voor veel tegenspel en brak via het centrum en de damevleugel. Hier en daar was ik echter onnauwkeurig in mijn aanval waardoor het steeds tussen -3 en -0,5 voor mij schommelde. Gelukkig maakte mijn tegenstander hier niet echt gebruik van en kon ik de partij gemakkelijk binnen halen.

We hadden de 2e speeldag de 1e ronde met 1½-2½ verloren en de 2e ronde met 2½-1½ gewonnen. Er had wat meer gezeten in de 1e ronde, en het was dus een pijnlijk verlies. We staan nu nog steeds gedeeld 2e, echter staan we nu op bordpunten wel 6e. We hopen de 3e speeldag weer terug te komen in de race voor het kampioenschap. Tot de volgende editie.