Jeugdnieuws: Wint RSR kampioenschap JCC?

door Jungbin, 29 september 2023


Op zaterdag 23 september gingen we vol goede moed op weg naar het JCC. We waren zo optimistisch over onze resultaten omdat we naar onze mening dit jaar een erg sterk team hadden opgebouwd. Echter, het bleek dat het zwaarder zou worden dan dat we hadden verwacht...

Iedereen hier vertelt een stukje over zijn partijen.

Bord 1: Mees van Batenburg
Ik (Mees) had twee mooie partijen gespeeld, vond ik zelf dan. Ik offerde in allebei de partijen materiaal en won ze ook nog.

Partij 1:
De eerste partij begon met een Jobava London dat in een modern veranderde waarbij ik een goeie aanval kreeg.


Hier speelde ik 23.Txh5 wat eigenlijk meteen klaar is, want na 23...gxh5 24.Dh6-f5 25.Dg7# viel er niet te ontkomen aan mat.

Partij 2:


Hier speelde ik Le2!!


Na Dxe2 - d3+ win ik de dame. Dus hij speelde 26.Dh3 Df3 27.Ke1 Ld3 en gaf mijn tegenstander op; er viel niet meer te ontkomen aan mat.

Bord 2: Joaquin Aarts
De eerste ronde speelden we tegen de club SMB uit Nijmegen. Ik (Joaquin) moest met zwart tegen Mathias Freijse met een rating van 1541. Mijn tegenstander opende met het Italiaans tegen de Siciliaan. Zwart krijgt hier al snel een voordeeltje, maar het is moeilijk voor zwart om hier gebruik van te maken omdat wit niet echt duidelijke zwaktes heeft. Ik ging maar voor simpele ontwikkeling en een uitbreiding op de damevleugel.

De positie uit de opening:


Na het ontwikkelen van de stukken was ik van plan de witveldige loper in te sluiten met Pa5, Tc8 en uiteindelijk c4. Mijn tegenstander wist duidelijk niet wat hij moest doen, hij manoeuvreerde een beetje met de dame en wachtte af wat ik ging doen.


In deze stelling werd de dreiging van c4 te groot, dus mijn tegenstander opende de positie met e5. Hier begon ik lang te denken: moet ik op e5 slaan en de stukken van wit activeren of mijn paard weghalen en druk uitoefenen op de positie. Uiteindelijk sloeg ik op e5, omdat er veel kan worden afgeruild en de gegeven activiteit maar van tijdelijke aard is.


Nu zat ik weer met een dilemma: zal ik c4 spelen of op g3 slaan en hoe ga ik daar vervolgens verder? Ik sloeg maar op g3 omdat c4 onnodig wit actieve torens geeft. Ik had hier wel erg lang over nagedacht, mijn tegenstander had 1:10 en ik maar 0:40.


Vervolgens kwamen we in deze stelling. Ik heb allerlei e4 dreigingen en ik kan op c3 slaan, maar wit kan op g2 slaan. Tf7 stopte alle dreigingen en nu dreig ik op c3 te slaan en e4 te spelen, dit bleek achteraf slimmer. Mij leek het niet erg dat wit op g2 sloeg, maar na 22.bxc3 Txg2+ 23.Kh8 Ph4 had ik opeens een probleem: Wit dreigt Txh2+ Kxh2 Dg3+ met eeuwig schaak. Ik had nog maar 2 minuten dus ik ging voor 24.Tg8 Pf5. Hier zag ik het niet meer: Ik dacht dat na Lc8 Txh2+ Kxh2+ Dh4+ ik mat ging, maar ik heb nog Kg6 en mijn koning komt veilig weg. Uit angst voor dit ruilde ik af naar een slecht eindspel met Dxg2+.

Het eindspel:


Mijn tegenstander speelde gelukkig te snel en zonder diep na te denken. De a6 pion ging verloren, maar het paard stond opeens ingesloten:


Ik wist dit paard op te halen met de koning en vervolgens een pion te promoveren. 1-0

De tweede ronde speelden we tegen Magnus Leidsche Rijn A1. Op papier is dit een van de sterkste teams, maar veel van de topspelers waren afwezig. Ik moest met wit tegen Isafara Gergin.

Ik speelde de samisch variant tegen het konings-indisch. Mijn tegenstander was hierin duidelijk niet thuis.


Ze speelde a5?! gevolgd door Pa6?!, dit kost te veel tijd en geeft wit de kans om een koningsaanval te starten met g4 h4. Ik ging alleen niet voor de koningsaanval, ik was onnodig bang dat alles zo gestopt kon worden en ik zwaktes zou creëren.


In deze stelling speelde ik dxe5 zonder diep na te denken over Dxd5. Achteraf gezien leek mij dit onhandig omdat ik de stelling richting mijn koning opende. Ik had beter Kb1 kunnen spelen en daarna Lh6 g4.


Er werden wat stukken afgeruild, waarna de stelling al beter leek voor zwart, maar mijn tegenstander begon weer langzame zetten te spelen. Ik ging dus toch maar voor een koningsaanval met 20.Teg1. Dit werkte eigenlijk best wel goed:


Ik sta een pion achter, maar die kan ik zo terugwinnen en de koning staat erg open. Hier speelde ik 25.Dxa5?!, maar dit geeft zwart de kans om te consolideren met c5. 25.Dc3 is sterk: f6 verzwakt g6 waardoor f4 en h5 sterk is, terwijl Pf6 h4 toelaat.


Uiteindelijk kwamen we in deze stelling, waar wit duidelijk beter staat vanwege de pion extra en de activiteit. Hier weet ik niet precies meer wat er is gebeurd, maar ik zat in zware tijdnood waardoor ik na wat passieve zetten zwart toeliet om een paard op d5 te plaatsen met c5, waarna er veel werd afgeruild, en we in een beter eindspel voor zwart toch maar voor remise gingen. ½-½

Bord 3: Bent Blokland
Ik speelde op zaterdag niet goed, gelukkig was de rest van het team wel in vorm en hebben zij voor twee overwinningen gezorgd.

De eerste partij speelde ik met wit tegen een tegenstander met een flink lagere rating, maar makkelijk werd het me niet gemaakt; na een desastreuze opening kwamen we in een middenspel waar ik twee stukken voor zijn toren en 2 pionnen had. Deze pionnen waren ook nog centrale pionnen. Gelukkig kon ik met mijn stukken controle over het centrum krijgen. Mijn tegenstander gebruikte zijn torens erg slecht waardoor ik steeds meer de overhand kreeg. Uiteindelijk ruilden we een paar stukken en kwamen we in een stelling waar ik veel meer activiteit had. Uiteindelijk wist ik de dame van mijn tegenstander in te sluiten en kwam de partij abrupt tot einde.

De tweede partij was aan het begin erg theoretisch. Op een gegeven moment kon ik gaten bij de koning creëren waardoor ik misschien kon aanvallen, maar door te agressieve pionzetten kon mijn tegenstander mij aanvallen en maakte daarbij handig gebruik van de gaten bij de koningsvleugel. Helaas was mijn verdediging niet best en wist mijn tegenstander door een mooi torenoffer de partij winnen.

Bord 4: Jungbin Lee
Ik was erg tevreden met het JCC-team dat we gevormd hadden. Hierdoor was ik erg positief over onze kansen voor het kampioenschap. Mijn partijen waren erg chaotisch. Het scheelde elke keer erg weinig. De 1e partij kostte me vooral veel moeite, wat voor mij erg onverwachts was. Ik kreeg een Catalaans voor me, waar ik nog geen theorie van kende. Ik kwam hierdoor erg slecht uit de opening. Ik kreeg dubbele geisoleerde pionnen op de c-lijn en een geïsoleerde pion over de a-lijn. We kwamen in een eindspel dat een stuk beter was voor mijn tegenstander. Ik kreeg echter de gelegenheid om mijn stukken goed neer te zetten, wat verbeteringszetten te doen, en daarna nog eens om een aanval te doen met de twee geisoleerde pionnen. Hierdoor werd het eindspel nog eens spannend voor mijn tegenstander. Ik had echter in het midden een mooi tactiekje gemist, om de partij te beslissen. Hierdoor ging de partij nog een stuk door. Het was een langzaam eindspel dat, stukje voor stukje beter werd voor mij. Uiteindelijk won ik een pion, en onder tijdsdruk verloor mijn tegenstander nog een pion. Het was toen echter ook klaar omdat ik mat dreigde.

Mijn tweede partij ging wat soepeler. Ik kreeg een Trompowsky op het bord. Hier voel ik me altijd wel prettig bij. Ik kreeg hierdoor ook een prettige stelling op het bord. Echter, door wat overhaaste keuzes van mijn kant had ik mijn voordeel over het boord gegooid. Daarnaast kreeg mijn tegenstander ook nog eens initiatief. Hij mishandelde echter zijn stelling, en ik nam over zijn initiatief door de c-lijn over te nemen met mijn torens. Ik kwam de stelling binnen, met mijn zware stukken. Ik won hier een pion. Mijn tegenstander had toen blijkbaar al alle hoop opgegeven, want hij begon opeens roekeloos met zijn h- en g-pion te schuiven. Dit maakte de stelling alleen maar erger voor hem. Ik won een 2e pion, en manouvreerde mijn dame en toren naar zijn koning waar ik uiteindelijk mat gaf.

Conclusie: Dit bleek een geslaagde speeldag te zijn. We staan gedeeld 1e. 2e op bordpunten. We staan ook nog eens maar een half bordpunt achter op de nr 1. In principe hebben we het dus nog in eigen hand. De 2e speeldag is op 30 september. We hopen hier ook nog eens een goede score neer te zetten, en dan ongedeeld 1e te kunnen staan, tot de volgende editie!