Jeugdnieuws: Halve finale JCC-E 2023 in Hoogkerk

door Margreet, 26 september 2023


Afgelopen zaterdag werden meerdere afleveringen van de JCC, op meerdere locaties in het land, gespeeld. Onze club heeft teams in alle 4 de leeftijdscategorieën opgesteld, en die moesten op allerlei verschillende plekken in het land aantreden. Een logistieke nachtmerrie, want de KNSB laat de speeldata grotendeels samenvallen. Dat geeft naast gedoe met vervoer en begeleiding, hier en daar ook problemen met de samenstelling van de teams: je wilt weleens een D-speler in de C laten meedoen bv. En die moet daarnaast ook in de D spelen.

De 23e dus ging het A-team naar Den Haag, het C-team naar Delft en de E moest helemaal naar Hoogkerk, dat is Groningen... De D was gelukkig nog vrij.

Enfin, we vertrokken dus al rond 7u30 uit Rotterdam en Dordrecht. De vader van Arne met Arne, Daniel A en mij uit Rotterdam, en de moeder van Hermen met Hermen en Daniel Grigoryan, die speciaal voor dit kampioenschap dubbellid bij ons is geworden, uit Dordrecht. Gelukkig is het op zaterdag minder druk op de snelwegen en we waren dus mooi op tijd in Hoogkerk.

Het toernooi was keurig strak geregeld. Er deden 20 teams aan mee, net zoveel als op de andere locatie van de halve finale E, die op hetzelfde moment in Muiderberg werd gehouden (hadden wij ook liever gehad). Van beide halve finales zouden de eerste 10 teams doorgaan naar de finale.

Er waren 2 tafels met live borden (de 3e werkte niet) en ze hadden ook een livestream, waardoor je op een scherm in de begeleidersruimte een beetje kon meekijken. Maar een partij echt volgen zat er niet in. Voor iedere ronde mochten de ouders / begeleiders even mee de zaal in, maar bij de start moesten ze allemaal verdwijnen naar de ruimte waar ook de bar was. Teamleiders mochten wel in de zaal blijven maar niet in de buurt van de borden. Het enige moment waarop die zich ergens mee mochten bemoeien was wanneer een speler wilde weten of hij/zij remise mocht aanbieden of aannemen (als de stand bv 2-0 is voor de tegenpartij en je zou nog kunnen winnen, dan moet je geen remise afspreken want dan heeft je team verloren in die ronde).

Op de klok stond 15 minuten pppp + 5 seconden per zet. Voor iedere ronde was 40 minuten ingepland. Er werden 7 rondes gespeeld. We hadden de bordvolgorde: 1. Daniel G, 2. Daniel A, 3. Arne en 4. Hermen, dat was ook de ratingvolgorde.


Aan de start voor ronde 1 tegen VAS 2 uit Amsterdam. Hermen vooraan: bord 4!

De start was gepland om 11u00; eerder had ook niet gekund want dan hadden wij bv nooit op tijd kunnen zijn. VAS 2 uit Amsterdam was geen heel sterk team (gelukkig, want je wilt toch een goede start) en de heren wonnen dan ook vlot met 3½-½. Alleen Hermen had ergens een misser gehad waardoor hij een halfje moest laten liggen. Bij de 2e ronde, nu tegen Philidor, maakte hij dat ruimschoots goed door als enige van de 4 te winnen! Dat was ook wel een heel goed team, dat uiteindelijk net boven ons team eindigde.

Natuurlijk gebruikte bijna niemand al zijn tijd. De enige die ik de hele dag wat langer achter het bord heb zien zitten was Daniel A, die zich serieus concentreerde, met zijn koptelefoon op. Andere Daniel en hij wisselden ook een keer van hoofddeksel, en dat beviel Daniel G zó goed dat hij ook een koptelefoon wil aanschaffen! Het werkt echt goed voor de concentratie.

Oud Zuylen uit Utrecht was iets minder sterk; Arne en Daniel A wonnen dat snel, maar Daniel G en Hermen verloren, 2-2 dus. Ik geloof dat dit de ronde was waar Daniel G zei dat hij geblunderd had. Nou ja, kan gebeuren.


Daniel G had zijn pet waar “Daniel” op staat, toch maar afgezet tijdens de partijen: dat zat niet echt lekker!

Het was jammer dat je tijdens de partijen niet even mee kon kijken, alleen bij de live borden was het verloop echt te volgen, en een beetje op het grote scherm, dat in de ruimte hing waar wij zaten. Een paar keer konden we wat meer zien, toen de jongens aan de tafel zaten waar de camera vlakbij stond.


Ik denk dat deze foto ofwel van het scherm, ofwel van de livestream komt. Arne had de instructie gekregen om zijn duim op te steken als hij gewonnen had, ja dus!

Dat was ronde 5, tegen HMC2 uit Den Bosch. Die waren niet zo sterk; hun 1e team wel, die wonnen alle rondes! Deze ronde won ons team met 3-1. In de 4e ronde hadden ze gelijkgespeeld tegen Zukertort uit Amstelveen. Daar won Daniel G van een jongen met een rating van meer dan 1200, terwijl hij zelf 918 heeft!

Je zag dat na de middagpauze overal de concentratie terugliep, ik kon het ook zien bij de uitslagen van andere teams: sommige kinderen verloren van iemand met een veel lagere rating, gewoon omdat ze moe werden. Het is ook nogal wat, om je voor 7 partijen schaak iedere keer weer op te laden.


Daniel A, heeft veel profijt van zijn koptelefoon!

Na 2 overwinningen, 2 gelijkspelen en 1 verloren ronde was het team toch ruim in de bovenste regionen van het klassement terechtgekomen en dat resulteerde dus in een heel sterke tegenstander, jammer genoeg niet aan de liveborden, omdat die het aan deze tafel hadden laten afweten. Helaas liet de tegenstander, Op Eigen Wieken uit Leiden, het niet afweten en daar verloren ze van met 4-0! Die hadden bijna allemaal een rating van boven de 1000, en bij ons niemand, dus dan weet je het wel. Daniel G hoopte stiekem op een half puntje omdat zijn tegenstander ook van Armeense afkomst was, maar nee...


Arne aan het werk

Volgens het zwitsers systeem word je dan in de volgende (en laatste) ronde tegen een tegenstander met een ongeveer gelijk aantal punten ingedeeld. Ons team was, na die droevige 6e ronde, gezakt van de 5e naar de 12e plaats. Dat was nogal drastisch, maar de diverse teams stonden in punten dicht bij elkaar, dus dat kan dan wel gebeuren. Daar moesten ze iets aan doen, wilden ze de finale nog halen! En toen bleek de laatste tegenstander de Koddige Koning te zijn, ook uit Rotterdam dus. Die hadden in de RSB-kampioenschappen heel goed gescoord, maar helaas waren er daar een paar leden van dat team weggegaan, en natuurlijk net heel goede spelers. Desondanks deden ze het hier ook goed en hadden ook 6 matchpunten, net als ons team op dat moment.


Start van de laatste ronde, teamleiders zijn nog niet weg...

Zowel Ruud als ik gingen maar gauw weg daar: het winnende team zou naar de finale gaan, de verliezers net niet... Het was snel bekeken: beide Daniels en Arne wonnen, alleen Hermen verloor, maar dat gaf niet meer: de rondepunten waren voor ons team, en daarmee een plaats in de finale, die op 11 november in Muiderberg gehouden wordt!!


Na nog wat kuren van Netstand waarin we beurtelings 5e, 6e en 7e waren, werd dit de einduitslag!

We hadden eerst nog vage plannen om onderweg wat te gaan eten maar eigenlijk had iedereen de hele dag al lopen eten, en moe waren we ook allemaal, dus tegen 17u30 gingen we terug naar Rotterdam, waar we na ruim 2½ uur moppen en raadsels, weer aankwamen. Op het eiland “Geen Idee” gelden maar 2 regels. Welke zijn dat? Na 20 minuten waren Daniel en ik er nog niet uit...

Wordt vervolgd op 11 november!