Jeugdnieuws: Grandprix 5, Open Jeugdkampioenschap van Gouda

door Margreet, 7 september 2023


Al vóór de grote vakantie begon was voor dit toernooi de inschrijving opengegaan! Dat was de schakers niet ontgaan: in een paar weken tijd waren alle 150 plaatsen vergeven. En er was een reservelijst van 10 kinderen...

Nou had ik flink reclame gemaakt in onze appgroep, want dit soort toernooien is bij uitstek geschikt voor kinderen die nog niet zo lang schaken. Voor de anderen is het een prima methode om je vaardigheden te testen en te behouden. Hoe vaker je speelt, hoe beter je doorgaans wordt! Het had wel effect, dat aanprijzen, want op een bepaald moment stonden er van onze club 25! kinderen op de deelnemerslijst. Jammer genoeg waren er wel een aantal die zich toch nog afmeldden. Dat heb je wel vaker: voor de vakantie weet je natuurlijk niet precies wat er in het nieuwe seizoen allemaal gaat gebeuren.

Het laatste jaar is er een stormloop gaande op de jeugdtoernooien: je moet er vroeg bij zijn om een plaats te bemachtigen, want ze zijn zó vol. Het vervelende is ook dat de huren door de oplopende inflatie veel hoger zijn geworden, waardoor er bij sommige locaties maar beperkte ruimtes gehuurd kunnen worden. Bij de Haagse Bond is dat nog erger: die houden af en toe al grandprixtoernooien met een ochtend- en een middageditie, op dezelfde locatie! De wedstrijdleiding zal wel gesloopt zijn na zo’n dag!

Enfin, ondanks het best grote aantal afmeldingen waren er weinig administratieve problemen zodat het toernooi toch redelijk op tijd kon beginnen. Er waren 4-, 6-, en 8-kampen. De jeugd met de hoogste rating speelde 4-kampen. Van onze club waren dat David M, Amir, Arda, Tycho, Casper en Amin. De eerste 3 speelden samen in de allerhoogste groep: V1, Tycho in V2, Casper in V3 en Amin in V7. In de 6-kampen traden Esko (Z1), Daniel (Z2), Joop (Z3), Luka (Z4) en Arne (Z6) aan. In de 8-kampen hadden we James K (A2), Thomas (A3), Kore en Maarten (A4), William (A5), Hermen (A6), Hoyoung en Walter( A8) en Yinuo en Ida (A9). Totaal 21 spelers van onze club!


Veel bekers! Veel groepen natuurlijk: in de 8-kampen 4 prijzen per tafel, in de 6-kampen 3, en in de 4-kampen 2. De meeste kinderen gingen na iedere ronde toch even kijken...

Het was lekker weer, en er kon buiten gespeeld worden, want de speelzaal (gymzalen van de scholengemeenschap “de Goudse Waarden”) grensde aan het schoolplein. Alleen moest je dan wel bijtijds met je partij klaar zijn want met name bij de 8-kampen was er een krap schema. Iedereen kreeg daar 15 minuten, zonder extra seconden per zet. Anders kon je geen 7 rondes in 1 middag spelen! Bij de 6-kampen kregen de spelers wel increment.

Ik was tafelleider bij een 8-kamp, dus jammer genoeg kon ik niet rondlopen om bij iedereen te kijken. Alleen bij James, die in mijn groep zat.


Hier gaat het nog redelijk met James’ concentratie maar na een potje of 5 werd dat bedenkelijk minder... (zou ik ook hebben).

Thomas zat in de rij daarnaast; hij speelde zijn allereerste toernooi ooit, maar het ging maar matig. Dat vond ik wel vreemd want hij kan het best. Maar na 3 partijtjes moest hij afhaken: hij was gewoon ziek! Jammer hoor; ik hoop dat je er volgende keer wel bij bent!


Hier is hij nog wel in actie, maar niet van harte.

Maarten en Kore speelden allebei in groep A4, waarin ook Kevin T zat, die sinds kort geen lid meer is bij onze club. Kore won van hem! Ze gaat echt vooruit . Maarten wint nu toch ook wel partijen; dat was een jaar geleden nog amper het geval, maar nu haalde hij zelf 2½ punt + nog een bye. Hij werd 6e.

In A5 deed William het goed! Hij kan heel druk zijn maar aan het schaakbord is hij altijd geconcentreerd bezig.


Al weet ik niet of hij deze gewonnen heeft!

In A6 had Hermen het makkelijk. Ik denk dat hij er volgende maand wel aardig wat ratingpunten bij krijgt. Zijn toernooirating (dat zetten ze er in de eindstand altijd bij), was een indrukwekkende 1159! Dat krijg je niet als nieuwe rating hoor, maar vast wel een paar honderd punten erbij.

Hoyoung en Walter hadden het niet zo breed in A8. Walter speelde ook zijn allereerste toernooi, en is nog niet klaar met stap 1, dus dat is niet zo vreemd. Hij werd 7e met toch nog 2½ punt. Hoyoung moet echt weer eens flink gaan oefenen, want ze kan het best, dat heeft ze in het verleden ook laten zien. Nu werd ze 6e met 3 uit 7.


Hier staat ze er wel goed voor!

Ook Ida is nog steeds niet goed in staat om zich te concentreren bij een toernooi. Op een of andere manier lukt het haar niet, terwijl ze het best moet kunnen. Toch maar veel oefenen thuis: voor alle sporten vindt iedereen het normaal dat je traint om beter te worden, en dat geldt ook voor denksport! Yinuo gaat dat wel goed af: die doet er thuis ook wel wat aan. En hij heeft al een keer een prijs gewonnen ook. En nu weer!

In de zaal naast deze werden de 4- en 6- kampen gespeeld. Daar heb ik helaas vrijwel niets van gezien, alleen een stukje van de laatste partij van Casper, sowieso de laatste partij van het toernooi. Die eindigde voor hem, bloedstollend spannend vanwege tijdnood, helaas in een verliespunt. Tycho, Amir en hij werden allebei 3e in hun 4-kamp, dus helaas geen prijs. Amin, in V6, werd daar 4e. Ook in de 6-kampen had niet iedereen een prijs: Daniel en Arne werden beide 5e in hun groep. Over 2 weken is de halve finale van het NK voor clubteams bij de E en daar zitten ze allebei in, dus aub nog even oefenen, heren!

Maar natuurlijk hebben we wel een rij prijswinnaars:


Yinuo is 4e geworden, en helemaal blij!


Hermen staat er wat bescheiden bij maar hij is wel 1e geworden, heeft alle partijen gewonnen!


William is 1e in A5 met 5 punten!


Kore is ook 4e geworden , met 4 punten in A 4, geheel in stijl! ( die heeft wat te vieren)


James: 4e in A2, ook in stijl: nog steeds afgeleid!


Onze clown: Luka, 3e in groep Z 4


Joop: 3e in Z3! Is dit je eerste prijs op een toernooi?


Esko 2e in Z1 ! Die haalt volgens mij bij ieder toernooi een prijs!

En dan nu de klap op de vuurpijl:


De toppers van het hele toernooi!

David is KAMPIOEN van het hele toernooi geworden, 1e in groep V1 en Arda werd daar 2e! Gefeliciteerd allebei!

Op 7 oktober wordt de volgende Grandprix van dit seizoen gespeeld: in Hellevoetsluis. Hopelijk opent de inschrijving al gauw!