Jeugdnieuws: NK ABC in Almelo, 30 april tot en met 6 mei 2023, de opmerkelijke prestaties van Rhys en Mees!

terugblik door Robert Aarts, 8 mei 2023


In Almelo vond, dit jaar voor het laatst, het Nederlands Kampioenschap Jeugdschaak ABC plaats in het Topsportcentrum. Joaquin had in verband met zijn eindexamen afgezegd voor de categorie jeugd A, wel deden vanuit RSR Ivoren Toren Rawi, Mees en Rhys mee bij de categorie jeugd C (spelers t/m 14 jaar) en Manixia bij de categorie meisjes B (speelsters t/m 16 jaar). Rawi had een prima toernooi en eindigde met 4 uit 9 in de middenmoot. Manixia had een moeilijk begin, maar herstelde zich knap en eindigde met 3 uit 7 ook in de middenmoot.

Mees en Rhys werden op basis van hun rating gezien als kanshebber voor de titel. Het toernooi voor de C jeugd bestond uit 30 deelnemers, ging over 9 rondes en de speeltijd was 90 minuten per persoon + 30 seconden increment. Hierbij een terugblik op hun bloedstollende toernooi.

Ronde 1:
De heren hadden het zwaar in de eerste ronde. Rhys hield in het Morragambiet nog een half puntje over, Mees zag in de Tarraschvariant van het Frans zijn tegenstander een aantal stukken offeren en werd op het einde klemgezet door twee paarden en een dame.

Ronde 2:
Rhys pakte in de tweede ronde in 21 zetten een punt met de Rossolimo, Mees zag in het Schots tegen Freek Thijssen (in coronatijd winnaar van de Chesskid Games) na 23 zetten de boel vastlopen. Het werd remise en een half punt voor Mees.

Ronde 3 en 4:
De beruchte dubbele ronde op dinsdag, de klokken werden al om 9.00 (!) ingedrukt. Rhys gooide in het gesloten Siciliaans de boel open door de g-pion en h-pion naar voren te werpen. Het einde verliep stroef maar Rhys wist toch het punt binnen te slepen. In het Frans stond het bij Mees na 18 zetten muurvast, weer een remise.

In ronde 4 werd door Mees na 68 zetten en 5 uur spelen dan eindelijk een vol punt binnengehaald. Rhys kwam in de Moskou-variant van het Siciliaans tot remise met Luka Wink, die ook duidelijk meedeed in de titelstrijd.

Ronde 5:
Rhys speelde met zwart de Sveshnikov tegen een andere titelkandidaat, namelijk David Madularea. Er werden wat stukken geruild en na 21 zetten was het remise. Mees moest in het Siciliaans vol aan de bak tegen Akshaj Katapal, die een mooie kans op stukwinst kreeg, maar gelukkig zag hij het niet. Met pijn en moeite een half punt voor Mees.

Ronde 6 en 7:
Weer een dubbele ronde, nu op donderdag. Beiden haalden een vol punt binnen in ronde 6. Mees deed dat overtuigend met het Vleugelgambiet in het Siciliaans, Rhys deed dat in de Botwinnikvariant van de Caro-Kann.

In ronde 7 was het weer keihard werken voor Mees, die in de Kalashnikov een onderpromotie tot een paard nodig had om na 62 zetten een remise binnen te slepen. Rhys had in de Sveshnikov maar 22 zetten nodig voor een remise. Rhys stond nu eerste met 5 punten, Mees elfde met 4 punten. Maar liefst 14 kinderen konden nog kampioen worden, de verschillen waren in de top zeer klein.

Ronde 8:
Weer een Caro-Kann op het bord bij Rhys. Zijn tegenstander gooide de verdediging voor de koning open met hxg5 en Rhys had in 25 zetten het volle punt binnen. Mees wist in het Jobava Londen systeem langzaam maar zeker het voordeel uit te bouwen waarna de dame van de tegenstander werd gevangen (zie diagram). Himar bleef nog wel even tegensputteren maar na 68 zetten had Mees het punt binnen.36...Df5 37.Pf6! Lxf6 38.Le4

Ronde 9:
Er was nog van alles mogelijk in de top. Maar liefst 7 kinderen konden nog kampioen worden. Bij een gelijke stand zou er een barrage plaatsvinden. Ook de tweede plek was nog van belang voor deelname aan het EK. De tussenstand was nu als volgt:Bij Rhys kwam in de partij tegen Chenwu Zhu weer een Sveshnikov op tafel. Rhys durfde de boel op scherp te zetten in de volgende stelling:14...Txb2!?

Chenwu zette daarna zwaar druk op de zevende rij, maar Rhys creëerde ook een matdreiging en na 29 zetten had hij remise te pakken. Maar was dit genoeg voor de titel?

Ondertussen maakte Mees in de partij tegen Luka weer gebruik van de Kalashnikov. Dat leek lang op een remise uit te draaien, voor Luka dus genoeg voor een barrage om de titel met Rhys. Maar op zet 34 kwam de fatale zet Ld1 waarna Mees zijn toren op de open b-lijn kon plaatsen.

Mees kwam een pion voor te staan en verhoogde de druk. Luka leek het toch te houden in het eindspel, maar een verkeerde zet met de koning zorgde ervoor dat Mees zijn pion kon promoveren. Punt voor Mees en samen met Luka naar de barrage maar dan voor de tweede plek. Sasha en Joel speelden remise, David haalde met hangen en wurgen een remise binnen. Ook hij naar de barrage voor de tweede plek. Rhys ongedeeld eerste en dus Nederlands C-kampioen!

Voor Mees dus nog een barrage. Met zwart tegen Luka vertrouwde hij in de snelschaakpartij weer op de Kalashnikov. Hij kwam in het middenspel zwaar onder druk te staan en Luka leek in het eindspel het punt naar zich toe te trekken. Tot de volgende stelling:47. Th8?? (nodig was 47.Tf8+ Kg5 48.Txf5+ de toren kan niet geslagen worden door Ld7 penning). De zwarte pion kon promoveren en even later was het punt binnen voor Mees.

Luka verloor daarna ook van David, zodat de beslissing in de partij tussen Mees en David zou vallen. Mees speelde weer het Jobava Londen Systeem en wist veel druk in de stelling te creëren. Na 16.e4 dxe4 won Mees een stuk en na 30 zetten was het punt binnen. Mees wint de barrage en mag daardoor naar het EK! Het einde van deze schaakweek van Mees kan echt een ‘remontada’ genoemd worden. Ongelofelijk hoe hij is teruggekomen van een slechte start.

Mees en Rhys gefeliciteerd!


(Foto Harry Gielen)

En hierbij nog de eindstanden van de C en meisjes B:

En hieronder kunnen alle partijen van Rhys, Mees, Rawi en Manixia worden nagespeeld: