Jeugdnieuws: Finale NK voor E-teams

door Margreet, 21 november 2021


Zaterdag 20 november werd in Hoogkerk(!) de finale van het NK voor clubteams in de E-categorie afgewerkt. Ons E-team, bestaande uit OscarK, Daniel, Luka en Arne, had zich daarvoor geplaatst: ze waren 3e geworden in het plaatsingstoernooi van RSB en HSB samen en vervolgens in de halve finale in Muiderberg 3e in hun poule.


Teamfoto is leuk geworden, ondanks Oscars tegenzin! Je kunt goed zien wie de oudste is (de kleinste dus, Luka), en de jongste (de grootste, Arne)

Het zou dus een zwaar toernooi worden met weinig kansen om bij de eerste 5 te eindigen, maar het is al een mooie prestatie om de finale van het NK te halen!

Hoogkerk is natuurlijk een vreselijk eind rijden: het ligt tegen Groningen aan, dus we moesten heel erg vroeg op pad. De vader van Oscar reed dit keer en die heeft eerst Daniel nog opgehaald in Krimpen, waarna Luka en ik om 7u15 instapten op Alexander, echt een onchristelijk tijdstip wat mij betreft... Arne was er niet bij want die zat dit weekend met zijn familie in een vakantiehuisje in Friesland, dus die werd vandaar uit naar Hoogkerk gebracht. Dat kwam wel goed uit want we hadden geen plaats meer in de auto. Er was van tevoren nog even twijfel geweest of Arne wel mee kon doen want hij heeft ruim een week geleden zijn pols gebroken en die zit dus in het gips, maar gelukkig heeft hij er verder geen last van. Ik had nog van tevoren aan de wedstrijdleiding gevraagd of het eventueel mogelijk was om de klok voor hem op een makkelijke plaats te zetten maar ook dat bleek niet nodig te zijn (had wel gekund trouwens).

De kinderen hadden wat zaken meegenomen om onderweg te doen, zoals leesboekjes, maar die kwamen amper aan bod. Er werd voornamelijk gekletst, en doorgaans niet over schaken. Bij Emmeloord zijn we even gestopt om de auto op te laden en onszelf (met koffie) en iedereen kon even de benen strekken, maar al gauw zaten ze weer binnen bij wat toch de topattractie was:


een telefoonspelletje van Oscar...

We waren ruim op tijd in Hoogkerk en konden op ons gemak een tafeltje uitzoeken om voor de rest van de dag als kamp te gebruiken. Zoals bij alle toernooien in deze coronatijden was gevraagd om zo min mogelijk mensen mee te nemen. De ouders van Arne, en Tycho vertrokken dan ook snel na een kopje koffie en gingen Groningen in. Maar bij de buren bleven zeker 6 ouders hangen. Daar sta je dan met je goede gedrag. En ook andere verenigingen namen het niet zo nauw met de volwassenen.

Enfin: rond 11u00 werd het toch tijd voor de eerste ronde. Er werd met de Zwitserse indeling gewerkt, gelijk vanaf het begin. Dat zat zo: in de halve finale hadden alle teams natuurlijk meer of minder punten behaald en een gedeelte daarvan namen ze mee naar de finale. De hoogst geeindigde teams uit de halve finale kwamen dus al met een voorsprong aan de start hier. Ons team had bij het begin 2 matchpunten staan en ze begonnen tegen een ander team met 2 punten, ASA uit Arnhem.


Die waren dus ook vroeg opgestaan!

Nadat alle kinderen hun plek hadden gevonden mochten de teamleiders nog even foto's maken (en instructies geven, maar daar ben ik niet goed in) en vervolgens werd iedereen buitengezet die niet bij de organisatie hoorde. Op zich een goede maatregel, en ook wel rustig voor alle partijen. Als een kind klaar was met zijn partij moest hij/zij ook de zaal verlaten en mocht niet terugkomen om te gaan kijken. Een kind mocht eventueel wel met de teamleider gaan overleggen om remise te mogen aanbieden maar bij ons is dat niet gebeurd. Eigenlijk wel een prima regel want in het verleden heb ik vaak kinderen gezien die zowat over de spelers heen hingen om mee te kijken.

Binnen 10 minuten stond Oscar al voor onze neus: hij had gewonnen en even later verscheen ook Arne met een eerste winstpunt! Ook Luka won, alleen Daniel kwam maar moeizaam op dreef en verloor in deze ronde. Toch 3-1 winst! Lekker begin, alleen krijg je daarna dan een team dat ook gewonnen heeft...

Luka en Daniel hadden wel behoefte om tussendoor even wat uit te rennen en die gingen ondanks de kilte en natheid gewoon naar buiten


waar, geheel in Rotterdamse traditie, een halfpipecircuit was opgesteld! Was ik even blij dat niemand een skateboard had! 1 gipsarm is meer dan genoeg.

De 2e ronde, om 11u50, was tegen Magnus Leidsche Rijn, een van de sterkere teams. De enige die daar glorieus uitkwam, was Oscar, dus deze verloren ze met 3-1.

Daarna kwam de thuisploeg aan de beurt. Die waren vol medelijden dat wij zover hadden moeten rijden, maar niet zó vol dat ze onze jongens zomaar lieten winnen helaas. Daniel en Arne verloren snel maar Oscar en Luka haalden wel een punt: 2-2 dus.

Toen werd het pauze, hoewel volgens mij een groot deel van de dag uit pauze bestond. Er werd behoorlijk goed gegeten, broodjes, fruit en pastasalade (Luka). Arne trok een pak stroopwafels tevoorschijn die tot mijn verbijstering binnen 10 minuten verdwenen waren.

Na de pauze mochten ze tegen Philidor uit Leeuwarden. Die waren ook wat later opgestaan, dus daar verloren ze van, met 3-1. Alleen Oscar won: die had nog niets verloren! Helaas waren er geen live borden aanwezig, en ik geloof dat geen enkel kind op het hele toernooi ook maar 1 partij heeft genoteerd. Daarom heb ik ook geen schaakspelsituatie voor dit verslag, en de mondelinge verslagen van de heren lieten bepaald te wensen over.


Deze spelsituatie hebben we dan nog wel kunnen vereeuwigen.

Staunton, die komen ook uit Groningen, was de tegenstander in de 5e ronde. Die hadden de pech dat hun 3e bordspeler ziek was geworden (corona) en hadden op zo korte termijn geen vervanger, dus Luka had al vóór aanvang gewonnen. Verder was het wel een sterk team. Oscar verloor van Ghilon, die een rating van 1200 heeft, en Daniel moest tegen een meisje met 800 rating. Maar na korte tijd verscheen eerst Arne met een punt en daarna Daniel: die had ook gewonnen! Hij begon er eindelijk in te komen! Dus 3-1 winst. Dat hadden ze wel nodig!

Intussen werden we met enige regelmaat op de hoogte gehouden door Robert, die in Schagen Joaquin, Bent, Jungbin en Stijn begeleidde, die voor kwalificatie in A (JB) en B speelden, met wisselend succes.

Langzaamaan werd iedereen toch wel een beetje moe, de kinderen van al die rondes, en wij van het hangen aan de tafel. Maar ook de tegenstanders waren niet allemaal even fris meer. Daniel kreeg het aan de stok met een speler van Moira Domtoren, de 6e tegenstander, en ik moest hem haastig uitleggen dat die jongen hem expres op stang zat te jagen om hem uit zijn concentratie te halen. Dat trucje werkte niet want Daniel had binnen 4 minuten gewonnen, en ook Oscar en Luka hadden het punt snel binnen. Arne zei dat zijn tegenstander eigenlijk had moeten winnen, maar die maakte een fout en daardoor kon Arne er nog een remise uitslepen: 3½-½!


Na ronde 6 stonden ze er wel érg riant voor!

Deze dag hadden ze niet tegen de teams gespeeld die ze bij de vorige rondes hadden ontmoet. Dus veel goede teams waren er niet meer over. Helaas nog wel 1, de latere winnaars... ESV uit Eindhoven, en die troffen ze dus, geheel onverwacht, in de laatste ronde. Echt jammer, want anders hadden ze deze hoge klassering misschien wel kunnen vasthouden. Maar nu verloren ze met 4-0 en daardoor zakten ze naar de 11e plaats in de uiteindelijke ranglijst, precies waar ze begonnen waren. Heel erg hebben ze daar niet over getreurd want niemand had verwacht dat ze echt mee zouden doen om de prijzen. Bovendien had Ben de bestellingen voor de Mc Donald's al opgenomen en dat was toch weer iets om je op te verheugen.

Tegen 19u00 zaten we in Joure achter de hamburgers, milkshakes enz.


Al was met name Oscar zó moe dat hij het niet op kon.

Arne kreeg ook lekker eten in zijn vakantieverblijf en uiteindelijk had iedereen het toch wel leuk gehad, al was het heel vermoeiend geweest, en waren we rond 21u30 pas thuis. Voor geïnteresseerden nog de definitieve uitslag, waarbij opvalt dat Klim-Op nét naast de prijzen greep door 1 bordpunt minder dan de nr 5 ! Toch wel sneu voor hen.