Jeugdnieuws: Finale NK D-teams online 5 juni @ Tornelo i.c.m. Zoom

door Margreet (verslag) en Robert (stellingen), 1 juni 2021


Afgelopen zaterdag was het dan zover: het D-team, bestaande uit Mees, Joris, David en Oscar V. speelde online in de finale van de clubkampioenschappen. Robin stond deze keer reserve maar heeft niet hoeven te spelen. Op 22 mei hadden ze zich geplaatst voor deze finale, zoals iedereen in een eerder verslag heeft kunnen lezen.

De volgende ploegen hadden zich voor deze finale geplaatst en namen de punten uit de halve finale mee:Dat zag er bepaald niet uit als een eitje, zeker als je naar diverse ratings zat te kijken, en dat was het dus ook niet.

De tijd was weer hetzelfde ingesteld als bij de halve finale, dus 25 min pppp + 5 seconden increment. Na al die rondes Tornelo kon het D-team moeiteloos inloggen bij het toernooi en ze begonnen uiteindelijk maar een paar minuten later dan het wedstrijdschema aangaf.

In ronde 1 troffen ze meteen het team van ESV, net als de E vorige week. Dat was wel even schrikken want die staan bekend als zo ongeveer de sterkste club van Nederland op dit moment. Anderzijds: ze konden dat maar gehad hebben. Het viel mee!

Mees speelde een goede partij tegen Wendy (voormalig Nederlands kampioen bij de D-jeugd) en uiteindelijk bood zij bij gelijke stand, met 2 minuten minder op de klok, remise aan en Mees accepteerde, netjes. Ook Joris speelde remise, tegen Ivan. Ze hadden een opmerkelijke eindstelling:


45.Kd2 is door Joris gespeeld. Zwart kan niks, want de witte pion staat verdedigd en de zwarte pionnen kunnen niet meer verder. De witte koning bleef maar tussen c2 en d2 bewegen en Ivan geloofde het toen wel.

David wilde maar niet lekker op dreef komen, hij speelde ook erg snel en verloor van Sascha, maar Oscar kreeg Luna tegenover zich en won! Dat betekende dus 2-2! En dat tegen ESV, echt een opsteker voor het team.

Oscar Verwer met wit, het Schots gambiet als opening, waar Luna al meteen heel veel moeite mee had.


5...dxc3? (Pf6 had hier gespeeld moeten worden) 6.Lxf7+, dat lijkt een offer maar is het niet want na Kxf7 volgt Dh5+ en de zwarte loper zal sneuvelen. Luna koos dan ook voor Kf8 en de witte loper ging weer terug naar d4 en de zwarte koning kon niet meer rokeren.

Oscar hield de druk erop en op het eind maakte hij het mooi af:


40...Kc8 41.De8+ Kb7 42.De4+ (dubbele aanval) Ka7 43.Dxh4 en Luna gaf op.


De schaakvereniging SMB (uit Nijmegen) trad aan in de 2e ronde. Zij waren op papier wat minder sterk, en dan hoop je op een goed resultaat en dat kwam er ook. Mees won, na een lange strijd met nog 44 seconden op de klok, Joris ook, heel wat sneller.

Joris met zwart tegen Mathias Freijse


24.fxe4?? (Dxe4 had hier gespeeld moeten worden) Tf3! De dame kan niet vluchten, want dan volgt er mat in twee zetten 25.Txg7+ (wanhoopsoffer) Kxg7 26.Tg1+ Kh7 27.Tg3 Txe3 en de witte dame is van het bord. Joris haalde het punt daarna gemakkelijk binnen.


David verloor helaas en Oscar had een remise door zettenherhaling, wel jammer want hij had vast nog kunnen winnen. Ergens halverwege viel de Zoomverbinding weg en kwamen er wat angstige appjes langs, maar de partijen gingen wel gewoon door, en even later kon iedereen weer contact maken. Mooi 2½-1½ gewonnen.

Toen werd het tijd voor de nummer 1 van de lijst: HSG, uit Hilversum. En dat viel niet mee. Mees speelde tegen Wouter Terlouw, een sterke E-speler waar Oscar K ook al kennis mee heeft gemaakt (en van verloren) en verloor:

Hollandse opening en Mees heeft het al snel lastig. Dan volgt de volgende stelling:


11...h6? daar ging Mees spijt van krijgen, want nu ligt g6 open. 12.Ph4 Pa6 (die had hij daarnet beter kunnen spelen) 13.Pg6, een vork, Df7 14.Pxf8 en de zwarte toren sneuvelde.


Ook Joris en David verloren. Alleen Oscar wist zijn partij keurig te winnen, dus uiteindelijk een 1-3 verlies.

De 4e ronde, tegen Moira Domtoren, zag er toch minder angstaanjagend uit. Mees en Joris wonnen dan ook vlot, David had helaas helemaal zijn dag niet en verloor heel snel en ook bij Oscar zat het er deze ronde niet in. Hij gaf op met een loper achterstand. Dus weer een gelijk spel!

In de laatste ronde had ik toch het gevoel dat iedereen een beetje gaar was; de rapen in ieder geval wel, want de jongens moesten weer eens tegen Klim-Op! Mees ging er vol goede moed in en speelde tegen Parsa een prima partij, waarbij Parsa door zijn tijd ging (maar anders had Mees waarschijnlijk ook gewonnen!)

Het beslissende moment:


31.Pb7? Parsa had een prachtige octopus, maar die ging nu van het bord af 31...Lxb7 32.Txb7 a6 33.Tb6 d5 en de d-pion ging naar de overkant, punt voor Mees.


Joris en David verloren van Rawi en Samuel helaas. Op bord 4 speelde Oscar tegen Janice (Nederlands kampioen bij D-meisjes), die hij eigenlijk wel aankon. Alleen kwam hij wat krap in zijn tijd te zitten en toen moest hij ineens naar de wc! Hoewel hij het best had kunnen redden (hij stond in het eindspel een toren tegen een loper voor) bood hij remise aan en dat accepteerde ze natuurlijk. Dat was een beetje jammer want nu verloren ze deze ronde met 1½-2½. Nou ja, daar doe je nu niks meer aan.

Hieronder dan de einduitslag: ons D-team is keurig op de 6e plaats geëindigd. Ze hadden op meer gehoopt, maar 6e is natuurlijk een heel mooi resultaat!