Jeugdnieuws: succes op het Erasmiaans Schaakfestijn

door Femke, 17 maart 2019

Op zaterdag 16 maart 2019 werd voor de 7e keer het Erasmiaans Schaakfestijn georganiseerd. Dat is een jaarlijks schoolschaaktoernooi waarbij in teams van 4 kinderen van eenzelfde basisschool uit regio Rotterdam wordt gespeeld. Aangezien Badr, Fender, Loek en Tycho bij elkaar in groep 5 van de Talmaschool-Quadratum zitten én alle vier bij RSR Ivoren Toren spelen was dat team snel geformeerd. En zo werd team De Schaakmatties aangemeld voor groep C De beloften, voor kinderen uit groep 5 en 6. Ook Philippe van onze club deed mee; die zit op een andere school en speelde dus voor Team Arentschool, ook in groep C.

De Schaakmatties doen alvast de Warming Up

Het toernooi vindt ieder jaar plaats in het gebouw van het Erasmiaans Gymnasium. Een prachtig pand met prachtige akoestiek (als je van zingen houdt). Gelukkig werden de partijen van groep C (groep 5/6) en groep D (groep 2/3/4) gespeeld in de gymzaal. Er waren in totaal maar liefst 46 teams waarvan 24 in groep C. Het was echt een drukte van jewelste, met 46 teams * 4 spelers = 184 kinderen + bijbehorende ouders was het met recht een schaakfestijn te noemen. Nadat wethouder Kasmi van Onderwijs, cultuur en toerisme het toernooi had geopend kon iedereen beginnen.

Wethouder Kasmi opent het toernooi met de eerste zet

Alsof er bij RSR Ivoren Toren al niet genoeg getraind zou zijn, werd in de aanloop naar het toernooi in de klas druk geoefend. De zetten werden doorgenomen en De Schaakmatties waren er helemaal klaar voor. Badr begon op bord 1, maar werd na 2 partijen naar bord 2 verplaatst door een strenge wedstrijdleiding die zich strikt aan een inschrijvinglijstje hield. Badr is de laatste tijd echt in topvorm en hij haalde 7 uit 8, en dat terwijl hij al een wedstrijdje voetbal in de benen had die ochtend. Badr trof in de 2e ronde Philippe van de club, die hij mooi versloeg. Tycho ging na 2 partijtjes van bord 2 naar bord 1 en deed het ook heel goed, met 8 uit 8 knap ongeslagen. Fender speelde super op bord 3, heel steady haalde hij 7 uit 8. Voor Loek was het zijn eerste toernooi en was het natuurlijk extra spannend. Hij deed het ook geweldig, met 4 uit 8, waarvan hij er ook nog 1 verloren had door een kinderachtige herdersmat.

Philippe is er klaar voor

Al snel werd tijdens het toernooi duidelijk dat team De Schaakmatties best kans had op een beker. Zeker toen Loek, Fender, Badr en Tycho alle vier 3 keer achter elkaar wonnen; een ware hattrick! Hoewel die term oorspronkelijk uit het cricket komt, is hij bij het schaken dus ook best van toepassing. Ze stonden al snel bovenaan, maar dan is het natuurlijk kunst om het vast te houden. Badr rekende voor de 8e en laatste ronde handig uit dat 2-2 voldoende was om de 1e plek te behouden. Ook die ronde speelden ze super en zo eindigden ze met 15 van de 16 matchpunten (van de 32 partijen werden er 26 gewonnen!) op de 1e plek van Groep C! Philippe werd met zijn team Arentschool 7e met 9 bordpunten.

Tycho, Badr, Fender en Loek moeten nog wel even de 1e plek vasthouden...

Na de wedstrijden kreeg iedereen nog een leuk aandenken aan het toernooi; een pen met een zaklampje. Daarnaast was er nog een loting met mooie prijzen; Tycho was een van de gelukkigen en won een leuk reisschaakspelletje. Tijdens de uitreiking van de bekers dreigde het nog even mis te gaan. Toen de winnaar van groep D (van de groepen 2/3/4) bekend werd gemaakt sprongen Badr, Fender, Loek en Tycho al bijna op om hun beker in ontvangst nemen. Ze keken wel een beetje beteuterd toen een ander team werd genoemd als 1e. Gelukkig was daarna wel hun groep C aan de beurt en kregen ze alle vier een prachtige medaille en een grote gezamenlijke beker voor de 1e prijs!