Jeugdnieuws: Groot succes op de JCK voor C en E: Drie teams plaatsen zich voor de NK (JCC)

door Angelo, Ruud, Robert en Margreet, 12 maart 2019


Op zaterdag 9 maart zijn de jeugdkampioenschappen van de RSB in de categorieën C en E gehouden, in Den Haag, dat dan weer wel. De Haagse bond heeft veel moeite om teams uit de regio te vinden en bij de RSB valt het ook niet altijd mee. Dus doen de twee bonden het samen, zodat er toch een behoorlijk toernooi ontstaat. Er was dus eigenlijk sprake van de RSB/HSB-jeugdclubkampioenschappen.

Elke bond heeft recht op minstens één NK-plaats per categorie. De categorieën C en E speelden op de eerste speeldag (9/3) in Den Haag. Over twee weken volgt de andere speeldag voor AB en D in Spijkenisse. Bij de C waren er 4 NK-plaatsen te verdelen onder de negen deelnemende teams. Bij de E waren er zelfs 8 tickets voor de 12 deelnemers.

In de aanloop naar het toernooi bleek het vooral moeilijk om voldoende C-teams bij elkaar te vinden. Vanuit onze club was het vrij gemakkelijk om een team te vormen, maar om een tweede team op te kunnen stellen moest er wel een kunstgreep gedaan worden. Jordan Lam, die bij Klim-Op speelt is dubbel-lid bij ons geworden zodat hij 9 maart in C2 kon meespelen.

Er werd gespeeld bij de Kameleon, doordeweeks een revalidatiecentrum. Omdat de grote bijzaal niet beschikbaar was, was er eigenlijk veel te weinig plek voor kinderen die klaar waren met schaken en ouders. Gelukkig bleef het lang droog buiten, maar ouders zochten soms de vreemdste plekken op om rustig te kunnen zitten.

Dit jaar deden we met 2 C-teams en 2 E-teams mee. Vooraf verwachten we veel van C1 en vooral E1. Het werd nog beter dan verwacht.

Team C1
Doordat het op het laatste moment toch lukte om een tweede C-team op de been te brengen hebben we vooraf nog een tactische wissel toegepast. Joris en David versterkten het eerste en Jungbin en Kick kregen meer uitdaging op de eerste twee borden van het tweede. In de E werden er 5 rondes gespeeld met klok: 25 minuten pp en 15 seconden extra per zet.

De loting was ons helaas niet gunstig gezind. We moesten meteen aan de bak tegen favoriet en grootste concurrent Klim-Op met op bord 3 Jannes. Zijn tegenstander Joris was nog niet aanwezig dus moesten we enigszins verzwakt spelen. David schoof een bord op en moest dus tegen Jannes en het lege bord werd bezet door Jungbin die met zijn team C2 een bye had. De borden drie en vier werden vrij kansloos verloren. Maar op de andere borden stormde het flink. Dit was eigenlijk een finale waardig. Joaquin versloeg de sterke Daniel Franke. Bent stond remise. Hij mocht van TL Angelo remise aanbieden. Bent besloot om door te vechten in het teambelang. Dat vechten is een understatement. Beiden hadden nog een pion en een toren. Bent witte pion stond op a4 en de zwarte pion op d5. In tijdnood gaf Bent zijn pion weg en was de partij klaar. 3-1 verlies. We hadden het kampioenschap niet meer in eigen hand.

De 2e wedstrijd was tegen Spijkenisse. Met Joris nu wel aanwezig werd het een makkelijke 4-0. Ook de 3e wedstrijd werd 4-0 tegen kleine broer C2. Zie voor meer over die wedstrijd bij het verslag van C2.

De 4e wedstrijd moesten we het opnemen tegen het tweede team van Klim-Op. Joep speelde op bord twee bij onze tegenstander. Hij deelde het punt met Bent. Door overwinningen van Joaquin en Joris konden we ons de nederlaag van David permitteren. 2½-1½.

De laatste wedstrijd tegen Botwinnik C werd met dezelfde score beslist in ons voordeel. Nu was het halfje Joris en wonnen David en Joaquin.

Met 8 van de 10 wedstrijdpunten zijn we ruim 2e geworden achter Klim-Op 1 (van Jannes). Beide teams gaan samen met Klim-Op C2 (met Joep) en Botwinnik naar het NK, beter bekend als de Jeugdclubcompetitie (JCC) in het najaar in Rotterdam. De speeldagen zullen zijn 14/9, 5/10, 9/11 en 30/11. In de verwachting dat Joris en David zich voor de JCC-D zullen plaatsen zullen Jungbin en Kick voor hen invallen bij de JCC-C.

De beste teamprestatie was van Joaquin die het maximale eruit haalde met 5 uit 5. Joris kon dat niet halen want miste de eerste partij, maar kwam met 3½ uit 5 ook erg goed voor de dag.

Succes bij de JCC. TL Angelo

Team C2
Het was vooraf nogal spannend, gaat het lukken om een 2e team op de been te brengen of toch niet... Door het afzeggen van één van de geselecteerde spelers was er één speler te kort. Gelukkig konden we na veel rondvragen iemand lenen van Klim-Op en zodoende was er toch een bezetting aan het vierde bord. Zo helpen we elkaar. Joep en Jannes speelden juist voor Klim-Op. Deze speler deed zijn best heeft helaas alleen in de laatste wedstrijd een partij kunnen winnen.

Vooraf zijn de verwachtingen niet heel erg hoog gespannen, de vier hoogst eindigende teams mogen naar het NK, team C2 heeft als ambitie om niet als laatste te eindigen.

Alle wedstrijden worden in dezelfde volgorde gespeeld: 1e bord is voor Jungbin, bord 2 is voor Kick, bord 3 voor Jungmin en bord 4 voor de gastspeler Jordan. Op Jordan na allemaal D-tjes, dus een goede oefening voor de JCK voor D-teams twee weken later.

De eerste ronde kreeg het team een bye. Doordat er een oneven aantal teams waren, was er altijd een team een ronde vrij. We begonnen dus met twee gratis wedstrijdpunten. Jungbin kon daardoor invallen in team C1, omdat Joris de eerste partij moest missen.

De 2e ronde was tegen Voorburg, op papier de enige zwakkere tegenstander (gem. rating 490, tegenover ons 588), en dat werd een spannende thriller. Bord 4 werd heel snel verloren. Aan de andere borden was het gelukkig spannender. Langzaam werd ons team van het bord geschoven, Kick verloor en Jungmin won. Jungbin had vanuit een remisestelling zijn dame op een presenteerblaadje gegeven, maar gelukkig sloeg zijn tegenstander niet en kan hij even later zelfs een pion winnen en de wedstrijd uitserveren. Het derde wedstrijdpunt was nu wel op eigen kracht. 2-2.

In de 3e ronde 'mochten/moesten' we tegen team 1 van onze eigen club, dat is eigenlijk ook zoals het hoort. Als je elkaar later tegenkomt, zou één van beide teams het andere team eventueel kunnen bevoordelen, dat moet natuurlijk worden voorkomen! Het 2e team verloor met 4-0, maar met een beetje geluk had het ook wel 2-2 kunnen worden. Jordan en Jungmin verloren heel snel van David en Joris. Kick maakte het Bent heel lang heel lastig en had minstens een halfje verdiend, maar gaf het helaas uit handen. Bij Jungbin-Joaquin was het nog spannender. Helaas werd Jungbin afgeleid door wat overlast aan het bord van Joep achter hem, waardoor hij zijn concentratie verloor. Volgende keer beter, je kan het.

Ronde 4 tegen Klim-Op C1, ook hier begint bord 4 met een hele snelle nederlaag, maar dat was te verwachten tegen zijn sterkere clubgenoot. Eigenlijk begint voor de rest dan pas de wedstrijd. Ook hier viel weer een 4-0 te betreuren en weer was dat geflatteerd.

De laatste ronde was tegen Messemaker. In deze ronde won onze gastspeler Jordan in recordtijd, in een mum van tijd werd het vervolgens 3-0 en de laatste partij ging nog lang duren. Weer werd er gevochten als een leeuw met als laatste het 1e bord van Jungbin. Uiteindelijk wordt hier toch het loodje gelegd en winnen we met 3-1, klasse mannen!

Van de 9 teams weet het 2e team zich net niet te plaatsen, alleen de eerste 4 kwalificeren zich hiervoor. Helaas eindigen we nu op een 6e plaats. Met een eigen 4e speler had er misschien nog meer in gezeten. Gezien de verwachtingen vooraf mogen we hier zeer zeker niet ontevreden mee zijn. We hielden toch grote verenigingen Messemaker, Spijkenisse en Sliedrecht onder ons. Dapper gestreden, veel geleerd en een waanzinnig leuke dag gehad! Het was een goede generale repetitie voor het D-kampioenschap.

Most valuable player was Jungmin met 2 uit 4. De anderen haalden allen één punt.

Bedankt allemaal! ;-) TL Ruud

Team E1
In de E hebben we zoveel kinderen dat er misschien nog wel een derde team bij had gekund, maar dat zou geen sterk team zijn geweest, dus bleef het bij twee teams. En die hebben het geweldig gedaan!

In de E werden er 7 rondes gespeeld met klok: 15 minuten pp en 10 seconden extra per zet. Als je erg snel klaar was kon dat betekenen dat je aan het einde van de partij meer tijd over had dan toen je begon. Dat is ook diverse keren gebeurd.

Team E1 bestond uit vier kinderen, te weten Mees, Oscar, Robin en Tycho. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, Mees is in topvorm. Vorig jaar haalde hij bij dit toernooi op bord 2 al 7 uit 7, dit jaar herhaalde hij dat kunststukje op bord 1! En het waren niet de minsten waarvan gewonnen werd. Zo wist hij te winnen van angstgegner Yuko Paulzen en van David Madularea, onlangs nog de winnaar van het Grand Prix toernooi in Schiedam. Prachtige röntgenaanvallen werden afgewisseld met fraaie pionneneindspelen. Een mooie opsteker voor Mees met het oog op de komende nationale kampioenschappen. En daarnaast kreeg hij ook nog een medaille voor de beste teamspeler.

Ook Oscar had een prima toernooi met 6 uit 7. Alleen tegen Sarah-Joy Koorevaar, de vrouw in vorm (die een week eerder een kwalificatieplek voor het NK D had veroverd), moest hij het onderspit delven. Robin en Tycho speelden wisselvallig. Robin had moeite om door te drukken en mat te zetten, Tycho schaakte regelmatig te snel. Aandachtspunten voor de schaakles dus, maar met 4 uit 7 konden beiden best tevreden zijn.

Tegen Messemaker werd met 3-1 verloren en tegen topteam Voorburg, de uiteindelijke winnaar, werd gelijkgespeeld. De overige partijen werden gewonnen, zodat E1 met 11 matchpunten uit 7 wedstrijden en 21 bordpunten de derde plek (is tweede van de RSB) veroverde. Dit zorgde voor een mooie beker en natuurlijk ook voor een plek op het NK E voor clubteams.

TL Robert

Team E2
Team E2 bestond uit 5 kinderen. Het is altijd prettig om een reserve te hebben voor het geval er iemand uitvalt, wat zeker in deze categorie nog weleens voorkomt (vermoeidheid, spanning, veel verloren etc.). In dit team speelden Badr, Alexander, Noah, Simon en Cedric mee. Omdat je natuurlijk als reserve ook niet een hele dag alleen maar wilt zitten toekijken, hebben we de laatste drie laten rouleren. Badr en Alexander speelden alle partijen omdat zij de meeste ervaring hebben en ook de hoogste rating. Simon, Noah en Cedric speelden om de 2 rondes er 1 niet.

In ronde 1 moesten de twee teams van onze club meteen tegen elkaar (dan was dat maar vast gebeurd). Het is natuurlijk wel zo dat team 1 per definitie beter is dan team 2, zo ook nu. E2 verloor met 3-1. De enige winnaar was Noah, die Robin erg knap wist te verrassen.

De 2e ronde moesten de heren meteen aantreden tegen nog zo'n sterke tegenstander, namelijk Klim-Op E1. Dat beloofde ook niet veel goeds. Maar Badr, die met sprongen vooruit gaat, wist toch te winnen van hun eerste bordspeler Rawi Wortman die een rating heeft van 705, terwijl Badr op 339 staat! Nou die rating gaat flink stijgen binnenkort! Ook deze ronde een 3-1 verlies.

Daarna kwam, met Cedric in de ploeg, Botwinnik als tegenstander. Die hadden een ernstig probleem want hun eerste bordspeler was er niet. Badr had dus een gratis punt en Cedric ook min of meer want die deelde een soort herdersmat uit. Ook Alexander en Simon wonnen makkelijk: 4-0.

In de 4e ronde moesten ze tegen Klim-Op E2, doorgaans ook geen makkie. Noah kreeg op bord 3 een herdersmat te verwerken, dat gaat hij vast in de training met Ruud nog even bekijken, maar Alexander en Simon wisten te winnen. Badr aan bord 1 slaagde er met veel kunst en vliegwerk in om een remise af te dwingen, zodat het team met 2½-1½ won!

Tegen Messemaker was echter geen kruid gewassen, die werden dan ook kampioen van de RSB. Ons tweede team verloor dan ook met 4-0, hoewel Badr lang standhield tegen Yuko.


De 1e ronde: rechts E1 met van achter naar voren: Mees, Oscar, Robin en Tycho en links E2 met Badr, Alexander, Noah en Simon (die schaak staat).

In de 6e ronde was het een heel ander verhaal tegen het team van Kralingen. Die waren op papier dan ook veel zwakker en onze ploeg won met 3-1. Er was nog wel even een opvallend incidentje met een speler van Kralingen die zijn dame weggaf aan Cedric. Daarna raakte Cedric per ongeluk een stuk aan waar hij niet mee wilde zetten. Toen zei de tegenstander dat ze opnieuw moesten beginnen en zette alle stukken terug in de beginstand. De teamleidster van Kralingen trad gelukkig meteen op tegen dit valsspelen en verklaarde de partij gewonnen voor Cedric (ze had ervaring met de streken van haar pupil). Badr speelde misschien wel de mooiste pot van de dag. Met een dame achterstand, deed hij een loperoffer. Met een lach op het gezicht sloeg de tegenstander de loper, waarna Badr keurig achter de paaltjes mat zette met zijn toren. Oeps.

Ook de laatste ronde won ons team met 3-1, dit keer van SHTV 2. Voor E2 leverden deze prestaties de vijfde plaats van twaalf deelnemende teams op, met 8 matchpunten uit 7 wedstijden en 14½ bordpunten. Daarmee werd ook een plek op het NK E voor clubteams binnengehaald! Voor Badr was er nog als extra een medaille want hij had binnen dit team de meeste bordpunten gehaald.

TL Margreet

Voor meer info en uitslagen zie https://www.messemaker-1847.nl/jck/.