Wouter speelt in de CL (2)

door Wouter, 14 januari 2024


Beste leden,

Zo vertel ik jullie hoe mijn tweede partij in de Champions League verlopen is. Eerst laat ik jullie weten dat jullie bestuur op zoek is naar een nieuw onderkomen. We hebben een aantal locaties bezocht en er volgen er nog een aantal. Uiteraard nemen wij geen besluit zonder de leden geraadpleegd te hebben. Als jullie nog suggesties hebben, laat ons weten!

Dan mijn partij tegen Herman Keetbaas. In de ruilvariant van het Spaans won Herman mooi een pion in de opening. Na 15 zetten had ik al de neiging om op te geven. Maar opgeven kan altijd nog. Ik zou nog volop de gelegenheid krijgen. De computer is minder wanhopig dan ik was. Want dit was de stelling na wits 19e zet:


Herman Keetbaas - Wouter Scheffer; na 19. Td5

De torenzet ziet er mooi uit. Eerlijk gezegd had ik hem zien aankomen. Ik was in de veronderstelling dat ik niet kon slaan, omdat ik mijn witveldige loper niet wilde missen, maar ook omdat ik de complicaties na Db5+ niet overzag. Die witte a-pion is al een behoorlijk end op weg naar promotie. Ik speelde dus snel 19. ...Dxb2. Slechte zet. De toren slaan was veruit het beste. Daarna staat het gelijk. Na Ld6 heeft zwart druk op h2. Hij kan rokeren en de a-pion zal geduld moeten hebben. Db5+ had niks gedreigd. Wat een paniek zo'n lullig schaakje in mijn brein kan veroorzaken.


Dan de stelling na 24. Pd4

Zwart staat verloren. Het paard komt binnen met vernietigend effect. En de a-pion is inmiddels al bijna een stuk waard. Ik zag dat mijn dame aangevallen staat. Toch leek het me een goed idee om nu wel een toren te slaan. 1-0.

Zo begint mijn avontuur in de Champions League met 0 uit 2. Het enige positieve eraan is dat het niet slechter had kunnen zijn. Ik zie uit naar nummer 3.