HZ schaaktoernooi,
5 - 12 augustus, Vlissingen

door Robert Aarts, 1 september 2023


De zomervakantie is weer voorbij en overal komt het schaken weer op gang. Maar ook in de vakantietijd werd er op een aantal plekken fanatiek geschaakt. Zo was van 5 tot en met 12 augustus 2023 het sterk bezette HZ schaaktoernooi in Vlissingen met maar liefst 233 deelnemers.

Het was alweer de 25ste keer dat dit toernooi gehouden werd. Vanuit RSR Ivoren Toren deden Joaquin, Mees, Rhys en Oscar mee. Speeltempo was 90 minuten per persoon voor de eerste 40 zetten, met een toevoeging van 30 seconden per zet, met daarna 30 minuten extra voor de rest van de partij. Op vrijdag 4 augustus was er ook nog een simultaan tegen GM Samvel Ter-Sahakyan (2609) georganiseerd. Hij speelde met 90 minuten speeltijd tegen 20 deelnemers die een uur speeltijd kregen. Ter-Sahakyan wist alle partijen (!) te winnen, hoewel Joaquin als laatste aan het bord in tijdnood eeuwig schaak miste.


Simultaan op vrijdag

Wat bijzonder aan het HZ schaaktoernooi is dat alle deelnemers bij elkaar in één groep zitten en dat er iedere dag niet overdag maar in de avond geschaakt wordt. Dit heeft als voordeel dat er overdag tijd is voor andere activiteiten. Zo werd er gezwommen in de zee, waren er stevige wandelingen, werden er spelletjes gedaan en kon woensdag de Rescue Event bezocht worden.


De zee is best koud, maar toch wel lekker


Demonstratie reddingsactie bij het Rescue Event


Reddingsrobot in actie bij het Rescue Event


Heel veel oldtimers bij het Rescue Event


Naast het schaken is er ook tijd voor andere spelletjes


Speelzaal Vlissingen


Joaquin is begonnen


Rhys en Oscar in actie (foto Markus van Rest)


Lastige partij voor Mees tegen GM Daniel Dardha, rating 2598 (foto Markus van Rest)

En hoe waren de resultaten na een volle week schaken? Voor Oscar was iedere avond een wedstrijd schaken behoorlijk pittig. Hij eindigde het toernooi met 3 uit 9. Rhys en Mees speelden het toernooi als voorbereiding op het EK in september en zagen dat het met de vorm wel goed zit. Rhys haalde 5 uit 9, Mees 5½ uit 9. Joaquin leek op weg naar een ratingprijs, maar zag helaas bij de laatste partij na meer dan 5 uur schaken het toreneindspel de mist ingaan. Hij sloot het toernooi af met 3½ uit 9. Ter-Sahakyan won het toernooi met 7½ uit 9.