Schaken in Graz,
17 tot en met 23 februari

door Robert Aarts, 26 februari 2024


Hoe gaat dat als een stel jongens met elkaar in het buitenland wil gaan schaken? Dan is het een hoop heen en weer appen, niet tot een besluit komen, op het laatste moment afzeggen en uiteindelijk blijkt er een volwassene mee te moeten. Ik had nog voldoende vrije dagen staan en Graz leek me een leuke stad om te bezoeken, dus uiteindelijk stond ik samen met Joaquin en Rhys vrijdagochtend 16 februari op Schiphol om het vliegtuig te pakken naar Wenen. In mijn tas een tablet en een dik boek over de zonnekoning.

De security check ging verrassend snel, dus er was tijdens het wachten bij de Starbucks al voldoende tijd voor de heren om schaakstellingen door te nemen.We kwamen om half 3 in de middag aan in Wenen waar we bij het treinstation in de Burger King konden wachten op de trein naar Graz. Ook daar werd vrolijk verder geschaakt en toen we eindelijk om half 6 in de trein zaten, kon het grote schaakbord erbij gepakt worden.Ondertussen hadden we trek gekregen, maar gelukkig konden we in de trein een avondmaaltijd bestellen. Om 9 uur ’s avonds kwamen we in het hotel aan.

De volgende ochtend een stevig ontbijt en daarna was het een half uur wandelen naar de toernooilocatie om Joaquin en Rhys in te schrijven. De toernooilocatie was de Kamer van Koophandel van Graz, waarbij de deelnemers verdeeld werden over twee verdiepingen. Joaquin deed mee in groep B (tot rating 2000), Rhys in groep A. Speeltijd was 90 minuten per persoon en 30 seconden increment. En er was streng toernooibeleid; je mocht maximaal een kwartier te laat zijn voor je partij en telefoons in de zaal waren verboden.
Bij de opening bleek dat er maar liefst 500 deelnemers aanwezig waren uit 50 verschillende landen! Vanuit RSR IT was ook Lucas aanwezig, die door vroeg te boeken met de nachttrein had kunnen reizen.De eerste partij was voor Joaquin en Rhys even een domper. Beiden verloren door een knulligheid. Op zondag wonnen ze allebei de dubbele ronde, ze stonden nu op 2 uit 3. Joaquin had een meevaller in ronde 3 door de volgende partij:Wit: Joaquin Aarts – Zwart: Matteo Gstrein, 18 februari Graz

Een damegambiet in de opening en deze stelling komt op het bord. 7. Df3 Lg4? (Lg6 of h6 is beter) 8. Lxf6 Db6?? (Dd7 verdedigt in ieder geval de loper nog, maar na Df4 gxf6 is de zwarte stelling wel een gatenkaas) 9. Dxg4 gxf6 (de b2-pion kan niet geslagen worden, want dan volgt Dc8#) 10. Tb1 en zwart gaf op.


Na dinsdag stond Joaquin op 4½ uit 6 en Rhys (mede door een remise tegen een grootmeester) op 3½ uit 6. Rhys wilde woensdagochtend in het hotel zijn partij voorbereiden, maar Joaquin wilde wel wat van de stad zien. Dus gingen we onder andere de Schlossberg op om de Uhrturm te bezoeken.De volgende dagen waren pittig. Joaquin kwam uiteindelijk uit op 5½ uit 9, Rhys kwam uit op 4 uit 9. Daarmee werd Joaquin 22ste van de 108 B-spelers en Rhys 84ste van de 150 A-spelers. Lucas werd met 4 punten 100ste in de A-groep.


Na afloop werd er nog een Oreo milkshake en een burger genuttigd. Midden in de nacht gingen we via München weer terug naar Schiphol. Doodmoe kwamen we zaterdag om 11.00 in de ochtend aan, maar de schaakweek in Graz was een mooie ervaring geweest!