Harmen wint Coppa

door IWL Michael, 29 juni 2024


Op vrijdag 28 juni werd de Coppa-finale gespeeld tussen Harmen en Mark, terwijl in de rest van de zaal een Armageddon-toernooi werd gehouden.


Tijdens het middenspel met dame en alle lichte stukken op het bord stond Harmen optisch veel beter omdat de pionnen voor Marks koning allemaal opgeschoven waren en de koning zich dus niet zo comfortabel voelde. Toch lukte het Mark om een pion te winnen. Door de onveilige koning kon Harmen echter tegenspel creëren. Harmen won de pion terug, maar miste een kans om de dames op het bord te houden. In het eindspel had Mark een vrijpion die alleen te stoppen was door een stuk te offeren. Nadat dit was gebeurd kon de laatste pion van Mark makkelijk afgeruild worden waarna het remise werd en dus snelschaken.

Tijdens het snelschaken kwam Harmen ernstig in de problemen toen Mark op de koningsvleugel dreigde door te breken terwijl Harmens stukken op de damevleugel naar een dood spoor keken. Met een wanhoopspionoffer lukte het Harmen om nog wat tegenspel te creëren. Een paar zetten later waren de rollen omgedraaid en begon Harmen aan een offensief via de open lijnen, die Mark eerder had gecreëerd op de koningsvleugel. Mark moest voorkomen dat hij een dame verloor, maar ging hierdoor mat in het midden van het bord.


Opvallend feit is dat Harmen het meeste geluk had met de kleurloting (5x wit en 1x zwart), terwijl het Mark niet meezat (1x wit, 4x zwart). Alleen Oscar deed het nog slechter met 5 keer zwart. Is dit het succes om de Coppa te winnen?