Bezoek op 7 juli aan het NK Schaken in Utrecht

door Robert Aarts, 15 juli 2024


Na een afwezigheid van 18 jaar (!) maakte Jan Timman zijn rentree bij het NK Schaken in Utrecht. Dat wilden Joaquin en ik wel gaan zien, wat betekende dat we in het eerste speelweekend al naar Stadion Galgenwaard moesten gaan. Er werd namelijk gespeeld volgens het knock-outsysteem en omdat Jan Timman in de eerste ronde tegen topper Erwin l’Ami moest, kon het toernooi zondagavond al klaar zijn voor Jan.

Zondag gingen we, nog in de Oranjestemming na de enerverende voetbalwedstrijd Nederland-Turkije van zaterdagavond, rond het middaguur naar Stadion Galgenwaard. Twee jaar terug waren we nog bij het NK in Groningen geweest en dat was best wel armoede geweest (er werd gespeeld in een gymzaal midden tussen honderden amateurschakers).

Stadion Galgenwaard is echter een mooie locatie waar een gedeelte van de verdieping iedere dag gebruikt werd voor nevenactiviteiten (op zondag was dat omnischaken, je schaakt dan op meerdere borden tegelijk), een gedeelte analysezaal was en een gedeelte wedstrijdzaal. Het zag er echt prima uit voor de deelnemers. Alleen demonstraties en de open dag van FC Utrecht zorgden voor wat geluidsoverlast.


aankomst bij het stadion



omnischaak



analysezaal



Jan Timman zit klaar



Jan Timman loopt even een rondje door de speelzaal



uitzicht vanuit de zalen


Het was leuk om Jan Timman te zien spelen, hij wist de twee normale partijen keurig remise te houden. Helaas was de tiebreak een brug te ver voor hem. Ik blijf knock-out vreemd vinden bij schaken, het voordeel is wel dat iedere partij ergens over gaat. Maar de tiebreaks krijgen ook een hele belangrijke rol in het kampioenschap.

Een ronde later bijvoorbeeld leek l’Ami weer door middel van de tiebreak te gaan winnen. Na winst met zwart in de eerste partij tegen Tiviakov was remise met wit in de tweede partij voldoende geweest. L’Ami ging heel snel stukken ruilen, maar in tijdsnood ging het gruwelijk mis voor hem:


47. Kc5?? Het zwarte paard kan nu richting de witte pionnen (Lc5 had dit voorkomen), Pd6 is dan ook het antwoord van Tiviakov. 48. a5 Pe4+ (paard is nu op weg naar g3) 49. Kb6 Kd7 50. Kxa6 Kc8 (zwarte koning gaat de witte a-pion tegenhouden) 51. Kb6 Pxg3 52. a6 Kb8 en l’Ami gaf op. Even later ging het in de sudden death ook mis voor l’Ami.

Max Warmerdam won de finale van Tiviakov en werd daarmee Nederlands kampioen. Bij de dames werd Maaike Keetman Nederlands kampioene door in de finale te winnen van Anne Kuipers-Haast.