Amsterdam Science Park Schaaktoernooi, 13 tot en met 21 juli

door Robert Aarts, 24 juli 2024




In sporthal Universum op het terrein van Science Park Amsterdam werd er negen dagen lang geschaakt door 242 deelnemers bij het open toernooi. Ook waren er nog eens 154 schakers die met een vierkamp meededen. Vanuit RSR Ivoren Toren waren Joaquin, Homayoun (groep A, vanaf rating 1950), Oscar, Jung Min, Bas, Amir (groep B, rating 1750-2000), Jason en Maxim (vierkamp) aanwezig. De bedenktijd voor elke speler was 90 minuten voor 40 zetten, gevolgd door 15 minuten extra tijd voor de rest van de partij met een increment van 30 seconden per zet vanaf het begin van de partij.

De partijen begonnen dagelijks om 12.30, zodat het voor de meeste mensen goed te doen was om iedere dag op en neer te reizen vanuit huis. Ook was het handig dat treinstation en bushaltes in de buurt waren. Verder was er de mogelijkheid om in de eerste zes rondes een bye op te nemen, waardoor Joaquin ook een dag de honkbalweek in Haarlem kon bezoeken.





De laatste drie dagen kwam ik langs, waardoor ik ook de spelers van RSR IT op de foto kon zetten. Bas (4½ uit 6) en Homayoun (0 uit 3) hadden het toernooi toen echter al verlaten.

De sporthal is groot, waardoor er veel ruimte voor de schakers was en het was gelukkig ook qua temperatuur goed te doen. Eten en drinken was in café Oerknal te verkrijgen voor een redelijke prijs.



















De strijd om de toernooiwinst was erg spannend. Noah Ritzerveld leek verrassend het toernooi te gaan winnen maar in het eindspel van de laatste partij ging het jammerlijk mis.



55.Pg6 Kf7??. Met Le7 had Noah voordeel gehouden, nu ging het echter mis voor hem. Er volgde namelijk 56.Pxf8 Kxf8 57.b5 Ke7 58.c6 Kd6 59.cxb7 Kc7 60.bxa6. Manuel bracht daarna de witte koning naar de pionnen en Noah kon mat niet meer voorkomen. Hierdoor won FM Esper van Baar het toernooi met 7½ uit 9 en werd Noah samen met IM Manuel Bosboom en FM Samuel Weber gedeeld tweede met 7 uit 9.

En hoe deden de spelers van RSR IT het? Jason haalde 2 uit 3 en Maxim 1½ uit 3 in de vierkampen. In de B-groep werd Jung Min 51e met 4½ uit 9, Amir 21e met 5½ uit 9 en Oscar had helaas net geen prijs en werd 7e met 6 punten. In de A-groep werd Joaquin 39e met 4½ uit 9 en dat bleek zowaar voldoende te zijn voor een hele mooie ratingprijs!