Maxim wint
Armageddon-toernooi

door IWL Michael, 30 juni 2024


Op vrijdag 28 juni hebben we een Armageddon-toernooi gehouden.

Bij Armageddon krijgt wit een tijdsvoordeel, maar telt remise als een overwinning voor zwart. We speelden met speeltempo 5 min voor wit en 4 min voor zwart en vanaf de 61e zet 2 sec increment. Het toernooi bestond uit 7 rondes waarbij je in iedere ronde een partij met wit en een partij met zwart speelt tegen dezelfde tegenstander.

Er deden 12 schakers mee. Maxim heeft het hele toernooi bovenaan gestaan en heeft dus het toernooi verdiend gewonnen, al stond hij vóór de laatste ronde maar 1 punt voor op Michael. Michael kwam in de laatste ronde niet verder dan 1-1 tegen Fatih, terwijl Maxim met twee overwinningen op Herman van Malde zijn toernooizege veiligstelde. Joaquin werd op wedstrijdpunten gedeeld 2e met Michael, maar eindigt op de derde plaats wegens SB (weerstandspunten waren gelijk).

Voor alle uitslagen zie deze pagina.

Opvallend feit is dat wit 49 partijen won en zwart maar 31, dus duidelijk in het voordeel van wit. In het verleden hebben we het Armageddon-toernooi gehouden met andere speeltempo's en kregen we andere conclusies.

Speeltempo Winstpercentage wit
wit 6 min, zwart 5 min 45%
wit 4 min, zwart 3 min, 2 sec increment 51%
wit 5 min, zwart 4 min, vanaf 61e zet 2 sec increment 61%