Amsterdam Chess Open,
27-29 oktober

door Robert Aarts, 1 november 2023

Van vrijdag 27 oktober tot en met zondag 29 oktober vond de eerste editie plaats van het Amsterdam Chess Open toernooi. Dit toernooi moet de opvolger gaan worden van het in 2019 gestopte Eijgenbroodtoernooi. Opvallend detail is dat de organisatie van het toernooi in handen is van een grote groep jonge schakers.

De limiet van 250 (!) deelnemers werd al snel bereikt, met een mooie mengelmoes van jonge en oude schakers, maar ook van onervaren (sommigen speelden hun eerste toernooi) en ervaren schakers. De locatie was het Cygnus Gymnasium aan de Vrolikstraat, een mooie en ruime plek, maar wel een oud en hierdoor ook best wel tochtig gebouw. De groepen C en D speelden op de eerste verdieping, de groepen A en B speelden op de vierde verdieping, dus die deelnemers moesten de nodige trappen beklimmen. Wel was er op de vierde verdieping een minikantine ingericht. Op de begane grond was de analyseruimte en de echte kantine, waar verschillende soorten soep en pizza en andere lekkere dingen verkrijgbaar waren. Vrijdag om 11.00 werd het toernooi geopend door voormalig wereldtopper Paul van der Sterren.

Het Cygnus Gymnasium is een oud gebouw met hoge trappen

Het speeltempo was per speler 90 minuten vermeerderd met 30 seconden per zet. Iedere dag werden er 2 partijen gespeeld, dus totaal bestond het toernooi uit 6 rondes.

Vanuit RSR Ivoren Toren waren er drie spelers aanwezig, te weten Maxim (groep A, fiderating >2000), Homayoun en Joaquin (beiden in groep B, fiderating 1700-2050). Ook aanwezig in de A-groep was YouTuber Zachary Saine (the chess nerd met 172.000 abonnees).

the chess nerd was continu live in beeld

Maxim had zware potten in de A-groep, met onder meer partijen tegen veelvoudig toernooiwinnaar Daan Zult en meervoudig Nederlands jeugdkampioen Noah Ritzerveld. Met 2½ uit 6 eindigde hij op de 41e plaats van de 62 deelnemers. In de B-groep bleef Homayoun steken op 2 punten (laatste 2 ronden niet gespeeld, hierdoor 57e van de 71 deelnemers), Joaquin had een goed toernooi en kwam uit op 4 uit 6 en werd daarmee 8e, helaas net geen prijs.

Winnaar van het toernooi werd Rick Lahaye, die in een succesvolle periode van zijn schaakleven zit. Met een salonremise na 5 zetten in de laatste ronde, eindigde hij als enige op 5 uit 6.